Airbnb ακυρώσεις: Τι αναφέρει η πολιτική ακύρωσης για τις κρατήσεις Χριστουγέννων

by Newsroom i-diakopes.gr
Airbnb ακυρώσεις: Τι αναφέρει η πολιτική ακύρωσης για τις κρατήσεις Χριστουγέννων

Airbnb ακυρώσεις: Ποιες περιπτώσεις ακύρωσης καλύπτονται και ποιες όχι

Airbnb ακυρώσεις: Όπως όλα δείχνουν παράταση θα πάρει η απαγόρευση στις μετακινήσεις από νομό σε νομό και στη περίοδο των γιορτών. Εξαιτίας του καθολικού lockdown έχουν χαθεί οι σκέψεις για χριστουγεννιάτικες αποδράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι και πριν το lockdown αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν από τον Οκτώβριο να κάνουν κρατήσεις. Πολλοί προγραμμάτισαν τις διακοπές τους και έκαναν κράτηση σε ξενοδοχεία. Σε δημοφιλείς κυρίως χειμερινούς ελληνικούς προορισμούς με την ελπίδα ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα είχαμε επανέλθει σε κάποια κανονικότητα.

Σύμφωνα με την πραγματικότητα όμως και την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Θα περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως το Πάσχα. Δηλαδή στο σπίτι και με την οικογένεια μας. Επίσης πολλά είναι αρκετά καταλύματα που εξαιτίας της κατάστασης είναι κλειστά. Ενώ και τα καταλύματα τύπου Airbnb δεν λειτουργούν.

Επομένως φέτος τα Χριστούγεννα λοιπόν δεν θα είναι το ίδιο όπως ξέρουμε. Διότι στο πλαίσιο της ανάσχεσης της πανδημίας, οι πολίτες καλούνται να μείνουν στο σπίτι.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν πληγεί σοβαρά. Από την άλλη προκύπτει επιπλέον το πρόβλημα του τι θα συμβεί με τις προκαταβολές που έχουν καταβληθεί ή και με τις εξοφλήσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει αρκετοί σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb.

Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών καταλυμάτων Airbnb, από το ξεκίνημα της πανδημίας έχουν προβεί στο να επιλέξουν πολιτικής ακύρωσης, δηλαδή «ευέλικτες» κρατήσεις. Κρατήσεις που είναι μη κλειδωμένες και μπορούν να ακυρωθούν αντίστοιχα με το χρονικό διάστημα που επιλέγει ο εκάστοτε διαχειριστής.

Airbnb ακυρώσεις: Τι αναφέρει η πολιτική ακύρωσης για τις κρατήσεις Χριστουγέννων

Ποια είναι η πολιτική της Airbnb στην περίπτωση των ακυρώσεων

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει τη δυνατότητα ακύρωσης ακόμη από 4 ημέρες έως και 24 ώρες πριν την άφιξη και την επιστροφή εξ ολοκλήρου του κόστους διανυκτέρευσης. Δεν υπάρχει επιστροφή παρά μόνο αν ο επισκέπτης επιλέξει να κάνει ακύρωση εντός της περιόδου δωρεάν ακύρωσης για την κράτησή του.

Ειδικότερα, αν ο επισκέπτης κάνει ακύρωση της κράτησης λιγότερο από 24 ώρες πριν την ημερομηνία άφιξης, δεν πρόκειται να επιστραφούν τα χρήματα για την πρώτη διανυκτέρευση. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που είχαν επιλέξει πολιτικής ακύρωσης – «μη επιστρέψιμη τιμή». Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν κάνει μεγάλες εκπτώσεις αναλογικά με την αρχική ζητούμενη τιμή ημερήσιας μίσθωσης.

Επομένως αν ο επισκέπτης έχει αποδεχθεί την πολιτική ακύρωσης «μη επιστρέψιμη τιμή». Σύμφωνα με την Airbnb, οι κρατήσεις που έγιναν σε καταλύματα μετά τις 14 Μαρτίου 2020  δεν είναι καλυμμένες από την πολιτική ακύρωσης ειδικών περιστάσεων. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου ο επισκέπτης ή ο οικοδεσπότης έχει νοσήσει με COVID-19.

Στις περιπτώσεις που αφορούν τη νόσο COVID-19 και δεν καλύπτονται ανήκουν:

  • Διακοπές λειτουργίας και ακυρώσεις μέσων μεταφοράς,
  • Προειδοποιήσεις και περιορισμοί για ταξίδια,
  • Συμβουλές υγείας και καραντίνες,
  • Αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία και άλλες κυβερνητικές εντολές, όπως εντολές εκκένωσης, κλείσιμο συνόρων, απαγορεύσεις για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και εντολές για παραμονή εντός σπιτιού. Η πολιτική ακύρωσης του οικοδεσπότη θα ισχύει ως συνήθως.

«Σκοπός της πολιτικής ειδικών περιστάσεων είναι η προστασία των επισκεπτών και οικοδεσποτών από απρόβλεπτες συνθήκες που προκύπτουν μετά την πραγματοποίηση μιας κράτησης. Μετά την ημερομηνία κήρυξης του COVID-19 από τον Π.Ο.Υ. ως παγκόσμιας πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πολιτική ειδικών περιστάσεων δεν ισχύει. Όταν κάνετε κράτηση, μη ξεχάσετε να διαβάσετε προσεκτικά την πολιτική ακύρωσης του οικοδεσπότη. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε μια επιλογή που θα σας παρέχει ευελιξία».

Προτεινόμενα