Ειδικοί από το φημισμένο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας καταρρίπτουν 4 μύθους που επικρατούν για τον καρκίνο του πνεύμονα, θέτοντας συχνά σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι εξαιρετικά συχνός, καθώς ετησίως διαγιγνώσκεται σε περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ κοστίζει τη ζωή σε άλλο 1,8 εκατομμύρια.
Στη χώρα μας καταγράφονται σε ετήσια βάση σχεδόν 9.000 περιστατικά. Οι, δε, θάνατοι υπερβαίνουν τους 7.600, σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Καρκίνου. Τα περίπου 6.800 από τα περιστατικά καταγράφονται σε άνδρες και τα σχεδόν 2.200 σε γυναίκες.
Μολονότι, όμως, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι τόσο συχνός, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη άγνοια γι’ αυτόν και πολλοί πιστεύουν επικίνδυνους μύθους. Ειδικοί από το φημισμένο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ξεδιαλύνουν τέσσερις από τους κυριότερους.
Μύθος: Μόνο οι καπνιστές εκδηλώνουν καρκίνο του πνεύμονα
Η αλήθεια: Οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει τη νόσο. Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία του, αλλά όχι τη μοναδική. Στην πραγματικότητα, το 20% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα καταγράφονται σε μη-καπνιστές.
«Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί το στίγμα των καπνιστών επί πολλά χρόνια. Γι’ αυτό τον λόγο οι μη-καπνιστές που τον αναπτύσσουν, συνήθως εκπλήσσονται όταν ακούν τη διάγνωσή τους», λέει η Dr. Mara Antonoff, επίκουρη καθηγήτρια Θωρακοχειρουργικής στο πανεπιστήμιο. «Η αλήθεια όμως είναι πως υπάρχουν και άλλοι συμβάλλοντες παράγοντες».
Στους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή του στους μη-καπνιστές συμπεριλαμβάνεται η μακροχρόνια έκθεση:
Στο παθητικό κάπνισμα
Στο ραδόνιο
Στην ατμοσφαιρική ρύπανση
Σε χημικά, όπως ο αμίαντος
Μύθος: Εφ’ όσον διαγνωστεί καρκίνος του πνεύμονα, δεν έχει πλέον νόημα να κόψει ο ασθενής το κάπνισμα
Η αλήθεια: Φυσικά και έχει νόημα, διότι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης. Στην πραγματικότητα, «ένας ασθενής με καρκίνο που διακόπτει το κάπνισμα, αυξάνει κατά 30-40% τις πιθανότητες επιβίωσής του», λέει ο Dr. Paul Cinciripini, καθηγητής Κλινικής Φροντίδας Καρκίνου στο πανεπιστήμιο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι χωρίς το τσιγάρο, αυξάνονται οι πιθανότητες ανταπόκρισης του οργανισμού στις αντικαρκινικές θεραπείες. Επιπλέον, βελτιώνεται και η ποιότητα ζωής των ασθενών. Η διακοπή του καπνίσματος πριν αρχίσει η θεραπεία μπορεί επίσης να αμβλύνει τις παρενέργειες των θεραπειών. Μπορεί ακόμα να διευκολύνει την ανάρρωση μετά από:
Εγχείρηση
Χημειοθεραπεία
Ακτινοθε