Αλλαγή ώρας: Γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω αυτή την Κυριακή

by Newsroom i-diakopes.gr
Αλλαγή ώρας: Γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω αυτή την Κυριακή

Αλλαγή ώρας: Αυτή την Κυριακή αλλάζουμε τα ρολόγια μας

Αλλαγή ώρας: Όπως κάνουμε κάθε χρονιά έτσι και φέτος, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, η ώρα θα αλλάξει. Επομένως, αυτή την Κυριακή, στις 25 Οκτωβρίου, γυρνάμε δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω. Πιο συγκεκριμένα, στις 4 τα ξημερώματα θα αλλάξουμε τα ρολόγια μας στις 3.

Αποτελεί ένα θέμα που συζητείται πολύ τελευταία, η αλλαγή της ώρας λόγω της αποφάσεως που πήρε το Ευρωκοινοβούλιο. Το οποίο με ψηφοφορία αποφάσισε τον τερματισμό της πρακτικής της αλλαγής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο από το 2021.

Το ψήφισμα αυτό δεν αποτελεί τη τελευταία λέξη στο ζήτημα αυτό. Όμως θα είναι η βάση για διάλογο με τις χώρες της ΕΕ ώστε να πραγματοποιηθεί η τελική νομοθεσία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, στις 26 Μαρτίου 2019. Υποστήριξε να τελειώσουν οι αλλαγές στην ώρα μέχρι το 2021. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε χώρα έχει κληθεί να αποφασίσει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα συνεχίσουν να βρίσκονται στη θερινή ή τη χειμερινή. Το πράσινο φως θα σηματοδοτηθεί οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αλλαγή ώρας: Γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω αυτή την Κυριακή

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας

Βασικό πλεονέκτημα του μέτρου της αλλαγής της ώρας αποτελεί η εξοικονόμηση ενέργειας. Διότι κατά τους μήνες της θερινής ώρας δύναται να εξοικονομήσουμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Αναγράφεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Οι χώρες της ΕΕ που θα πάρουν την απόφαση να κρατήσουν τη θερινή τους ώρα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021.

Ανάλογα και για τις χώρες οι οποίες θα προτιμήσουν να κρατήσουν την χειμερινή τους ώρα. Έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που το ενέκριναν τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

Η ολομέλεια συμφώνησε με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της εποχιακής αλλαγής ώρας. Παράλληλα όμως με ψηφοφορία αποφάσισε την αναβολή της ημερομηνίας ισχύος του τερματισμού από το 2019 στο 2021.

Τα μέλη του ΕΚ έχουν εκφράσει την επιθυμία τους. Οι χώρες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονιστούν με τις αποφάσεις τους. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί αν κάποιες χώρες προχωρήσουν στην μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας και αν άλλες υιοθετήσουν τη χειμερινή, δεν θα διαταραχθεί η εσωτερική αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε ετοιμότητα. Εάν οι αλλαγές που προβλέπονται να γίνουν στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να βάλουν εμπόδια σημαντικά και μόνιμα στην ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Σ ε αυτή την περίπτωση δύναται να υποβάλει πρόταση αναβολής της ημερομηνίας εφαρμογής της οδηγίας κατά 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο, αναφέρει το εγκριθέν κείμενο.

Προτεινόμενα