Αποκαλύψεις-βόμβα από την παιδοκαρδιόλογο της Τζωρτζίνας: Είπε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου αυτό που περίμεναν όλοι

Δίκη Πισπιρίγκου: Τι δήλωσε η παιδοκαρδιολόγος της Τζωρτζίνας, κ. Καρατζά

Συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου και αλλεπάλληλες είναι οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν στοιχεία, γύρω από τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας. Πιο συγκεκριμένα η παιδοκαρδιολόγος του παιδιού, Αγγελική Καρατζά, κατέθεσε στη δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ωστόσο, η κατηγορούμενη απουσίαζε σήμερα από τη δικαστική αίθουσα.

Η μάρτυρας, παιδοκαρδιολόγος, στην κατάθεση της, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης, Αλέξη Κούγια, εμφανίστηκε κατηγορηματική στη δίκη πως η 9χρονη Τζωρτζίνα, πρωτότοκη κόρη της Ρούλας Πισπιρίγκου, δεν έπασχε από κάποιο καρδιακό νόσημα και απαντώντας σε ερώτηση της υποστήριξης της κατηγορίας, τόνισε: «Το παιδί ήταν πολύ χαμηλού καρδιολογικού κινδύνου και πιθανότητα για αιφνίδιο επεισόδιο είναι απειροελάχιστη».

Η κ. Καρατζά ξεκαθάρισε μάλιστα πως το παιδί ήταν καρδιολογικά φυσιολογικό και δεν υπήρχε κανένα αίτιο να υποστεί ανακοπή«Εξεπλάγην που η καρδιά της ήταν σε τόσο καλή κατάσταση μετά την ανακοπή» τόνισε η κ. Καρατζά η οποία επιβεβαίωσε πως το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο επικοινώνησε μαζί της για να ελέγξει την Τζωρτζίνα, ενώ όταν αργότερα ανέσυρε από τη μνήμη της ότι την είχε εξετάσει προ δεκαημέρου, ακυρώθηκε η εξέταση. Η κ. Καρατζά εξήγησε στο δικαστήριο ότι εξέτασε το παιδί στις 29 Μαρτίου έπειτα από παραπομπή του παιδιάτρου της οικογένειας εξαιτίας των θανάτων των άλλων δυο παιδιών, της Ίριδας και της Μαλένας.

«Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα δηλαδή, αλλά ήθελε να γίνει καρδιολογικός έλεγχος. Την εξέτασα εκτενώς, έγινε καρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς και ήταν μια χαρά. Ήταν όλα φυσιολογικά» ανέφερε η μάρτυρας και εξήγησε ότι στα παιδιά συνήθως δεν απαιτούνται τέτοιες εξετάσεις, προσθέτοντας πως «ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δεν περιλαμβάνεται στον παιδιατρικό έλεγχο. Άρα ένα παιδί δεν υποβάλλεται σε τέτοιες εξετάσεις. Ακόμα και οι αθλητές εξετάζονται μια φορά το χρόνο με καρδιογράφημα. Τα αλλά παιδιά ποτέ». Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μία πολύ σπάνια ομάδα κληρονομικών παθήσεων της καρδιάς.
«Στη χώρα μας το εθνικό κέντρο ελέγχου κληρονομικών νοσημάτων καρδιάς είναι στο Ωνάσειο. Αυτός ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε για τη Τζωρτζίνα και ήταν αρνητικός, όπως ενημερώθηκα από το νοσοκομείο εκεί» είπε η μάρτυρας στην κατάθεση της.

Δίκη Πισπιρίγκου: Ποιες ήταν οι ερωτήσεις της Προέδρου

Η μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση της Προέδρου για τις διαφορές ανάμεσα σε ανακοπή και έμφραγμα.

«Κάθε άνθρωπος όταν πεθαίνει κάνει ανακοπή. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μειωμένη παροχή οξυγόνου στον καρδιακό μυ που οδηγεί σε νέκρωση του καρδιακού μυός. Στα παιδιά είναι πολύ σπάνιο και υπάρχουν δυο αιτία που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχαν» τόνισε η κυρία Καρατζά.

