Αλέξης Τσίπρας: «Δώστε πίσω τα αναδρομικά στους συνταξιούχους»

Αλέξης Τσίπρας: Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης

Μια ακόμη ομιλία έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μίλησε αναλυτικά για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και αναφέρθηκε σε πολλά ακόμη ζητήματα που απασχολούν.

Να δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και να μειωθεί άμεσα Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά και ο ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης ζήτησε από την κυβέρνηση κατά τη δευτεολογία του ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

«Τους εξαπατήσατε προεκλογικά, όταν μιλάγατε για ψίχουλα σε μια δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο», είπε στην αρχή της δευτερολογίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στους συνταξιούχους και στις νουθεσίες του Στέλιου Πέτσα να μην προσφύγουν στη δικαιοσύνη και πρόσθεσε: «Όταν μετά την έξοδο από τα μνημόνια θεσμοθετήσαμε την 13η σύνταξη και πάλι μιλούσατε για ψίχουλα. Όταν τους εξαπατήσατε για δεύτερη φορά τώρα, μετά την εκλογή σας.

Αντί να απολογηθείτε για αυτό, ήρθατε πάλι να εξαπατήσετε τους συνταξιούχους, δίνοντας για άλλη μια φορά υποσχέσεις.

Οι συνταξιούχοι με κάτω από χίλια ευρώ σύνταξη από την εξαγγελία που κάνατε και θα έρθω στο αν εφαρμοστεί και κυρίως αν εφαρμοστεί από εσάς, θα πάρουν τίποτα, μηδέν.

“Και ισχυριστήκατε ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια. Μάλιστα”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Τώρα να δοθούν τα αναδρομικά που αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Είπατε ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλος της τετραετίας. Ποιος σας πιστεύει; Κανείς. Ούτε οι βουλευτές σας. Αν είναι έτσι γιατί ανακοινώνετε κάθε δεύτερη ημέρα υποψηφίους; Έχετε οδηγήσει σε τρομακτική αστάθεια την κοινωνία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρωθυπουργό.

«Το 66% των συνταξιούχων της χώρας εμφανίζει εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ αυτοί θα πάρουν μηδέν από την εξαγγελία σας. Ισχυριστήκατε ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις. Όμως αυξήσεις θα δουν από ερχόμενο τον Δεκέμβριο μόνο 1 εκατ. συνταξιούχοι και όχι 1,2 εκατ. συνταξιούχοι. Όσοι θα ωφεληθούν θα δουν ελάχιστες αυξήσεις 4% όταν το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί 200%. Ιδού λοιπόν η Ρόδος και το πήδημα, βγείτε και πείτε στους συνταξιούχους όχι από 1/1/2023, αλλά από 1η Αυγούστου», αναφερόμενος σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «κοροϊδία» τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Τι θα μπει στο Δημόσιο ταμείο από τα υπερκέρδη των εταιρειών;» αναρωτήθηκε για να προσθέσει «η έγνοια σας είναι μην τυχόν και πέσει η τιμή μετοχής της ΔΕΗ και χάσουν τα μερίσματα οι εκλεκτοί σας και δίνετε 300 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στα νησιά από τους καταναλωτές. Για να μην χάσουν τα golden boys που πληρώνονται με 1.000 ευρώ την ημέρα ενώ οι βουλευτές με 5.000 το μήνα».

Περισσότερες δηλώσεις από τον Αλέξη Τσίπρα: “Κάνατε συγκρίσεις θράσους με εμάς”

«Κανείς δεν κέρδισε χωρίς απαντήσεις για το σήμερα και χωρίς όραμα για το αύριο» είπε σε άλλο σημείο επαναφέροντας τις προτάσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε όταν υπάρχουν πάνω από 900.000 άνεργοι.

«Ντυθήκατε ΚΚΕ σήμερα. Και μάλιστα κάνατε συγκρίσεις θράσους με εμάς όταν η ΝΔ επί Σαμαρά ψήφισε να πάει ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ και ο υποκατώτατος στα 510. Βγαίνει η χώρα απ’ τα μνημόνια και αυξάνουμε 11% τον κατώτατο μισθό. Τότε δεν είχαμε αυτό τον πληθωρισμό και ακρίβεια, ήταν πραγματική αυτή η αύξηση» σημείωσε.

«Μετά την πανδημία τι κάνατε που επανήλθαμε σε ρυθμούς ανάπτυξης που ήταν αρκετά υψηλοί; Δώσατε σύνολο 9% αυξήσεις όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 11% και όταν η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης έχει μειωθεί 28%. Αυτό είναι το δίκιο του εργάτη;» διερωτήθηκε. «Για να μην μιλήσω για τις συνθήκες εργασίας. Καταργήσατε το 8ωρο, κλαδικές συμβάσεις, το ΣΕΠΕ., το σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης υπερεργασίας».

Τον επέκρινε επίσης για τον τρόπο που αναφέρθηκε στους διανομείς. «Δεν είναι παιδιά, είναι εργαζόμενοι και είναι υποτιμητικό να τους αποκαλείτε τα παιδιά με τα παπάκια».

«Εδώ το κρίσιμο είναι να υπάρξει πραγματική πολιτική βούληση. Δεσμευόμαστε ότι όλα όσα ξηλώσατε θα αποκατασταθούν» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και  πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει και ενισχύσει τους μισθούς, θα μετατρέψει σε αορίστου όσους εργάζονται με μπλοκάκια, θα επανασυστήσει το ΣΕΠΕ κ.ά.

