4 νεκροί από τον φονικό μύκητα Candida Auris: Συναγερμός στην Πάτρα

Πάτρα: Τα περιστατικά με ενδοσοκομειακές λοιμώξεις

Νέα περιστατικά έχουμε στην Πάτρα με λοιμώξεις από τον μύκητα Candida Auris, τα οποία αφορούν ενδοσοκομειακές λοιμώξεις που οδηγούν σε θάνατο.

Τρεις έως τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Πάτρα από τον φονικό μύκητα Candida Auris, την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που πλέον δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς. Την αποκάλυψη έκανε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου. Συγκεκριμένα μιλώντας στον Max Fm, ανέφερε πως ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ και αν προσβληθεί από αυτόν ανοσοκατασταλμένος ασθενής ή με σοβαρά προβλήματα υγείας ενδέχεται να αποβεί θανατηφόρος, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία.

Τι δηλώνει η επίκουρη καθηγήτρια του νοσοκομείου στην Πάτρα

Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τη διασπορά του, λέει η κα Μαστοράκου, είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής. Όσον αφορά τα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις. Καταληγεί στο ότι οι πολίτες δε χρειάζεται να πανικοβληθούν, καθώς πρόκεται για περίπτωση σπάνιου μύκητα, που αν βρεθεί, όμως, στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος. «Ουσιαστικά, πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού, με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών», ανέφερε στο star.gr η η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Περισσότερες πληροφορίες για τα περιστατικά στην Πάτρα

Εξήγησε ότι ο μύκητας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή, αλλά και την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών. Η μετάδοση του εν λόγω παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον). Ο ΕΟΔΥ ως ο αρμοδιος φορέας για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμώξεων στη χώρα μας έχει διερευνήσει και συνδράμει στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε νοσοκομεία που δήλωσαν περιπτώσεις αποικισμού ή λοιμώξεις από Candida auris σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων. Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο EΟΔΥ, τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει εντατική καταγραφή της επίπτωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας, μετά από τα δύο τελευταία απαιτητικά χρόνια για τις υπηρεσίες υγείας λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η καταγραφή και η εκτίμηση κινδύνου για τα επιμέρους παθογόνα πραγματοποιείται με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το προσεχές διάστημα τα δεδομένα της συστηματικής καταγραφής του ΕΟΔΥ θα είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και τη χάραξη εθνικών στρατηγικών μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris.

Related posts

Δυστυχώς: Νεκρός ο Αλέξης Παπαδημητρίου – Γεμίζει με συλλυπητήρια και φωτογραφίες του όλο το Facebook

Αυτοκίνητο: Έρχεται νέα πινακίδα στην Ελλάδα – Τι θα κάνει

“Πάγωσαν” όλοι μόλις είδαν τα κηδειόχαρτα: Ο Δημήτρης Γεωργάκης είναι νεκρός