Αφρικανική σκόνη: 4 έξυπνοι τρόποι να απαλλαγείτε από τη σκόνη στο σπίτι

by Maria Giannoutsou
Αφρικανική σκόνη: 4 έξυπνοι τρόποι να απαλλαγείτε από τη σκόνη στο σπίτι

Το 90% της σκόνης στο σπίτι προέρχεται από τους ανθρώπους και τα υφάσματα. Σας παραθέτουμε έξυπνους τρόπους για να απαλλαγείτε από αυτή.

Με την αφρικανική σκόνη να έχει γίνει τελευταία ένα φαινόμενο που επηρεάζει συχνά την Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει όλοι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να την καταπολεμήσουμε. Η σκόνη που σκεπάζει τα πάντα τελευταία, προέρχεται από την έρημο Σαχάρα και μπορεί να φέρει μαζί της σωματίδια άμμου, σκόνης και άλλων αερίων ρύπων. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών προβλημάτων, καρδιακών προβλημάτων και αλλεργιών.

Τέσσερις τρόποι για να απαλλαγείτε από τη σκόνη στο σπίτι
Οργανώστε τις ντουλάπες σας για να ελαχιστοποιήσετε τη σκόνη
Οι ντουλάπες είναι ένα καταφύγιο για τη σκόνη, καθώς είναι γεμάτες με ίνες από τα υφάσματα και τα ρούχα, τις πετσέτες και τα παπλώματα. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα της ντουλάπας λοιπόν, ένα νέφος σκόνης ξεπροβάλλει ακόμα και αν δεν είναι απολύτως ορατό στο ανθρώπινο μάτι. Δεν γίνεται τα ρούχα σας να μη χάνουν ίνες, αλλά μπορείτε να κάνετε τις ντουλάπες σας πιο εύκολες στο ξεσκόνισμα, χρησιμοποιώντας κουτιά ή τσάντες.

Αλλάζετε τα σεντόνια και τα σκεπάσματα σας κάθε εβδομάδα
Το κρεβάτι είναι μια από τις κύριες πηγές σκόνης του σπιτιού καθώς συλλέγει ίχνη του ανθρώπινου δέρματος, μαζί με ίνες από τα σεντόνια κι έτσι κάθε φορά που αναπηδάτε στο κρεβάτια όλη αυτή η σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Για να ελαχιστοποιήσετε αυτού του είδους τη σκόνη, αλλάξτε και πλύνετε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες μια φορά την εβδομάδα, ενώ διάφορα σκεπάσματα, παπλώματα και κουβέρτες που δεν μπαίνουν στο πλυντήριο θα πρέπει να τινάζονται στο μπαλκόνι όσο πιο συχνά γίνεται.

Χρησιμοποιήστε τη σωστή σκούπα
Το γεγονός ότι η σκούπα ρουφάει τη σκόνη δεν είναι αρκετό για να καθαρίσει ένα χαλί. Αν θέλετε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, χρειάζεστε μια σκούπα με πολύ δυνατή βούρτσα στο τελείωμά της, ενώ όταν πρόκειται για ξύλινες επιφάνειες ή χώρους χωρίς χαλιά, η καλύτερη λύση είναι να ρυθμίσετε τη σκούπα ώστε να μην εμφανίζεται η βούρτσα που υπάρχει στο κάτω μέρος.

Τινάξτε και «χτυπήστε» τα χαλιά και τα μαξιλάρια
Τα χαλιά, κατά κανόνα, συγκρατούν μεγάλη ποσότητα σκόνης, μιας κι όλες οι ίνες τους απορροφούν τη σκόνη σαν ένα τεράστιο σφουγγάρι, απελευθερώνοντάς την με το πρώτο βήμα που θα γίνει πάνω στο χαλί. Το σκούπισμα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει, περισσότερες φορές για όσους έχουν αλλεργίες, αλλά αν μπορείτε να κρεμάτε κάπου τα χαλιά τινάζοντας τα και “χτυπώντας” τα με ένα ειδικό εργαλείο που μοιάζει με ρακέτα ή ακόμα και μια σκούπα, θα απαλλαγείτε πιο εύκολα από τη σκόνη των χαλιών. Κάντε το ίδιο πράγμα και με τα μαξιλάρια του σαλονιού και του δωματίου, κουνήστε και τινάξτε τα όσο πιο πολύ μπορείτε, ενώ αν γενικώς θέλετε να έχετε λιγότερη σκόνη, αγοράστε δερμάτινα έπιπλα.

Προτεινόμενα