Αναβοσβήνουν και προλαμβάνουν: Τα νέα «έξυπνα» STOP βρίσκονται σε διασταυρώσεις καρμανιόλα της Αθήνας

Αναβοσβήνουν και προλαμβάνουν: Τα νέα «έξυπνα» STOP βρίσκονται σε διασταυρώσεις καρμανιόλα της Αθήνας

«Έξυπνα» STOP: Σε ποιους δήμους βρίσκονται

Λύση βρέθηκε στο ζήτημα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας. Νέες πινακίδες που αναβοσβήνουν έχουν τοποθετηθεί σε δήμους της Αθήνας. Ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα αποτελούν τα τροχαία ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων οφείλονται στη μη συμμόρφωση με τις πινακίδες οδικής σήμανσης και ειδικά με τις πινακίδες STOP στις διασταυρώσεις.

Με δεδομένη τη μεγάλη συχνότητα ατυχημάτων λόγω παραβίασης της πινακίδας STOP, πολλοί δήμοι της Αθήνας έχουν εφαρμόσει μία ιδιαίτερα «έξυπνη» λύση που αποσκοπεί στη θωράκιση των οδηγών και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου.

Πρόκειται για πινακίδες STOP όπου στις κορυφές της οκτάγωνης επιφάνειάς τους είναι τοποθετημένοι -με απόλυτη στεγανοποίηση- ισάριθμοι φωτοδίοδοι (LED) υπερυψηλής απόδοσης και μικρού μεγέθους.

Στην οπίσθια πλευρά της πινακίδος και εντός ειδικού καλύμματος από αλουμίνιο μικρής διατομής διέρχονται οι καλωδιώσεις των φωτοδιόδων, ενώ στο πάνω μέρος της πινακίδας υπάρχει φωτοβολταϊκό σύστημα για την ηλεκτροδότηση των LED στοιχείων.

Τα φωτοδιόδια πάλλονται τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύκτας, αφυπνίζοντας τους οδηγούς. Ένα ακόμα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό της όλης εγκατάστασης είναι η τοποθέτηση LED στοιχείων (τρία σε οριζόντια διάταξη) και πάνω στο οδρότρωμα, τα οποία αναβοσβήνουν σε συγχρονισμό με τα LED λαμπάκια της πινακίδας.

Οι πινακίδες STOP με LED λαμπάκια έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε αρκετούς δρόμους του Παλαιού Φαλήρου, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής των οδών Ναϊάδων και Πρωτέως, όπως και στην πλατεία στη Ζησιμοπούλου και Ιάσωνος.

Τα «έξυπνα» STOP στον Δήμο Φυλής

Οδοσήμανση τελευταίας τεχνολογίας τοποθετήθηκε πρόσφατα και στον Δήμο Φυλής, η οποία έχει μηδενικό κόστος λειτουργίας, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται καλωδιώσεις, ηλεκτρική εγκατάσταση και πάροχο ενέργειας.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την οδική ασφάλεια χρησιμοποιώντας αποδοτικές λύσεις με μηδενικό κόστος λειτουργίας και φιλικές προς το περιβάλλον», είχε σημειώσει ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την οδοσήμανση στο Παλαιό Φάληρο, στον Δήμο Φυλής τα λαμπάκια καταλαμβάνουν όλο το περίγραμμα των πινακίδων STOP. Το έντονο φωτεινό σήμα που πάλλεται θέτει σε εγρήγορση τους οδηγούς και τους προειδοποιεί ότι διασταυρώνονται με δρόμο προτεραιότητας.

Αναβοσβήνουν και προλαμβάνουν: Τα νέα «έξυπνα» STOP βρίσκονται σε διασταυρώσεις καρμανιόλα της Αθήνας

Προτεινόμενα