Ανεμβολίαστοι Τέλος από παντού: Τι ισχύει για σχολεία, τεστ, μάσκες και εστίαση

Ανεμβολίαστοι: Τα μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι τέλος Μαρτίου

Ανεμβολίαστοι: Τα μέτρα που στην πλειονότητά τους αφορούν τους ανεμβολίαστους προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της απέναντι στην Covid-19.

«Σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο που η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Χωρίς άλλα όπλα παρά μόνο με lockdown, μάσκες και αντισηπτικά. Ο καθένας πλέον μπορεί να προστατεύσει και να προστατευτεί» είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας θέτοντας το δίλημμα: Μένουμε μέσα στο τείχος ανοσίας από τα εμβόλια ή εκτός αυτού με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο να βρεθούμε σε κάποιο κρεβάτι νοσοκομείου.

«Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι» είπε ο υπουργός Υγείας.

Ανακοίνωσε ότι χάρη στο εμβόλιο «δεν θα μετατρέψουμε τα νοσοκομεία σε κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά με κορονοϊό. Τα νοσοκομεία θα εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά. Γιατί το αντίθετο θα ήταν ανήθικο απέναντι σε όσους έχουν εμβολιαστεί και υποφέρουν από άλλο νόσημα».

Όπως είπε θέλουμε ένα εκατομμύριο εμβολιασμών για πετύχουμε το τείχος ανοσίας. Εκφράζοντας την πίστη «ότι θα τα καταφέρουμε με ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα»

Εξήγησε ότι τα μέτρα αφορούν τους ανεμβολίαστους για δύο λόγους: για να σταματήσουμε τη μετάδοση του ιού και το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων. Αλλά και για να θωρακίσουμε το σύστημα από βαριές νοσηλείες επαναλαμβάνοντας ότι από 1η Σεπτεμβρίου μπαίνουν σε αναστολή. Όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Παράλληλα ανακοίνωσε οτι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με πρόστιμα και κυρώσεις.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πλην εργαζομένων σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές και καλλιτεχνικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 1 ραπιντ τεστ την εβδομάδα. Θα πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια με αντίτιμο 10 ευρώ.

Μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστιασή και τηλεοπτικές παραγωγές. Θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ με το ίδιο κόστος και τρόπο όπως η άνω κατηγορία

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές: Για τους μαθητές ισχύει υποχρέωση διεξαγωγής δύο σελφ τεστ την εβδομάδα που δίνονται δωρεάν από το κράτος. Ενώ για τους φοιτητές ισχύει υποχρέωση δύο ραπιντ τεστ την εβδομάδα. Που θα κάνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικα κέντρα με κόστος 10 ευρώ

Ταξιδιώτες χωρίς εμβόλιο, με αεροπλάνο πλοίο τρένο και ΚΤΕΛ πρέπει να κάνουν ένα ραπιντ τεστ έως και 48 ώρες πριν το ταξίδι. Ενώ για τους ανήλικους κάτω των 12 ετών προβλέπεται διεξαγωγή σελφ τεστ.

Από 13 Σεπτεμβρίου τεστ στις δημόσιες δομές διάγνωσης θα μπορούν να κάνουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή οι συμπτωματικοί πολίτες.

Ανεμβολίαστοι και κλειστοί χώροι

Οι κλειστοί χώροι εστίασης, μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης κ.α. θα είναι ανοιχτοί μόνο για τους εμβολιασμένους. Ή τους νοσήσαντες με έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Για τα γήπεδα, κλειστά και ανοιχτά, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους. Και νοσήσαντες με τον έλεγχο να γίνεται με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για την εστίαση

Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, μουσείων κινηματογράφων θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ή και σε ανεμβολίαστους με ραπιντ τεστ 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν και μόνο ως αμιγώς για εμγβολιασμένους και νοσήσαντες

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα κλειστά γυμναστήρια και τα αθλητικά σωματεία η είσοδος θα επιτρέπεται για τους εμβολιασμένους ή τους νοσήσαντες. Αλλά και για ανεμβολίαστους με ραπιντ τεστ 48 ωρών αλλά οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από όλα τα μέλη τους.

Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας ο εργοδότης μπορεί να γνωρίζει αν οι εργαζομενοι είναι εμβολιασμένοι ή όχι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους. Ανάλογα με τη συχνότητα διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Παράλληλα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας. Με την υποχρεωτικότητα να εξακολουθεί να ισχύει για όλους τους κλειστούς χώρους.

Related posts

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ελληνικό νησί

Nέα τραγωδία πάλι στην Χαλκιδική – Νεκρός 55χρονος μέσα στην θάλασσα

Aυτό είναι το σούπερ μαρκετ που καταργεί την εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα