Ανεμβολίαστος 20χρονος από τη Θεσσαλονίκη: Νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Παπανικολάου

Ανεμβολίαστος 20χρονος από τη Θεσσαλονίκη: Νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Παπανικολάου

Θεσσαλονίκη: Ανεμβολίαστος 20χρονος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Παπανικολάου

«Πονοκέφαλο» και ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν οι αριθμοί των κρουσμάτων, τονίζουν οι ειδικοί. Εκείνο, όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, είναι ο μεγάλος αριθμός παιδιών, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης.

Συγκεκριμένα, οι ΜΕΘ είναι ασφυκτικά γεμάτες, δύο σχολικά τμήματα έχουν κλείσει και τα κρούσματα αυξάνονται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα.

Μιλώντας στη «Κ» η διευθύντρια της ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ Ελένη Γκέκα, εξέφρασε την ανησυχία της για τα επιδημιολογικά δεδομένα λέγοντας: «Πίστευα ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αλλά δυστυχώς δεν είναι».

«Χθες εφημερεύαμε και είχαμε έλλειψη κλινών, στείλαμε και περιστατικά εκτός νοσοκομείου», αναφέρει στην «Κ» η Μηλίτσα Μπιτζάνη, διευθύντρια της Α΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, τονίζοντας πως και οι 22 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού είναι κατειλημμένες, όπως και οι 15 κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, και οι 8 στον «Άγιο Δημήτριο», σύμφωνα με τις διευθύντριες των διαφορετικών μονάδων.

Η κ. Μπιτζάνη τονίζει ότι τα περιστατικά που χρειάζονται διασωλήνωση τώρα είναι πιο βαριά από ό,τι στα προηγούμενα κύματα. «Μένουν πολύ καιρό στη μονάδα, το λιγότερο που θα μείνει ένα περιστατικό σε ΜΕΘ είναι 20 μέρες», αναφέρει, γεγονός που έχει παρατηρήσει και η Γλυκερία Βλαχογιάννη, διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτοί οι ασθενείς μένουν για αρκετό χρονικό διάστημα διασωληνωμένοι, δεν βγαίνουν εύκολα αυτά τα περιστατικά και τα περισσότερα καταλήγουν», λέει η κ. Βλαχογιάννη.

Και οι τρεις διευθύντριες ΜΕΘ τονίζουν πως η τεράστια πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, κάθε μία αναφέρει πως στην κλινική της έχει μόνο έναν εμβολιασμένο, με σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με την κ. Βλαχογιάννη, η αύξηση των περιστατικών για διασωλήνωση ξεκίνησε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας – «από την Παρασκευή γεμίσαμε», τονίζει, «θα τρελαθούμε αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, δεν θα αντέξουμε άλλο».

Ανεμβολίαστος 20χρονος από τη Θεσσαλονίκη: Νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Παπανικολάου

Θεσσαλονίκη: Διασωληνομένος 20χρονος στη ΜΕΘ του Παπανικολάου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κ, στη ΜΕΘ του Παπανικολάου, αυτή τη στιγμή βρίσκεται διασωληνωμένος και ένας 20χρονος ανεμβολίαστος ασθενής.

Στο Ιπποκράτειο, όπου και οι 15 κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες από ανεμβολίαστους ασθενείς, νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ 70 ενήλικοι ασθενείς και 8 παιδιά από 9 χρόνων και κάτω, σύμφωνα με πηγές. Η κ. Βλαχογιάννη τονίζει πως το θέμα των παιδιών απασχολεί πολύ.

«Νοσηλεύονται πολλά παιδάκια πια», εκτός ΜΕΘ, «κάτι το οποίο δεν είχαμε στο προηγούμενο κύμα – όσο υπάρχει αυτή η τρέλα των αρνητών, ο ιός συνεχίζει τα παιχνίδια του, αν κλιμακωθεί κι άλλο θα έχουμε πρόβλημα», δηλώνει, τονίζοντας πως τέτοια εποχή πέρυσι τα πράγματα ήταν σχετικά ήσυχα.

Έπειτα από 19 μήνες πανδημίας, οι αντοχές υγειονομικών έχουν ξεπεραστεί, όπως και η ψυχραιμία τους. «Μας τρομάζει που έχει μείνει τόσος κόσμος ανεμβολίαστος, δεν ξέρω αν θα αντέξουμε», λέει η κ. Γκέκα. «Ακούς από συγγενείς ότι ο διασωληνωμένος ασθενής δεν εμβολιάστηκε γιατί δεν πρόλαβε, γιατί περίμενε», αναφέρει, «τι περίμενε, δεν ξέρω».

Η κ. Μπιτζάνη ξεκαθαρίζει πως είναι αυτονόητο ότι ως γιατροί περιθάλπουν όλους τους ασθενείς με τον ίδιο τρόπο – σε ένα ανθρώπινο επίπεδο όμως, το γεγονός πως η άρνηση του εμβολιασμού οδηγεί σε διασωληνώσεις και σε καταστάσεις οριακές που δυνητικά θα είχαν αποφευχθεί, τους προκαλεί δυσφορία.

«Την αισθάνεσαι την οργή, λες έλεος, δεν υπάρχουν αντοχές», δηλώνει. Μπορεί να είναι πλέον πιο εξοικειωμένοι με τα περιστατικά COVID, όμως το μόνο που εύχονται είναι να μην ξαναζήσουν την κατάσταση του Νοεμβρίου. «Περιμένουμε να γίνει το θαύμα», λέει η κ. Βλαχογιάννη, «έχει σκοτώσει τόσο κόσμο, πόσο άλλο να πάρει;». «Μακάρι να σταματήσει αυτό», αναφέρει στην «Κ», «πραγματικά δεν αντέχουμε άλλο».

Ρεπορτάζ με τον ανεμβολίαστο 20χρονο από την πόλη της Θεσσαλονίκης