Ανήλικα κορίτσια στο Αφγανιστάν «πωλούνται» για 960 ευρώ

by Τόνια Τζαφέρη
Ανήλικα κορίτσια στο Αφγανιστάν «πωλούνται» για 960 ευρώ

Οι συνθήκες διαβίωσης στο Αφγανιστάν είναι ασύλληπτα τραγικές

Αληθινές και τραγικές ιστορίες ζωής μας έρχονται από το Ταλιμπάν, προκειμένου να αφυπνίσουν και να ζητήσουν βοήθεια για τις άθλιες και τραγικές συνθήκες στις οποίες ζουν.

Στην επαρχία Ghor του βορειοδυτικού Αφγανιστάν, καθώς πέφτει η παγωμένη νύχτα, μια οικογένεια 8 ατόμων, τα έξι παιδιά με το μικρότερο να είναι μόλις 20 ημερών, ετοιμάζεται να δειπνήσει μόνον με  ψωμί, από το τελευταίο αλεύρι που τους απέμεινε. Ο πατέρας τους, Γκαντίρ, 35 ετών, εργαζόταν ως εργάτης, κερδίζοντας 3 ευρώ την ημέρα, αλλά από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν την κυβέρνηση της χώρας τον περασμένο Αύγουστο, ακόμη και αυτή η δουλειά έχει στερέψει. Λέει: «Δεν έχω χρήματα για φαγητό. Φοβάμαι για τα παιδιά μου γιατί τον χειμώνα θα πεθάνουν από το κρύο».
Ακόμη και πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν το Αφγανιστάν, δίνοντας τέλος σε 20 χρόνια αφγανικής κυβέρνησης που υποστηριζόταν  από τη Δύση, δεκαετίες συγκρούσεων, ξηρασίας και πανδημίας είχαν δημιουργήσει εκατομμύρια άπορους στη χώρα. Όταν ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, εγκαθιδρύοντας νέο καθεστώς, που η Δύση αρνήθηκε να αναγνωρίσει, ο πληθυσμός βυθίστηκε  ακόμη περισσότερο στην εξαθλίωση.

Ανήλικα κορίτσια στο Αφγανιστάν «πωλούνται» για 960 ευρώ

Αφγανιστάν: “Μόνο το 5 τοις εκατό των οικογενειών έχουν αρκετό φαγητό για να φάνε κάθε μέρα”

Τα χρήματα από την ξένη βοήθεια,  που αποτελούσαν το 40 τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας σταμάτησαν. Οι τράπεζες έκλεισαν και οι θέσεις εργασίας χάθηκαν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο το 5 τοις εκατό των οικογενειών έχουν αρκετό φαγητό για να φάνε κάθε μέρα, ενώ περισσότερο από το μισό του πληθυσμού αντιμετωπίζει την πείνα. «Το Αφγανιστάν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, αν όχι τη χειρότερη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπίζλι, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ. «Βρισκόμαστε σε αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή».

Τον περασμένο μήνα, η ρεπόρτερ του BBC Γιογκίτα Λιμάγιε μίλησε σε μια μητέρα που αναγκάστηκε να πουλήσει το μωρό της για 370 λίρες σε έναν αγοραστή που τη θέλει ως μέλλουσα νύφη για τον γιο του. Πληρώθηκε κατά το ήμισυ προκαταβολικά και το υπόλοιπο θα το πληρωθεί μόλις το παιδάκι περπατήσει. Η  μητέρα είπε: «Τα άλλα παιδιά μου πέθαιναν από την πείνα, οπότε έπρεπε να την πουλήσουμε. Πώς να μην είμαι λυπημένη; Είναι παιδί μου».

Έρευνα της Daily Mail διαπίστωσε ότι η τραγική αυτή ιστορία δεν αποτελεί μία μεμονωμένη περίπτωση. «Καθώς η φτώχεια και η πείνα αυξάνονται, περισσότεροι άνθρωποι πουλάνε τις κόρες τους», λέει ο Αφγανός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα, Μοχάμεντ Ναϊμ Ναζίμ. «Αυτό γίνεται όλο και πιο κοινό στην κουλτούρα μας, κάτι που είναι ανησυχητικό και τρομακτικό».

Δυστυχώς, η πώληση κοριτσιών στο Αφγανιστάν δεν είναι κάτι καινούργιο.

Τα περισσότερα μικρά κορίτσια αγοράζονται, παράνομα, για γάμο, συχνά ως μέρος συμφωνιών για τη διευθέτηση χρεών καθώς και για αναγκαίους πόρους για την επιβίωση της υπόλοιπης οικογένειας -συνήθως πολυμελούς. Το 2017, η αφγανική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εξάλειψη του Πρόωρου και Παιδικού Γάμου» αλλά οι Ταλιμπάν δεν εφαρμόζουν αυτούς τους νόμους αλλά άλλους, προφανώς απαρχαιωμένους, η όποια πρόοδος είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα 20 χρόνια έχει χαθεί- και τα κορίτσια πωλούνται σε πολύ νεότερες ηλικίες…

Ανήλικα κορίτσια στο Αφγανιστάν «πωλούνται» για 960 ευρώ

Η κατάσταση από πριν ήταν τόσο τραγική, που πριν από δύο χρόνια ο Γκαντίρ  αναγκάστηκε να κάνει κάτι, που κανένας  από εμάς θα μπορούσε ποτέ να διανοηθεί, για να εξασφαλίσει ότι η οικογένειά του θα επιζήσει. Πούλησε τη Ζόχρα, τη μεγαλύτερη κόρη του, που σήμερα είναι επτά ετών. Πληρώθηκε 170.000 Αφγκάνι  -1.6732 Ευρώ- για να πουλήσει το κοριτσάκι, που τότε ήταν πέντε ετών, σε έναν 52χρονο άνδρα που δεν γνώριζε.

Η ιστορία ενός κοριτσιού που πωλήθηκε στο Αφγανιστάν

Το μικρό κοριτσάκι μένει ακόμη με την οικογένειά του και ο πατέρας του δεν ξέρει πότε θα έρθει ο αγοραστής της για να παραλάβει «το εμπόρευμά» του. «Έπρεπε να την πουλήσω για να κρατήσω τους άλλο