Πρόεδρος: Όταν παθαίνει κάποιος ανακοπή την ώρα που κοιμάται ποια είναι η αντίδραση;

Μάρτυρας: Δυστυχώς το βλέπουμε απευθείας νεκρό το πρόσωπο. Και η νεκροτομή σε ένα 30% δεν μπορεί να βρει το αίτιο.

Πρόεδρος: Υπάρχει αντίδραση στο σώμα;

Μάρτυρας: Τίποτα δε βλέπουμε. Απλώς σταματάει.

Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να δούμε να σηκώνεται ή να τινάζεται ας πούμε;

Μάρτυρας: Υπάρχει περίπτωση να δούμε προθανάτιο ρόγχο.

Δίκη Πισπιρίγκου: Τι ακριβώς συνέβη στην επικοινωνία που είχε η μάρτυρας με τους γιατρούς στο Καραμανδάνειο

Η κ. Καρατζά εξήγησε στο δικαστήριο τι ακριβώς συνέβη και στην επικοινωνία που είχε με τους συναδέλφους της στο Καραμανδάνειο. «Με πήρε τηλέφωνο ο κ. Φίλιας για να εξετάσω το παιδί και συνεννοηθήκαμε να το φέρουν την επόμενη ημέρα. Εγώ στη συνέχεια ανακάλεσα στη μνήμη μου ότι έχω εξετάσει το παιδί και το ακυρώσαμε γιατί δεν υπήρχε λόγος να το ξαναδώ. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ειδικευόμενη που ήταν στο γραφείο μου» τόνισε η κυρία Καρατζά.

Η μάρτυρας μάλιστα ανέφερε πως και τα δύο καρδιογραφήματα της μικρής Τζωρτζίνας ήταν τελείως φυσιολογικά.

«Καμία υποψία καμία ένδειξη για το οτιδήποτε. Δεν θα επαναλάμβανα τα καρδιογραφήματα αν ήμουν στο Καραμανδάνειο» τόνισε η κ. Καρατζά.

Η κ. Καρατζά ρωτήθηκε και από την πρόεδρο της δίκης Πισπιρίγκου για τα αιμοδιαγράμματα του παιδιού και εξήγησε πως «υπάρχει μια μέτρηση ζαχάρου που είναι ελάχιστα αυξημένη, που δεν αξιολογείται γιατί κάθε ασθενής σε στρες πρέπει να ανανεώσει ζάχαρο. Έχει και λίγο αυξημένα ηωσινόφιλα που την επόμενη ημέρα πέφτει. Υπάρχουν και τα αυξημένα λευκά αλλά και οι τρεις τιμές αποδίδονται σε στρες».

Πρόεδρος: Τα αυξημένα λευκά μπορεί να οδηγήσουν σε ανακοπή;

Μάρτυρας: Σε καμία περίπτωση. Αποτέλεσμα εμετών και στρες ήταν! Τίποτε άλλο!

Πρόεδρος: Η μητέρα είχε κάνει αναφορά για πόνο της μικρής στην πλάτη «σαν βόμβα».

Μάρτυρας: Το προκάρδιο άλγος είναι πολύ συχνό παράπονο στα παιδιά και η πιθανότητες είναι 0 εως 0,5% για καρδιακό ζήτημα. Συνήθως είναι ψυχολογικό και από άγχος.

Η τοποθετησή της παιδοκαρδιολόγου στη δίκη Πισπιρίγκου

Η παιδοκαρδιολόγος ήταν μάλιστα κάθετη πως στην περίπτωση της ανακοπής της μικρής Τζωρτζίνας όλα έγιναν εν αιθρία όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ακόμη και η γρίπη ή ο κορονοϊός μπορεί να οδηγήσουν σε ανακοπή. Εδώ δεν είχαμε κλινικά ευρήματα όμως. Έγινε εν αιθρία!» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Με βάση της δίκη μου ιατρική γνώση, εδώ δεν υπάρχει κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή! Δεν υπήρχε πυρετός, δεν υπήρχε εστία λοίμωξης, δεν υπήρχε τίποτα!».

