«Από πού και ως πού είναι ήρωας το παιδί μου;»: Ξέσπασε με τρεμάμενα λόγια ο πατέρας του Υποσμηναγού Τουρούτσικα

«Από πού και ως πού είναι ήρωας το παιδί μου;»:  Ξέσπασε με τρεμάμενα λόγια ο πατέρας του Υποσμηναγού Τουρούτσικα

Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας:

Συγκλονίζουν τα όσα είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο πατέρας του αδικοχαμένου 29χρονου υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα. Ο Κωνσταντίνος Τουρούτσικας μίλησε για ένα ταπεινό παιδί που, όπως είπε, δεν θα του άρεσε η λέξη ήρωας που χρησιμοποιείται για αυτόν. Ήρωα είχε μόνο τον Ηλιάκη και τους άλλους πεσόντες, είπε.

Έκανε τα πάντα για την πατρίδα, πιστεύω ότι και μόνο η σημαία αύριο στο φέρετρο θα αναπαύσει την ψυχή του, ανέφερε ο πατέρας του 29χρονου πιλότου.

Την ίδια ώρα, οι γονείς, του πρόωρα χαμένου συγκυβερνήτη, καλούνται σήμερα να πάνε για αναγνώριση του γιου τους, μια επώδυνη διαδικασία, στην οποία ο πατέρας του, όπως είπε στην ΕΡΤ, δεν θα παραστεί. «δεν θέλω να τον θυμάμαι Θέλω να το θυμάμαι όπως ήταν».

Ο κος Τουρούτσικας εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί ζωντανός ο κυβερνήτης του F-4.

Όχι, δεν θα γίνει αναγνώριση. Δεν μπορούσα να πάω να υποστώ αυτό το μαρτύριο… καλά η μητέρα του, δεν το συζητάμε, είναι σε κώμα, σε κωματώδη κατάσταση. Εγώ δεν υπήρχε περίπτωση… Είμαι καλύτερα γιατί εντάξει, ο δικός μου ο πόνος δεν είναι σαν της μάνας… είμαι λίγο πιο καλά… με βοηθά που μιλάω και με δημοσιογράφους, με βοηθάει πάρα πολύ κι ευχαριστώ, αλλά τους είπα, να πάω να κάνω αναγνώριση, ξεχάστε το. Δεν μετακινούμαι από το σπίτι μου, από το δωμάτιο που ζούσε το παιδί μου[…] μόνο στην κηδεία θα πάω αύριο και στον τάφο. Πήραν DNA, μην τα πολυλογούμε, μας πήραν DNA, όλα καλά.

Μπορώ να πάω να κάνω αναγνώριση του παιδιού μου; Δηλαδή, εγώ τον είδα την Κυριακή σε άριστη κατάσταση, άριστη.  Γελαστό, όλα ωραία. Θα πάω τώρα να δω το παιδί μου παραμορφωμένο; Ή αυτά που λένε… Δεν ξέρω από το επάγγελμά μου; Από τη δουλειά μου; Δηλαδή, πώς θα είναι το παιδί μου με τέτοια πτώση 800 χλμ. στο νερό; Να δω τι; Να τον θυμάμαι έτσι; Πήραν DNA, δεν έφεραν καμία αντίρρηση, δεν μπορώ να πω.

Θα δω πώς θα τα αντιμετωπίσω στο μέλλον. Φωτογραφίες, πτυχία και αυτά, δεν νομίζω να τα αφήσω, να τα βλέπω. Κακό θα μου κάνουν, θεωρώ.

Θέλω να ακουστεί παντού στην Ελλάδα ότι δεν μου αρέσει η λέξη και δεν θα άρεσε και στον Μάριο η λέξη ήρωας, δηλαδή η ηρωποίηση που προβάλλεται για το παιδί μου. Ο ήρωας… εγώ δεν βλέπω τηλεόραση, μόνο μιλάω, μου τα λέει, όμως, ο αδερφός μου και οι υπόλοιποι. Το παιδί μου δεν θα του άρεσε να το πουν ήρωα. Ήταν ταπεινό παιδί. Δεν έλεγε καν ότι ήταν πιλότος, πόσο μάλλον ήρωας. Ήρωα είχε μόνο τον Ηλιάκη και πρότυπο και τους άλλους πεσόντες. Γιατί αυτοί πέθαναν, μου έλεγε, πατέρα, εν καιρώ πολέμου. Το παιδί μου εμένα δεν σκοτώθηκε στον πόλεμο. Σκοτώθηκε σε μία άσκηση σε συνθήκες πολέμου και δεν είχε και αντίπαλο. Από πού και ως πού είναι ήρωας; Δεν θα του άρεσε. Ούτε και εμένα μ’ αρέσει.

Αν γινόταν μια αερομαχία και σκοτωνόταν, θα έλεγα, εντάξει, είναι ήρωας ή όσοι σκοτώθηκαν το ’40 στην Αλβανία είναι ήρωες, εννοείται, αφού βγαίναν με τις ξιφολόγχες και χάναν τη ζωή τους. Αυτός τι ήρωας είναι; Δεν ήταν. Εμένα μου έλεγε είναι πολεμιστής. Τι κάνεις; Εγώ, πατέρα, είμαι πολεμιστής, μαχητής. Δεν ήθελε να μου πει μισθοφόρος, μία φορά όταν του το είπα, γιατί πληρώνεται γι’ αυτό που κάνει, έτσι; Δεν το’ κανε τσάμπα, να τα λέμε τα πράγματα, πληρωνόταν, το ήθελε.

«Από πού και ως πού είναι ήρωας το παιδί μου;»:  Ξέσπασε με τρεμάμενα λόγια ο πατέρας του Υποσμηναγού Τουρούτσικα

Συγκινεί ο Κώστας Τουρούτσικας, ο πατέρας του 29χρονου πιλότου

Ο Κώστας Τουρούτσικας είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι είναι σίγουρος ότι ο γιος του, που ήταν ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, δεν θα ήθελε να τον αποκαλούν «ήρωα» και ζήτησε να σταματήσει ο κόσμος να τον μνημονεύει με αυτόν τον τρόπο.

Παράλληλα, μίλησε για την αγάπη του γιου του για την αεροπορία, ενώ δήλωσε ότι στην επίσκεψη που δέχθηκε χθες από τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, δεν του εξήγησαν τις συνθήκες του ατυχήματος καθώς περιμένουν το πόρισμα. Αλλά, όπως τόνισε, είναι το τελευταίο που θέλει να μάθει.

Ο κος Κώστας Τουρούτσικας μίλησε και για τη στιγμή που έμαθε για την πτώση του μαχητικού, τονίζοντας ότι «όταν ακούσαμε ότι έπεσε αεροπλάνο από ένστικτο ήξερα ότι είναι ο γιος μου», ενώ αποκάλυψε ότι πρότυπο του γιου του ήταν ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης, που σκοτώθηκε στο Αιγαίο στις 23 Μαΐου 2006, έπειτα από λάθος ελιγμό Τούρκου πιλότου.

Ο γιος μου αγαπούσε την Ελλάδα και το ε