Αγέραστος ο πλανητάρχης Τζο Μπάιντεν: «Θα είμαι υποψήφιος και το 2024»

Τζο Μπάιντεν: Oι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ για τις επερχόμενες εκλογές

Αίσθηση έχουν προκαλέσει για μια ακόμη φορά οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά πως θα συμμετέχει και στις επόμενες εκλογές οι οποίες είναι το 2024.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2024, σύμφωνα τον Hill, έναν ιστότοπο στην Ουάσιγκτον. Ο ιστότοπος επικαλέστηκε δυο ανώνυμες πηγές. Η μια φέρεται να ανέφερε ότι ο Μπάιντεν «θέλει να είναι υποψήφιος και φυσικά τους ενημερώνει όλους γι’ αυτό». Δεν έκανε ωστόσο σαφές πότε ο Μπάιντεν αποκάλυψε στον Ομπάμα τα σχέδιά του.

Ο Ομπάμα επισκέφτηκε πάντως τον Λευκό Οίκο νωρίτερα αυτόν το μήνα, ώστε να γιορτάσει τον νέο κυβερνητικό νόμο για την «προσιτή φροντίδα υγείας». Μιλώνας για τον οικοδεσπότη του, ο Ομπάμα τον αποκάλεσε «αντιπρόεδρο Μπάιντεν». «Ήταν ένα αστείο», είπε γελώντας.

Ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα από το 2009 έως το 2017. Κέρδισε την προεδρία με την τρίτη του απόπειρα το 2020 (μετά από βραχύβιες εκστρατείες το 1988 και το 2008), κερδίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ. Στα 78 του, ο Μπάιντεν ήταν ο γηραιότερος πρόεδρος που ορκίστηκε ποτέ. Αν κέρδιζε ξανά, θα ήταν 82 ετών στην αρχή της δεύτερης θητείας του. Εν μέσω ανταγωνιστικών κρίσεων, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέχρι τον κορονοϊό και τον αχαλίνωτο πληθωρισμό στο εσωτερικό, τα ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν έχουν πέσει κατακόρυφα.

Ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του είχαν πει στους συμμάχους του ότι σχεδίαζε να είναι ξανά υποψήφιος.

Οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ξαναπάρουν το Κογκρέσο τον Νοέμβριο. Αλλά ο πρόεδρος έχει αφήσει πολλούς υπαινιγμούς ότι σκοπεύει να θέσει ξανά υποψηφιότητα. Τον Σεπτέμβριο, αναφέρθηκε ευρέως ότι ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του είχαν πει στους συμμάχους του ότι σχεδίαζε να είναι ξανά υποψήφιος. Τον Δεκέμβριο, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι θα ήταν υποψήφιος εάν η υγεία του παρέμενε σε καλά επίπεδα. Είπε επίσης ότι η Καμάλα Χάρις, η αντιπρόεδρός του, θα ήταν ξανά στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον ίδιο.

Στη συνέντευξή του στο ABC News τον Δεκέμβριο, ο Μπάιντεν είπε ότι μια νέα υποψηφιότητα Τραμπ «θα αύξανε την προοπτική μια δικής του υποψηφιότητας». Στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε ξανά στον Τραμπ λέγοντας: «Στις επόμενες εκλογές, θα ήμουν πολύ τυχερός αν είχα τον ίδιο άντρα (σ.σ.: τον Τραμπ) απέναντί μου». Ο Τραμπ, 75 ετών, ετοιμάζει τη δική του τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία. Μια από τις πηγές που μίλησε στον Hill ανέφερε ότι ο Μπάιντεν «θεωρεί ότι είναι ο μόνος που μπορεί να νικήσει τον Τραμπ. Δεν νομίζω ότι πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος στο Δημοκρατικό κόμμα που μπορεί να νικήσει τον Τραμπ και αυτός είναι ο κυριότερος παράγοντας».

Περισσότερες πληροφορίες για τις αμερικανικες εκλογές και τον Τζό Μπάιντεν

Το 2020, ο Μπάιντεν νίκησε στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών με την υποστήριξη των μαύρων ψηφοφόρων – και την αίσθηση ότι ήταν πράγματι η καλύτερη ελπίδα του κόμματος να νικήσει τον Τραμπ. Σύμφωνα με βιβλία και ρεπορτάζ για την εκστρατεία του 2020, ο Ομπάμα αμφέβαλλε αν ο Μπάιντεν θα μπορούσε να νικήσει. Ο Έντουαρντ-Ισάακ Ντοβέρ, συγγραφέας του Battle for the Soul: Inside the Democrats’ Campaigns to Defeat Trump, αναφέρει: «Ο Ομπάμα αμφέβαλλε για τις προοπτικές (σ.σ.: του Μπάιντεν). Δεν πίστευε ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να είναι ένας αρκετά πειθαρχημένος υποψήφιος».

Ο Ντόβερ λέει επίσης ότι ο Ομπάμα αμφέβαλλε για το αν ο Μπάιντεν θα άντεχε στην κούρσα, δεν ήταν σίγουρος ότι είχε την απαιτούμενη «αλαζονεία» για τη θέση προέδρου των ΗΠΑ και ανησυχούσε ότι ο αντιπρόεδρός του είχε «πρόβλημα όσον αφορά στην επαφή με τα πλήθη». Ο Ντόβερ σημειώνει ωστόσο ότι η Τζεν Ψάκι, νυν εκπρόσωπος Τύπου του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, είχε δηλώσει ότι ο Ομπάμα «υποτιμούσε τις πολιτικές ικανότητες του Μπάιντεν επειδή είχαν πολύ διαφορετικά στυλ».

Related posts

Έκτακτη Προειδοποίηση για σεισμό – «τέρας» στην Ελλάδα: Δείτε ποια περιοχή κινδυνεύει άμεσα

Αυτοκίνητο: Έρχоνται Σαββατοκύριακα χωρίς ΙΧ

Τον σκóτwσε με τα μωρομάντηλα και τον έβγαζε φώτο: Νεκpός 3χpоνος από τα χέρια της μnτριάς του, σε σоκ οι γоνείς