Αγορά κατοικίας με επιδότηση: Το «Σπίτι μου 2» για όλους τινάζει την αγορά – Τα νέα κριτήρια

by Maria Giannoutsou
Αγορά κατοικίας με επιδότηση: Το «Σπίτι μου 2» για όλους τινάζει την αγορά – Τα νέα κριτήρια

Σπίτι μου: Αρχίζει νέος κύκλος με μια αίτηση και ευνοϊκούς όρους από την τράπεζα για την αγορά κατοικίας.
Όλες οι ηλικίες θα μπορούν στο εξής να κάνουν αίτηση για την αγορά κατοικίας με επιδότηση με το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς ωστόσο βέβαια να έχουν «κλειδώσει» τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να «τρέξουν» οι διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι σημαντικές αλλαγές θα είναι στα ηλικιακά κριτήρια, αλλά και στα κριτήρια επιλογής του ακινήτου, αφού θα μπουν νέα δεδομένα, προκειμένου να μπορέσουν όλοι να βρουν σπίτι.

Υπενθυμίζεται, ότι στον πρώτο κύκλο, ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθεί σπίτι με τα κριτήρια που είχαν μπει. Έτσι, αυτή τη φορά θα μπουν στο «παιχνίδι» και τα καινούρια, κάτω των 15 ετών, σπίτια.

Επίσης, θα μπορούν και οι ηλικίες 40-50 ετών να κάνουν αίτηση στην τράπεζα της επιλογής τους, ενώ και οι 25-39 ετών που δεν κατάφεραν να πάρουν το χαμηλότοκο δάνειο στον πρώτο γύρο, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία.

Αναλυτικά, όλες οι πληροφορίες για το νέο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα που θα αρχίσει το νωρίτερο από το προσεχές φθινόπωρο.

Σπίτι μου 2: Τα νέα κριτήρια και οι δικαιούχοι
Διαβάστε όσα αλλάζουν στον δεύτερο γύρο του «Σπίτι μου»:

Εισοδηματικά κριτήρια: Εξετάζεται διεύρυνση για να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι, στον πρώτο κύκλο, ίσχυαν τα εξής εισοδηματικά κριτήρια: Κατώτατο εισοδηματικό όριο ύψους 10.000 ευρώ και πιο αναλυτικά, 16.000 ευρώ ανώτατο όριο για τους άγαμους και 24.000 ευρώ για τα ζευγάρια. Από εκεί και πέρα, κάθε παιδί είχε προσαύξηση 3.000 ευρώ, ενώ οι μονογονεϊκές οικογένειες είχαν ανώτατο όριο 27.000 ευρώ.
Κριτήρια ακινήτου: Θα ενταχθούν και καινούριες κατοικίες, κάτω των 15 ετών, για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές.
Επιτόκιο δανεισμού: Θα κινείται κάτω από τα όρια της αγοράς που ισχύουν σήμερα. Θα είναι επίσης διαφορετικό, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Δηλαδή, για παράδειγμα, οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο.
Όροι δανείου: Το δάνειο θα καλύπτει και στον δεύτερο κύκλο, το 90% της αξίας του ακινήτου. Θα έχει διάρκεια έως 30 έτη.
Ηλικιακά κριτήρια: Στον πρώτο κύκλο καλύπτονταν οι νέοι από 25 έως 39 ετών. Τώρα θα προστεθούν και ωφελούμενοι ηλικίας 40 έως 50 ετών.
Τι είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου»
«Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» με πολύ μεγαλύτερους πόρους, ύψους δυο δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να ολοκληρώσουμε μια διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Θέλουμε να διευρύνουμε την περίμετρο, να πάμε σε ζευγάρια από 40 έως 50 έτη που είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο πρόγραμμα», ανέφερε σχετικά.

«Δεν είμαι έτοιμος να εξαγγείλω κάτι οριστικό γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, είμαι όμως συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας και θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα με πολύ περισσότερους οφελούμενους», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου», αφορά στην επιδότηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία, ώστε το ζευγάρι να αποκτά την δική του στέγη πληρώνοντας λιγότερα από όσα θα έδινε ως ενοίκιο.

Σπίτι μου: Τα κριτήρια του ακινήτου στον πρώτο γύρο
Την πρώτη φορά που υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, οι τράπεζες και οι δανειολήπτες είχαν ζητήσει να καταργηθεί ένας από τους βασικούς όρους: Να έχει το ακίνητο εμπορική αξία ύψους 200.000 ευρώ. Και αυτό γιατί κατέστη σχεδόν αδύνατο να βρεθεί ακίνητο που να καλύπτει τα πάντα. Δηλαδή:

Να είναι 15ετίας ή παλαιότερο
Να είναι μέχρι 150 τ.μ.
Να έχει την εμπορική αξία 200.000 ευρώ
Να διαθέτει οικοδομική άδεια
Και μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει ο δανειολήπτης να έχει και τα 50.000 ευρώ, αφού το δάνειο για ακίνητο 200.000 ευρώ μπορεί να ανέρχεται το ανώτερο σε 150.000 ευρώ.
Σπίτι μου: Πώς κάνετε αίτηση
Το υπουργείο Εργασίας είχε ανοίξει την προηγούμενη φορά μία ειδική πλατφόρμα στο gov.gr, όπου υπάρχουν παραδείγματα για τα δάνεια που θα χορηγούνται από τις τράπεζες, όπως και τα επιτόκιά τους.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση από τους ενδιαφερόμενους θα γίνεται σε τράπεζα της επιλογής τους, η οποία θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και μετά ο φάκελος θα πηγαίνει στη ΔΥΠΑ η οποία και θα καλύψει το 75% της δανειοδότησης για να βγουν χαμηλά τα επιτόκια.

Μόλις επιλέξουν την τράπεζα που θα κάνουν την αίτηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πάνε με τα εξής δικαιολογητικά:

Ταυτότητα
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (που δεν έχει εκδοθεί νωρίτερα από 1 μήνα πριν την αίτηση).
Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του τελευταίου φορολογικού έτους.
Δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του τελευταίου έτους και Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου έτους.
Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι αληθή και πλήρη, τα δικαιολογητικά γνήσια και ότι έχει λάβει γνώση των όρων του Προγράμματος τους οποίους αποδέχεται πλήρως.
Σπίτι μου: Τα δικαιολογητικά για την τράπεζα στον α’ κύκλο
Μόλις επιλέξουν την τράπεζα που θα κάνουν την αίτηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πάνε με τα εξής δικαιολογητικά:

Ταυτότητα