Σοκαριστική προειδοποίηση Χουλιάρα. «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα σεισμό τέρας στην Ελλάδα». Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου.
Ανησυχία έχει προκαλέσει ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε δεν συνδέεται με την Ελλάδα. Αυτό όμως που προβληματίζει τόσο τους ειδικούς όσο και τον απλό κόσμο είναι η πιθανότητα στο επόμενο διάστημα να έχουμε και στην Ελλάδα έναν «μεγασεισμό».
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα σεισμό τέρας στην Ελλάδα». Όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι βρισκόμαστε στο «παράθυρο» του αιώνα για έναν μεγασεισμό.
Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιο σεισμό. Σημείωσε, επίσης, ότι οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης, που σημαίνει ότι ένας σεισμός της τάξης των 7-8 Ρίχτερ θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναεκδηλωθεί.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμο της τάξης των 6 Ρίχτερ, όταν μιλάμε όμως για 7 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί έχουν επανάληψη μετά από 100 έως 1000 χρόνια.
Ο τελευταίος μεγασεισμός που έγινε στο ελληνικό τόξο ήταν το 365 μ.χ και το μέγεθός του ήταν 8,2 Ρίχτερ, είπε ο κ. Χουλιάρας. Επομένως, εκτιμά ότι έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια επανεμφάνισης και άρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε χρονικά πλαίσια, λέμε τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, δε, ότι κανένας δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένος.
Σε ό,τι αφορά στην αντοχή των κτηρίων σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι «τα κτήριά μας είναι καλύτερα από αυτά που καταρρέουν στην Τουρκία».
Ωστόσο, τόνισε ότι έχουμε μείνει πίσω στους ελέγχους κτηρίων.
Σεισμός: Φόβος για πολλά Ρίχτερ – Αυτές είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα
Ανησυχία έχει προκαλέσει η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.
Αν και η φύση ξέρει να κρατά μερικά μυστικά κρυμμένα για χιλιετίες, η επιστημονική ομάδα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει ξεκινήσει αναλυτική έρευνα καταγραφής και μελέτης όλων των ενεργών και πιθανώς ενεργών ρηγμάτων της χώρας όχι μόνο με την επικαιροποίηση των παλιών χαρτών αλλά με νέα δεδομένα στην επιφάνεια, να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων, έργο που χρηματοδοτείται από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
Η προσπάθεια φαίνεται να εκτιμάται ιδιαιτέρως από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και μένει το επόμενο διάστημα να συνεχιστεί πιθανόν και σε άλλα επικίνδυνα καιρικά και κλιματικά φαινόμενα που απειλούν ανθρώπινες ζωές και ζώα.
Παρά τις επιστημονικές μελέτες που ακολούθησαν τον σεισμοτεκτονικό χάρτη της χώρας που καταρτίστηκε το 1983, η επικαιροποίηση κρίνεται αναγκαία σε κάθε σεισμό, όπως στην Εύβοια, με τη νέα ηλεκτρονική βάση συνεχώς να ενημερώνεται από τα τρέχοντα γεγονότα.
Αντίστοιχα σημαντικό στοιχείο από το παζλ εκτιμάται πως είναι η επανασύσταση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία έχει καθυστερήσει για γραφειοκρατικούς λόγους.
Η Επιτροπή αυτή είναι το αρμόδιο όργανο που αναλύει όλα τα θέματα και τα νέα δεδομένα, όλες αυτές τις προγνώσεις με στόχο να πληροφορεί σωστά την Πολιτεία, για να υπάρχει η αντισεισμική θωράκιση του ελληνικού χώρου.
Σύμφωνα με τον δόκτορα Σεισμολογίας και μέλος της Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά δείχνοντας ότι μάλλον ο σεισμός των 5 ρίχτερ ήταν ο κύριος.