Άσχημα τα νέα: Έφτασαν στην Ελλάδα οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, ΒQ. 1 και ΒQ 1.1

Άσχημα τα νέα: Έφτασαν στην Ελλάδα οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, ΒQ. 1 και ΒQ 1.1

Μετάλλαξη Όμικρον: Κατέφθασαν οι παραλλαγές της μετάλλαξης

66 στελέχη με την υπο-παραλλαγή BA.2.75, έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα έκαναν υποπαραλλαγές της «Κένταυρος» σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για νέες υποπαραλλαγές για τις οποίες οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει πως θα έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, καθώς έχουν ήδη ανιχνευτεί σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και πιθανόν θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, δέκα κρούσματα εντοπίστηκα με την υποπαραλλαγή BQ.1 και πέντε με την υποπαραλλαγή ΒQ.1.1 (υπο-παραλλαγές της ΒΑ.5), ενώ 35 ταυτοποιήθηκαν ως υποπαραλλαγή της BA.2 (BA.2.75), γνωστή και με το παρατσούκλι «Κένταυρος».

Συνολικά, έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 66 στελέχη με την υπο-παραλλαγή BA.2.75.

Άσχημα τα νέα: Έφτασαν στην Ελλάδα οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, ΒQ. 1 και ΒQ 1.1

Κορωνοϊος: «Καμπανάκι» από ECDC

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, η BQ.1 και η BQ1.1 αναμένεται να γίνουν τα επικρατέστερα στελέχη του ιού στην Ε.Ε. και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στα μέσα Νοεμβρίου και στις αρχές του Δεκεμβρίου 2022.

Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια αύξηση του αριθμού κρουσμάτων της Covid-19 τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με νέα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή από το ECDC.

Εργαστηριακές μελέτες στην Ασία δείχνουν ότι η BQ.1 έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει σε σημαντικό βαθμό της ανοσολογικής απόκρισης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα περιορισμένα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η BQ.1 σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης συγκριτικά με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον.

Όπως σημειώνει το ECDC, η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με τις πρώτες όσο και με τις ενισχυτικές δόσεις στις πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, παραμένει προτεραιότητα.
Αναμένεται επίσης ότι θα χρειαστούν πρόσθετες ενισχυτικές δόσεις για τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Προτεινόμενα