Αλλάζει όλα όσα ξέραμε ο προσωπικός αριθμός: Ξεχάστε ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και Αριθμό Ταυτότητας

Αλλάζει όλα όσα ξέραμε ο προσωπικός αριθμός: Ξεχάστε ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και Αριθμό Ταυτότητας

Προσωπικός Αριθμός: ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και Αριθμός Ταυτότητας, θα ανήκουν σε λίγο καιρό στο παρελθόν.

Προσωπικός Αριθμός: Αλλάζουν τα δεδομένα για τους Έλληνες. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και Αριθμός Ταυτότητας, θα ανήκουν σε λίγο καιρό στο παρελθόν. Στόχος του νέου σχεδίου και του «Προσωπικού Αριθμού Πολίτη» είναι να περιοριστεί η γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή. Το νέο σχέδιο θα ονομάζεται «Ελλάδα 2.0». Η νέα ταυτότητα θα μοιάζει οπτικά με το δίπλωμα οδήγησης.

Η νέα αυτή ταυτότητα, θα αντικαταστήσει τη σημερινή ταυτότητα αλλά και τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. Παράλληλα θα λειτουργεί σαν «πάσο» για όλο το Δημόσιο, επιτρέποντας όλες τις συναλλαγές αυτόματα, ακόμα και τις δηλώσεις θανάτου στις δημόσιες υπηρεσίες.

Σε πρώτο στάδιο ο Προσωπικός Αριθμός θα δημιουργηθεί από τον ΑΦΜ -δηλαδή θα είναι τα ίδια ακριβώς ψηφία. Στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνος ο Προσωπικός Αριθμός και ένας αριθμός πιστοποιητικού ο οποίος θα είναι κάτι σαν «check» σε περίπτωση που χαθεί η ταυτότητα. Όπως έχει εκτιμήσει ο υπουργός, το σύστημα πιθανότατα να είναι έτοιμο το 2022.

Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα ενιαίας ταυτοποίησης των πολιτών, διασταυρώνοντας τα στοιχεία βάσει ονοματεπωνύμου, ημερομηνίας γέννησης, πατρωνύμου, μητρωνύμου κ.λπ.

Αλλάζει όλα όσα ξέραμε ο προσωπικός αριθμός: Ξεχάστε ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και Αριθμό Ταυτότητας

Όλες οι λεπτομέρειες για τον νέο προσωπικό αριθμό πολίτη

Σε πρώτο στάδιο ο Προσωπικός Αριθμός θα έχει τα 9 ψηφία του σημερινού ΑΦΜ, τον οποίο σταδιακά θα αντικαταστήσει. Στη συνέχεια, ωστόσο, θα προστεθούν τρία επιπλέον αριθμητικά στοιχεία. Επομένως, το νούμερο που θα χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, θα είναι 12ψήφιο.

«Οι υπηρεσίες που αφορούν τη χρήση ΑΜΚΑ, τη χρήση ΑΦΜ, τη χρήση αριθμού δελτίου ταυτότητας, εν τέλει θα είναι όλα αυτά με έναν αριθμό και μόνο. Ενοποιεί την εξυπηρέτηση του πολίτη στον γκισέ στην επαφή του με το Δημόσιο» είχε εξηγήσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Προσωπικός Αριθμός χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα σύμφωνα με τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στο προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 107. Με την διαδικασία αυτή χορηγείται ο Π.Α. και σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει χορηγηθεί Α.Φ.Μ. ή/και Α.Μ.Κ.Α.

Στο σχετικό νόμο (4727/2020) τονίζεται επίσης ότι ο Προσωπικός Αριθμός δεν μεταβάλλεται και απενεργοποιείται με τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου. Ο Προσωπικός Αριθμός θα χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο. Η ταυτοποίηση των στοιχείων για τον Προσωπικό Αριθμό θα γίνει μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Προτεινόμενα