«Με το που ήρθατε κάνατε όλη τη βρώμικη δουλειά για χάρη του λόμπι που λειτουργεί μέσα στο ΣΕΒ και για χάρη των μεγαλοεπιχειρηματιών», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό.

Δηλώσεις του Τσίπρα για ακρίβεια, στέγη και ρήτρα

«Για τη στεγαστική κρίση δεν είπατε κουβέντα. Το 40% του πληθυσμού καταβάλει πάνω απ’ το 50% του εισοδήματος για έξοδα που έχουν να κάνουν με τη στέγη και αυτό θα μεγαλώσει με το κόστος της ακρίβειας» τόνισε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι ο φοιτητής, ο χαμηλόμισθος, ο άνεργος, ο απασχολούμενος με μερική απασχόληση δεν έχει να μείνει μόνος σε σπίτι.

Επίσης, αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα στέγης και ρύθμιση του Airbnb.

«Δεν σας άκουσα να λέτε τίποτα ουσιαστικό για την ακρίβεια» συμπλήρωσε.

«Θα μειώσετε τον ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης;» ήταν το ερώτημα προς τον πρωθυπουργό και τόνισε ότι «η αισχροκέρδεια είναι διπλή». Αυτό, εξήγησε, προκύπτει από τα υπερέσοδα 3,3 δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο επειδή η κυβέρνηση επιλέγει να κρατά υψηλό τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ. Και αυτό, «για να μπορείτε να λέτε ότι δίνω ένα επίδομα».

Έχετε γίνει βασιλιάς των επιδομάτων, είπε προς τον Κυρ. Μητσοτάκη.

«Υπάρχει θέμα δημοκρατίας»

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και για την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο και το ράπισμα για κράτος δικαίου και ελευθεροτυπία.

«Υπάρχει θέμα δημοκρατίας. Το λέω και το αναδεικνύω αρκετό καιρό. Όχι μόνο γιατί κατρακυλήσαμε στην 108η θέση για την ελευθεροτυπία αλλά και την απονομή δικαιοσύνης ανεξάρτητα απ’ την υπόθεση Novartis», είπε. Αντίστοιχα τα μαντάτα και σε σχέση με τη διαφθορά και τη διαφάνεια, πρόσθεσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα χθες. Το θέμα δεν ήταν τα άδεια έδρανα ούτε ο εκπρόσωπος της Αριστεράς, αλλά ο εκπρόσωπος του Μακρόν» τόνισε και επανέλαβε τη σύγκριση με τον Όρμπαν που όπως είπε πήγε στα περίπτερα της Βουδαπέστης και έδειχνε εφημερίδες αντιπολιτευόμενες. «Συγχαρητήρια κ. Μητσοτάκη. Είστε μεγαλόκαρδος που κυκλοφορεί ακόμα η Αυγή και η Δημοκρατία» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού για τη Novartis.

«Είστε αμετανόητος. Ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται ότι είπε μια συγγνώμη, αλλά εσείς πάλι ήρθατε εδώ να βγάλετε ετυμηγορία. Ήρθατε εδώ και τους είπατε συμμορίτες, υπόκοσμο, δολοφόνους. Ο Παπαγγελόπουλος θα κριθεί. Μέχρι τότε είναι αθώος. Υπάρχει τεκμήριο αθωότητας. Ήρθατε και είπατε για παραδικαστικό. Είστε σοβαρός; Κρατήστε μια στάση ευθύνης».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «το μεγάλο σκάνδαλο χρειάζεται διερεύνηση». Εφόσον δεν υπάρχει σκευωρία, ποιοι ήταν αυτοί που ευνόησαν αυτή την εταιρεία; διερωτήθηκε.

Θα δοθούν απαντήσεις ή θα μείνουν όλα αδιευκρίνιστα; Εγώ σας λέω ότι εμείς το θέμα θα το πάμε μέχρι τέλους, επέμεινε στη δευτερολογία του.

Ο  κ. Τσίπρας χαρακτήρισε παράγοντα πολιτικής αστάθειας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μέσα απ’ την αλαζονεία σας θελήσατε να ανοίξετε μόνος σας την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Και φαίνεται ότι δεν είναι τόσο εύκολο να καεί η απλή αναλογική», είπε.

Η χώρα μπορεί να έχει σταθερή, προοδευτική κυβέρνηση, απ’ την κάλπη της απλής αναλογικής. Απ’ την πρώτη κάλπη. Όσο και να το ξορκίζετε, η πραγματικότητα θα σας διαψεύσει, συμπλήρωσε.

Και τέλος, πέταξε το γάντι και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι όσοι θέλουν μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δεν έχουν παρά να αποκλείσουν από τώρα κάθε συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη.

«Εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα, αλλά αγώνα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Αυτή η κυβέρνηση  πρέπει να φύγει πριν η βλάβη για τη χώρα καταστεί ανήκεστος» τόνισε.

Related posts

Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα πριν την αναχώρηση του Blue Star Naxos από το λιμάνι του Πειραιά

Πανıκός στον αέρα – Αναγκαστıκή προσγείωση αεροπλάνου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Σεισμός στην Κρήτη – Κοντά στο Ηράκλειο το επίκεντρο