3χρονο κοριτσάκι: Παραλίγο να χάσει την ζωή της από ηπατίτιδα

by Τόνια Τζαφέρη
3χρονο κοριτσάκι: Παραλίγο να χάσει την ζωή της από ηπατίτιδα

3χρονο κοριτσάκι: Ο πατέρας της έγινε δότης και την έσωσε

Έντονη είναι η ανησυχία που έχει προκαλέσει ο νέος τύπος υπατίτιδας, θέτοντας πολλά παιδιά κυρίως σε κίνδυνο.

Ένα βήμα πριν το θάνατο έφτασε ένα τρίχρονο κοριτσάκι στο Κεντ της Αγγλίας με συμπτώματα ηπατίτιδας, που γλίτωσε εφόσον υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος με δότη τον πατέρα της.

3χρονο κοριτσάκι: Παραλίγο να χάσει την ζωή της από ηπατίτιδα

Στις 13 Μαρτίου η μικρή Λόλα Ρόουζ εκδήλωσε εμετούς αλλά το σύμπτωμα που τάραξε και έθεσε σε εγρήγορση τους γονείς της ήταν όταν τα μάτια της πήραν μια κίτρινη απόχρωση (εικόνα ίκτερου).

Οι γιατροί διαγνώσκουν ότι το συκώτι του μικρού κοριτσιού σχεδόν δεν λειτουργεί και μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο kings college στο Λονδίνο που διαθέτει εξειδικευμένη μονάδα για την αντιμετώπιση περιπτώσεων που συνδέονται με το ήπαρ.

O αγώνας της 3χρονη Λόλας για να κρατηθεί στην ζωή

Οι γονείς σοκαρισμένοι αναγκάζονται μόλις σε λίγα εικοσιτετράωρα να βάλουν σε τεχνητό κώμα την μικρή Λόλα, να της αφαιρέσουν το συκώτι με τον χρόνο να μέτρα αντίστροφα έως ότου βρεθεί ένας συμβατός δότης. «Οι γιατροί προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να είχε πεθάνει μέσα σε λίγες ώρες, εκτός αν έβρισκαν μόσχευμα την τελευταία στιγμή» αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail.

Ο πατέρας της Άλαν Ρέιν, 27 ετών, είπε ότι ήταν σαν να «βλέπαμε κυριολεκτικά το κοριτσάκι μας να πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας». Μπόρεσε και δώρισε μέρος του συκωτιού του για να σώσει την ετοιμοθάνατη κόρη του στις 30 Μαρτίου σε μια επέμβαση που διήρκεσε επτά ώρες.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την επέμβαση, η Λόλα Ρόουζ έχει αναρρώσει πλήρως και θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυτή την εβδομάδα.

3χρονο κοριτσάκι: Παραλίγο να χάσει την ζωή της από ηπατίτιδα

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα κρούσματα αφορούν σε μεγάλο βαθμό παιδιά κάτω των 5 ετών, με μέση ηλικία τα 3, και μόνο «ένας μικρός αριθμός παιδιών άνω των δέκα ετών διερευνάται». Δεκάδες έχουν αναρρώσει και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά 10 παιδιά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.

3χρονη με ηπατίτιδα: Άγνωστη μορφή ηπατίτιδας σε παιδιά

Μια σειρά από υποθέσεις διερευνώνται και μία από αυτές είναι η πιθανότητα το lockdown και η κοινωνική απόσταση να βρίσκονται πίσω από τη συστάδα των κρουσμάτων.

Ο Δρ Τάσος Γραμματικόπουλος που είναι ειδικός Παιδοηπατολόγος και επίκουρος καθηγητής στο King’s College Hospital του Λονδίνου, επισήμανε στο Sky News: «Το πιο πρόσφατο lockdown και η πανδημία πιθανότατα έπαιξαν ρόλο σε αυτό, επειδή τα παιδιά δεν έχουν εκτεθεί σε κοινές λοιμώξεις. Αλλά θα μπορούσε να υπάρχει μια άλλη εξήγηση.

3χρονο κοριτσάκι: Παραλίγο να χάσει την ζωή της από ηπατίτιδα

Συνολικά έχουν αναφερθεί 114 κρούσματα στη Βρετανία. Οι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι περίπου το 77% αυτών των παιδιών έχουν βρεθεί θετικά στον αδενοϊό. Αυτός είναι ο ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης. Αλλά όταν ο ιός επιτίθεται σε ένα εξασθενημένο ή υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατίτιδα.
Μια άλλη υπόθεση είναι ότι ο αδενοϊός έχει μεταλλαχθεί.
Επίσης τα εμβόλια κατά του κορoνοϊού δεν συνδέονται με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, καθώς στην Βρετανία κανένα παιδί που είναι κάτω των δέκα ετών δεν έχει εμβολιαστεί.

Προτεινόμενα