Ανάπτυξη 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022 για την Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ελλάδα: Έχει αφήσει πίσω της τις εποχές κρίσεις;

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Με ετήσιο ρυθμό 7% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2022 έναντι 7,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,3% έναντι αύξησης 0,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021. Στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ αυξήθηκε το ίδιο διάστημα με ετήσιο ρυθμό 5,1% και τριμηνιαίο ρυθμό 0,3%.

Ως προς την εικόνα σε επίπεδο τριμήνου καταγράφεται άνοδος 2,3% έναντι του 4ου τριμήνου του 2021:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,4%.

Περισσότερες πληροφορίες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και τις ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Στον ιδιωτικό τομέα, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 11,6%, ενώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης μόλις κατά 1,8%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Δήλωση Σταϊκούρα

«Η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων».

Ειδικότερα, η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το α’ τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίσταται από την ενεργειακή κρίση και τα κύματα ακρίβειας τα οποία αυτή προκαλεί, διατηρεί ισχυρή δυναμική. Ενώ, ενθαρρυντικό για τις προοπτικές και τη δυναμική της οικονομίας είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Ανάπτυξη στην Ελλάδα: “Οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ”

Οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων.

Με συνέπεια, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και εφαλτήριο όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί, συνεχίζουμε τον απαιτητικό, αλλά ταυτόχρονα και ανοδικό δρόμο που έχουμε χαράξει για να οδηγήσουμε την οικονομία μας σε ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας περισσότερων νέων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».

Related posts

Tpόμος για βασικό μάρτuρα της τpαγωδίας των Τέμπη

Ραγδαίες εξελίξεις στην κυβέρνηση: Παραιτήθηκαν Παπασταύρου – Μπρατάκος

Σάλος με την δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη