Αττική νέα μέτρα: Τι αλλάζει στα μέτρα προστασίας και τι ισχύει από σήμερα

by Αντώνης Βαλμάς

Αττική νέα μέτρα: Όλες οι αλλαγές στα μέτρα προστασίας

Αττική νέα μέτρα: Νέοι περιορισμοί έχουν τεθεί από σήμερα σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Αττική για τον κορονοϊό. Παράλληλα ενεργοποιούνται για τεστ και τα Κέντρα Υγείας. Ειδικότερα πρόκειται για αλλαγές που κρίθηκαν απαραίτητες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Μαζι με την αλλαγή καιρού θα υπάρξει αύξηση του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συνωστισμός σε χώρους κλειστούς.

Με γνώμονα τον χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας που παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας περιλαμβάνονται πλέον σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχα πακέτα μέτρων που είναι σε ισχύ για όλους.

‘Ολα τα νέα μέτρα για Ελλάδα και Αττική

Πιο συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα:

 • Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας
 • Επίπεδο 2 – Επιτήρησης
 • Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης
 • Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου.

Αττική νέα μέτρα: 'Ολες οι αλλαγές στα μέτρα προστασίας

Τι θα ισχύσει από σήμερα σε όλη την Ελλάδα

 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη την χώρα.
 • Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη την χώρα, σε όλη την επικράτεια.
  Ειδικότερα, οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 05:00 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1.
  Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2.
  Aπό τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
 • Στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, έχει οριστεί ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
 • Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
 • Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2, 30% στο επίπεδο 3.
 • Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
 • Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

Σε τι επίπεδο έχει κατανεμηθεί η κάθε περιφερειακή ενότητα και τα νέα μέτρα που θα ακολουθήσει ο νομός της Αττικής

Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες οι 27 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα). 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), και 22 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση δηλαδή αυξημένης επιτήρησης). Καμία δεν έχει μπει σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4).

Αναλυτικότερα η κατανομή έχει ως εξής:

 • Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος. Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος- Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά
 • Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια. Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς , Κορινθία, Κως. Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία. Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.
 • Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική. Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα- Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Επιπλέον, στην τελευταία ενημέρωση που πραγματοποίησε στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για την πορεία της πανδημίας ξεκαθάρισε την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε «με βάση τα σημερινά δεδομένα βρισκόμαστε μακριά από την ένταξη της Αττικής στο επίπεδο 4, και μένει κάθε μέτρο που εφαρμόζεται να φέρνει κάποια αποτελέσματα. Για την ώρα η καμπύλη στην Αττική παραμένει επίπεδη».

Η λήψη νέων μέτρων για την Αττική

Το επίπεδο του συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την ανοδική ή καθοδική τάση επιδημιολογικών μεγεθών. Το επίπεδο θα ορίζεται από τον αριθμό κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Τους δείκτες πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημιολογικής κατάστασης. Με τον τρόπο που αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. Η γεωγραφική αναφορά και η ισχύ των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Εκτός αν προκύψουν έκτακτες καταστάσεις. Τότε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας θα δικαιολογούν εξαιρέσεις σε επίπεδο τοπικό μέσα στη περιφερειακή ενότητα.

Οι αναφορές για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να διεξαχθεί με τρεις τρόπους: α) με την θέσπιση ταχυδρομικού κωδικού στο ανάλογο πεδίο β) διαλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) πατόντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα ανανεώνεται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις που κάνει η ειδική επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. ‘Οταν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο καθορισμός των μέτρων και κανόνων θα υπόκειται σε αλλαγές με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα