Στη νότια ακτογραμμή της Αθήνας, ένα πολυαναμενόμενο σχέδιο για τη μετατροπή του πρώην αεροδρομίου της πόλης στη μεγαλύτερη έξυπνη πόλη της Ευρώπης έχει επιτέλους μπει δυναμικά σε τροχιά υλοποίησης, τονίζει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Bloomberg, αφιερωμένο στο πρότζεκτ του Ελληνικού.
Μετά από μια δεκαετία καθυστερήσεων, σημειώνει, το όραμα του Ελληνικού είναι επιτέλους απτό. Ο Riviera Tower, που σύντομα θα είναι ο πρώτος ουρανοξύστης της Ελλάδας, αρχίζει να υψώνεται. Σιδερένιοι σκελετοί διαμερισμάτων σχηματίζονται. Στεκόμενος κανείς στην περιοχή, με θέα τον Σαρωνικό από τη μια πλευρά και τον πύργο από την άλλη, μπορεί να φανταστεί πια τη μελλοντική πόλη, η οποία θα διαθέτει ανοικτούς χώρους, βιώσιμες πηγές ενέργειας και άφθονο πράσινο, το οποίο λείπει από την Αθήνα, υπογραμμίζει το Bloomberg.
Πως θα είναι ο Marina Tower, ο ουρανοξύστης των 45 ορόφων με τα 200 διαμερίσματα, όταν θα ολοκληρωθεί
“Υπήρχε δικαιολογημένη δυσπιστία” στις πρώτες μέρες του έργου, δηλώνει στο πρακτορείο ο ισχυρός άνδρας της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, που ηγείται του πρότζεκτ.
Απλωμένο σε 6.200 στρέμματα 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πρωτεύουσας, το Ελληνικό, όπως σημειώνει το Bloomberg, θα μεταμορφώσει τόσο την ακτογραμμή όσο και τη χώρα. Είναι το είδος των πρότζεκτ που λαμβάνουν χώρα συνήθως στην Κίνα ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα σημάδι της ανάκαμψης της Ελλάδας μετά την κρίση χρέους, αλλά και του επακόλουθου ενθουσιασμού των επενδυτών, τονίζεται στο ρεπορτάζ. Η πρόβλεψη είναι το πρότζεκτ θα προσθέσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της Ελλάδας, θα δημιουργήσει έως και 80.000 νέες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει φορολογικά έσοδα άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την ολοκλήρωσή του το 2037. Αναμένεται επίσης να προσελκύει επιπλέον ένα εκατομμύριο τουρίστες ετησίως, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα ξενοδοχείο Mandarin Oriental και ένα ολοκληρωμένο καζίνο-θέρετρο για να καταλύσουν.
Ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας έχει ανακάμψει από την εποχή του Covid, με 32 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι και το 2024 σε τροχιά για ρεκόρ αφίξεων, τονίζει το Bloomberg.
advertisement
Για όσους θέλουν να μείνουν μόνιμα στην περιοχή, 243 οικιστικές μονάδες έχουν ήδη βγει προς πώληση και 140 έχουν ήδη προκρατηθεί. Τα διαμερίσματα, οι παραθαλάσσιες βίλες και τα διαμερίσματα στοn Riviera Tower εξαντλήθηκαν πρώτα και η Lamda ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων ανέρχονταν συνολικά σε 641 εκατομμύρια ευρώ μέχρι και τον Μάρτιο. Η πλειονότητα των αγοραστών ήταν Έλληνες και η πόλη αναμένεται να στεγάσει έως και 20.000 ανθρώπους σε περίπου 10.000 κατοικίες μέσα στα επόμενα 13 χρόνια.
Με βάση την πολεοδομική ιδέα, οι κάτοικοι του Ελληνικού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σχολεία, πάρκα, γραφεία, καταστήματα, ακόμη και στην παραλία σε λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας. Λογισμικό για την επίβλεψη των υπηρεσιών απορριμμάτων, νερού και ενέργειας θα διατίθεται σε όλο το συγκρότημα. “Είναι μια έξυπνη πόλη από άκρου εις άκρον”, δηλώνει ο κ. Αθανασίου.
Η διαδικασία εκκίνησης του πρότζεκτ του Ελληνικού δεν ήταν ομαλή, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ. Όταν η Lamda αγόρασε το οικόπεδο το 2014, τμήματα του ήταν γεμάτα με ερείπια του πρώην αεροδρομίου – συμπεριλαμβανομένων εγκαταλελειμμένων αεροσκαφών – ενώ άλλα σημεία φιλοξενούσα