Άδωνις Γεωργιάδης: «Πολύ λογική και δίκαιη η τιμή των 47 ευρώ στα PCR»

by Τόνια Τζαφέρη

Άδωνις Γεωργιάδης: Όσα είπε ο Υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη

Μπορεί να μην είναι πλέον Υπουργός Υγείας, έχει όμως τον ρόλο του Υπουργού Ανάπτυξης και πολλές φορές προβαίνει σε δηλώσεις σχετικά με την πανδημία και την πορεία του κορωνοιού στην χώρα μας. Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες μιας και είναι πιο απαραίτητο από ποτέ, είναι το μοριακό τεστ. Το οποίο κόστιζε πριν λίγε ημέρες στα 65 ευρώ και είχε δικαιολογημένα εξοργίσει τους πολίτες αυτή η τιμή σε μια τόσο αναγκαία διαδικασία.

Η τιμή μπορεί να πήγε στα 47 ευρώ, γεγονός που δεν βοηθά ιδιαίτερα την κατάσταση και οι δηλώσεις του Άδωνι εκνεύρισαν ακόμη περισσότερο:

Άδωνις Γεωργιάδης: «Πολύ λογική και δίκαιη η τιμή των 47 ευρώ στα PCR»

«Αναζητήσαμε μέσα σε από εξαντλητικό διάλογο με την ιατρική κοινότητα και τον εργαστηριακό τομέα τη χρυσή τομή που θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή τιμή χωρίς τεθεί κίνδυνος για την επάρκεια των τεστ, τη λειτουργία των εργαστηρίων και την ποιότητα των τεστ προτού καταλήξουμε στα 47 ευρώ».

Αυτό είπε σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί, στην ΕΡΤ 1, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για τιμή «πολύ λογική και δίκαιη».

Περισσότερες δηλώσεις από τον Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με το μοριακό τεστ

Σχολιάζοντας τη θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ότι η τιμή δεν έπρεπε να μειωθεί γιατί θα συμπαρασυρθεί η ποιότητα των υπηρεσιών σημείωσε ότι από την εποχή του πλαφόν των 60 ευρώ έως σήμερα έχει αποσβεστεί το κόστος των μηχανημάτων που είχαν αγοραστεί και έχει μεγαλώσει το περιθώριο κέρδους, ενώ η Ομικρον έχει πολλαπλασιάσει τη ζήτηση.

«Η δυνατότητα των εργαστηρίων να λειτουργούν με κέρδος παραμένει και μπορούν να κάνουν τεστ σε χαμηλότερη τιμή» είπε, τονίζοντας πως συνυπολογίστηκαν οι μεταβολές αυτές προτού αποφασιστεί το πλαφόν και πρόσθεσε πως οι μεγάλες αλυσίδες μπορούν να πάνε και χαμηλότερα αλλά τα επαρχιακά δεν μπορούν λιγότερο.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των τεστ που μπορεί να διεκπεραιώσει καθημερινά ένα εργαστήριο σημείωσε πως ζητήθηκε να θεσπιστεί εξαίρεση να δίνονται έναντι πρόσθετου κόστους πιο γρήγορα τα αποτελέσματα, κάτι που όπως είπε δεν έγινε δεκτό. “Δεν βάζουμε το πλαφόν “για τα μάτια του κόσμου”. Δεν μπορεί κάποιος με χρήματα να προσπερνά τη σειρά. Είμαστε όλοι άνθρωποι απέναντι στην πανδημία” είπε.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Πολύ λογική και δίκαιη η τιμή των 47 ευρώ στα PCR»

Σε σχέση με τη συνταγογράφηση των PCR είπε πως έχει λογική σαν αίτημα αλλά αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας να το αποφασίσει καθώς θα ενσωματώνονταν στα έξοδα του ΕΟΠΥ, κάτι που όπως είπε δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν μπορεί ο ΕΟΠΥ να το επωμιστεί. Ο ίδιος διερωτήθηκε: «Δεν είναι τόσο απλό, πόσα τεστ θα συνταγογραφούνται;».

Αναλυτικά η πρόσφατη συνέντευξη του Γεωργιάδη

Σχολιάζοντας τις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης είπε πως ζούμε σε μια δύσκολη συγκυρία που χρειάζεται από τον καθένα η υπευθυνότητα που του αναλογεί. “Ας πούμε ότι το κράτος πλήρωνε όλα τα τεστ, αυτό δεν είναι δωρεάν, τα δικά μας λεφτά ξοδεύει το κράτος, θα έπρεπε να αυξηθούν οι φόροι”, πρόσθεσε. “Εάν μιλήσουμε για συνταγογράφηση αυτό θα αφορά ιατρικούς λόγους.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν