Από σήμερα το πρόστιμο των 100 ευρώ μέσω εφορίας για τους ανεμβολίαστους

by Τόνια Τζαφέρη

Aνεμβολίαστοι άνω των 60: Υποχρεωμένοι να πληρώνουν 100 ευρώ κάθε μήνα

Τις ανακοινώσεις της κάνει πράξη η κυβέρνηση και επιβάλλει από σήμερα πρόστιμα ύψους 100 ευρώ σε όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί!

Το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου.

Παρά το γενικότερο αλαλούμ με τις διαφορετικές τοποθετήσεις περί ενδεχόμενης παράτασης του μέτρου τελικά όπως φαίνεται αυτό σε λίγες ώρες θα ενεργοποιηθεί για να ισχύσει κανονικά.

Από σήμερα το πρόστιμο των 100 ευρώ μέσω εφορίας για τους ανεμβολίαστους

Το πρόστιμο των 100 ευρώ θα επιβάλλεται μέσω ΑΑΔΕ κάθε μήνα για όσο παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Όπως έχει διευκρινιστεί τα πρόστιμα δεν θα περικόπτονται από τη σύνταξη αλλά θα βεβαιώνονται στην εφορία.

Συγκεριμένα αύριο ξεκινά η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιαστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και ως το τελος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο -μισός μηνας- και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).

Από εκεί και πέρα, στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Που θα πηγαίνει στο συγκεκριμένο πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κοροναϊού COVID-19.

Λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

-Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση

-Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός

-Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr

Από σήμερα το πρόστιμο των 100 ευρώ μέσω εφορίας για τους ανεμβολίαστους

Περισσότεροι λόγοι απαλλαγής από το πρόστιμο εμβολιασμού

-Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έληξε στις 14 Ιανουαρίου 2022.

Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το 90% των άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβου. Αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής, που εμβολιάστηκε χάρη στην υποχρεωτικότητα. 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβου. 217.000 νέοι εμβολιασμένοι ή με ραντεβού από 30.11. 2021

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν