Άκης Σκέρτσος: «Ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους, τώρα είναι η ώρα της μάχης»

by Τόνια Τζαφέρη
Άκης Σκέρτσος: «Ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους, τώρα είναι η ώρα της μάχης»

Άκης Σκέρτσος: Όσα δήλωσε για τους εγκλωβισμένους οδηγούς

Θέση πήρε ο Άρης Σκέρτσος για όσα συνέβησαν στην Αττική οδό με χιλιάδες πολίτες εγκλωβισμένους στο χιόνι μέχρι και 24ωρες, ζώντας μια από τις μεγαλύτερες ταλαιπωρίες της ζωής τους μέσα στο κρύο:

«Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους περισσότερους από 7.000 κρατικούς υπαλλήλους», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Βεβαίως, ευθύνες θα αποδοθούν, πρόσθεσε, αλλά «στην ώρα τους, τώρα είναι η ώρα της μάχης», υπογράμμισε επίσης.

Αναλυτικά, «οι κυβερνήσεις δεν κρίνονται από τις προθέσεις, κρίνονται από το αποτέλεσμα, και σε αυτήν την κρίση είδαμε όντως εικόνες που μας πλήγωσαν όλους. Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους περισσότερους από 7.000 κρατικούς υπαλλήλους, από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους υλοτόμους, τους ανθρώπους που εργάζονται στον ΔΕΔΔΗΕ. Γιατί έχουν τρέξει 35 ώρες από την αρχή αυτής της καιρικής κρίσης και έχουν προσφέρει υπηρεσίες και έχουν πετύχει τον απεγκλωβισμό όλων των πολιτών», είπε και διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει εγκλωβισμένος πολίτης τη στιγμή αυτή στην Αττική Οδό, υπάρχουν οδηγοί που έχουν επιστρέψει για να παραλάβουν τα οχήματά τους με βάση τις οδηγίες που έχουν λάβει από την Πολιτική Προστασία. ‘Αρα, όλοι έχουν επιστρέψει σε ασφαλή σημεία, αυτό είναι το πρώτο μέλημα». Και το δεύτερο μέλημα είναι «να κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο για να αποκαταστήσουμε την ηλεκτρική σύνδεση σε όλα τα νοικοκυριά. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε αυτό, σε ένα 24ωρο μόλις. Είχαμε 200.000 συνδέσεις χθες που λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου διακόπηκαν, σήμερα, πριν λίγη ώρα, ήταν στις 20.000, και θεωρούμε ότι θα μείνουν περίπου 5.000 το βράδυ, σε όλο το Λεκανοπέδιο, οι οποίες θα αποκατασταθούν νωρίς αύριο το πρωί».

Άκης Σκέρτσος: «Ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους, τώρα είναι η ώρα της μάχης»

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος προχώρησε, μάλιστα, σε συγκρίσεις σε σχέση με τη “Μήδεια”

Ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε, μάλιστα, σε συγκρίσεις σε σχέση με τη “Μήδεια”: «Υπάρχει πρόοδος, ο κρατικός μηχανισμός μπορεί να βελτιωθεί, γίνεται καλύτερος. Ο ΔΕΔΔΗΕ για παράδειγμα, πέρυσι του πήρε επτά μέρες για να αποκαταστήσει τη βλάβη στις περιοχές που είχαν πληγεί από τη “Μήδεια”, αλλά (σ.σ. τώρα) έγιναν έγκαιρες παρεμβάσεις και πριν την κακοκαιρία αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου, με συντονισμό σε όλα τα σημεία, με καλή συνεργασία και των Δήμων και των υλοτόμων. Όπου υπήρχε δυσκολία πρόσβασης του ΔΕΔΔΗΕ σε δύσκολα σημεία, αυτά τα προβλήματα λύθηκαν σε μεγάλο βαθμό».

Σύμφωνα με τον ‘Α. Σκέρτσο, «στον πυρήνα της εντολής που έχει λάβει αυτή η κυβέρνηση, είναι να βελτιώσουμε το μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας. Τι κάνει η Πολιτική Προστασία; Προστατεύει την ανθρώπινη ζωή από τις φυσικές καταστροφές και από οποιονδήποτε κίνδυνο, προκύπτει από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τέτοιος μηχανισμός δεν υπήρχε στην Ελλάδα: Το 2019 η Πολιτική Προστασία, ήταν ένα γραφείο σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο, στην οδό Ευαγγελιστρίας. Σήμερα είναι υπουργείο, έχει δημιουργηθεί ένας μηχανισμός. Δεν μπορούμε να φθάσουμε από το 0 στο 10 μέσα σε δύο χρόνια, ενώ ταυτόχρονα διαχειριζόμαστε ιστορικά πρωτοφανείς κρίσεις και δυσκολίες. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ότι έχουμε ένα μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που δίνει μάχες σε πάρα πολλά μέτωπα».

Άκης Σκέρτσος: «Ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους, τώρα είναι η ώρα της μάχης»

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, δεν είναι ούτε ώρα συγκάλυψης» επεσήμανε. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν έγιναν καλά, υπάρχουν όμως και πράγματα που λειτούργησαν. Λειτούργησαν πολύ καλά τα νοσοκομεία, οι διακομιδές προς τα νοσοκομεία όσων ζήτησαν βοήθεια, έγιναν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και δεν έμεινε σχεδόν κανένα αίτημα αναπάντητο. Λειτούργησαν οι υλοτομήσεις». Σε κάθε περίπτωση, «ο μηχανισμός προφανώς χρειάζεται βελτίωση, είναι μια διαρκής προσπάθεια, είναι ένας συντονισμός που πρέπει να γίνει με πάρα πολλούς φορείς. Δεν έχουν όλοι την τεχνογνωσία, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν τόσο δύσκολα καιρικά φαινόμενα. Μιλάμε για μια κακοκαιρία που δεν είχε ιστορικό προηγούμενο για την Αθήνα».

Περισσότερες δηλώσεις από τον Ακή Σκέρτσο

Επί του φαινομένου, αυτό «ήρθε νωρίτερα, ήταν εντονότερο από τις προβλέψεις και όταν λέω ότι όλοι πρέπει να βελτιωθούμε στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τέτοιου τύπου καιρικά φαινόμενα και απειλές κατά της ζωής, το εννοώ. Όλοι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, ειδικά όταν κάτι έρχεται απρογραμμάτιστα. Ναι, υπήρχε πρόγνωση για χιονοθύελλες στο Λεκανοπέδιο, ωστόσο έλειπαν ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα έκαναν και την αντίδραση του κράτους πιο έγκαιρη. Η απόφαση για τα σχολεία ήταν σωστή, λήφθηκε εγκαίρως, βασίστηκε στην πρόγνωση ότι μπορεί να κινδυνεύσουν τα παιδιά το μεσημέρι όταν θα γυρνούσαν από τα σχολεία, ωστόσο το φαινόμενο ήρθε νωρίτερα». Αναγνωρίζοντας δε, την απουσία εμπειρίας συνεργασίας πολλών, διαφορετικών φορέων μέσα από επαναλαμβανόμενες ασκήσεις, σημείωσε ότι «τα αντανακλαστικά δεν ήταν τα αναμενόμενα», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα, συμπλήρωσε, «αυτήν την καθυστέρηση κάποιων ωρών, που ήταν κρίσιμη όμως. Ταλαιπωρήθηκαν άνθρωποι, δεν έπρεπε να είχε σ