Η κ. Καρατζά είπε στην κατάθεση της πως κλήθηκε στο νοσοκομείο του Ρίο να εξετάσει την μικρή Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή. «Εξεπλάγην γιατί μετά από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν είχε τίποτα πέραν λίγο υγρού αντανακλαστικού. Συνήθως θα παιδιά αυτά έχουν πολλά προβλήματα μετά από αυτό. Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά! Δείχνει ότι παρά την παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν υπέστη βλάβη. Σε καρδιά που είχε πρόβλημα θα άφηνε σίγουρα προβλήματα. Βαριά ανεπάρκεια βαλβίδων, ίσως θρόμβους στην καρδιά και σίγουρα ανάγκη για υποστηρικτικά φάρμακα» τόνισε η μάρτυρας.

Σε κάθε περίπτωση η κ. Καρατζά εξήγησε ότι υπάρχει ένα ποσοστό 30% παιδιών που παθαίνουν αιφνίδιο νόσημα.

«Έχουμε 30% παιδιά που παθαίνουν αιφνίδιο θάνατο, χωρίς να υπάρχει ούτε βαριά λοίμωξη ούτε νευρολογικό νόσημα. Δεν διαπιστώνεται το αίτιο στο 30% ούτε μετά τη νεκροτομή» είπε η παιδοκαρδιολόγος και πρόσθεσε πως δεν θα άλλαζε στάση αν γνώριζε την πορεία της Τζωρτζίνας μέσα στο Καραμανδάνειο.

Πρόεδρος: Αν είχατε ενημερωθεί για την πορεία του παιδιού μέσα στο Καραμανδάνειο θα είχατε αλλάξει τη στάση σας και θα το εξετάζατε;

Μάρτυρας:Όχι!

Πρόεδρος: Κάποια στιγμή οι σφίξεις του παιδιού ανέβηκαν στο 120, 132. Τι εκφράζουν;

Μάρτυρας: Ότι ένα παιδί μπορεί να κλαίει… ή ότι ξύπνησες ένα παιδί απότομα.

Related posts

Τα “έριξε” όλα στους γιατρούς: Ο Αλέξης Κούγιας “αθωώνει” την Πισπιρίγκου και έγινε χαμός στο δικαστήριο

Η συγκλονιστική μαρτυρία μητέρας από την Πάτρα για τον Ανδρέα Ηλιάδη: «Αν δεν ξέρεις εσύ ποιος είναι ο γιατρός, ρώτα εμένα που ξέρω καλά»

Το μυστήριο με το πανάκι της Ίριδας: Η κατάθεση του Ηλιάδη τα φέρνει όλα στο φως και τα μηνύματα της Ρούλας Πισπιρίγκου

Κουτσαίνοντας και με εμφανή τα ράμματα έφτασε στο δικαστήριο: Η αναπάντεχη παρουσία της Ρούλας Πισπιρίγκου με φούστα και μαύρο καλσόν

«Τρέμει» η Ρούλα Πισπιρίγκου: «Βόμβα» η κατάθεση φύλακα άγγελου της 9χρονης Τζωρτζίνας

Όλοι πρόσεξαν την αντίδραση της: Τι έκανε η Ρούλα Πισπιρίγκου μόλις είδε τον Μάνο Δασκαλάκη μέσα στη δικαστική αίθουσα

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η Ρούλα Πισπιρίγκου: «Είχε επιδεινωθεί ακραία η κατάστασή της»

«Δεν περίμενα τέτοια αντίδραση από τη μητέρα»: Η κατάθεση – φωτιά της παιδιάτρου της Τζωρτζίνας

Πισπιρίγκου και Κούγιας πάγωσαν μόλις το άκουσαν: Όλο το ίντερνετ μιλάει για την παιδίατρο της Τζωρτζίνας