Χαλκιδική: Τεράστια ζημιά από τον τουρισμό – Εικόνες που συγκλονίζουν με άδειες όλες τις ξαπλώστρες

by Αντώνης Βαλμάς

Χαλκιδική: Μεγάλη ζημιά την τουριστική περίοδο

Χαλκιδική: Μπορεί να βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, κατά τον οποίον είθισται η Ελλάδα να βουλιάζει από τουρίστες εγχώριους και μη, ωστόσο, όπως λένε άνθρωποι που ασχολούνται με τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, η θερινή τουριστική σεζόν τελείωσε πριν καν αρχίσει.

Για τους επιχειρηματίες του χώρου το 2021 είναι χρονιά επιβίωσης καθώς η φετινή χρονιά είναι πλέον χαμένη αφήνοντας μια πικρή γεύση σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Όσο για ανάκαμψη του τουρισμού αυτή εκτιμούν πως θα έρθει το 2022.

Με τη μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία να μην ξεπερνά το 25 – 30%, τη βαλκανική αγορά “μουδιασμένη” έως ανύπαρκτη, τις πτήσεις από το εξωτερικό μειωμένες σε ποσοστό 70% και τον φόβο να επικρατεί, σε αρκετές περιπτώσεις, της επιθυμίας για διακοπές, η κατάσταση μοιάζει απελπιστική.

Χαλκιδική: Τεράστια ζημιά από τον τουρισμό – Εικόνες που συγκλονίζουν με άδειες όλες τις ξαπλώστρες

Αυτή είναι άλλωστε η λέξη που χρησιμοποιούν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στη Χαλκιδική. Όπως λένε τα Σαββατοκύριακα, που η κίνηση είναι σαφώς αυξημένη σε σχέση με τις καθημερινές, δεν σώζουν την παρτίδα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αρκετοί πραγματοποιούν αυθημερόν αποδράσεις ενώ τα πλέον πολυσύχναστα χωριά της Χαλκιδικής προσπαθούν να… επιβιώσουν έχοντας ως σχεδόν αποκλειστική κινητήρια δύναμη όσους διατηρούν εξοχικά στην περιοχή.

Οι άδειες ξαπλώστρες της Χαλκιδικής

Άδειες ξαπλώστρες και παραλίες στα πλέον πολυσύχναστα χωριά της Χαλκιδικής που κάθε χρόνο βρίθουν από κόσμο. Επίσης εστιατόρια με ελάχιστους πελάτες, εικόνες πρωτόγνωρες για έναν τουριστικό προορισμό από τους πλέον δημοφιλείς στη χώρα μας.

Δρόμοι άδειοι σε μέχρι πρότινος κοσμοπολίτικα χωριά, ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν ποτέ και άλλα που, αν και αποφάσισαν να λειτουργήσουν, προσδοκώντας καλύτερα αποτελέσματα, δείχνουν να το έχουν μετανιώσει καθώς οι εξελίξεις ήταν χειρότερες από αυτές που ανέμεναν και αυτό γιατί τα αντανακλαστικά των τουριστών, ακόμη και των Βορειοελλαδιτών, δεν ενεργοποιήθηκαν.

«Κάποια beach bar τις τελευταίες ημέρες είναι μισοάδεια τις καθημερινές, ωστόσο η κατάσταση δεν φαίνεται να σώζεται. Η φετινή χρόνια είναι χαμένη, περιμένουμε το 2021 για να δούμε αν τελικά θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε». Αυτό λέει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης beach bar, επισημαίνοντας πως, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά των περισσότερων τουλάχιστον επιχειρηματιών του χώρου, για να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι πελάτες δεν φαίνεται να δελεάζονται. Ο ίδιος μάλιστα καταδικάζει τα φαινόμενα που παρατηρούνται σε beach bars, όπου πραγματοποιούνται πάρτι και δημιουργείται το αδιαχώρητο. «Πρέπει όλοι να εναρμονιζόμαστε με τις επιταγές της πολιτείας, η κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός είναι σοβαρή. Αυτό που θέλουμε είναι να δουλέψουμε με ασφάλεια, όχι να δημιουργούμε υγειονομικές βόμβες στους χώρους μας» σημειώνει.

Χαλκιδική: Εικόνες με άδειες ξαπλώστρες που σοκάρουν

Δεν λείπουν βέβαια οι περιπτώσεις ιδιοκτητών beach bars, που θέλοντας να… βγάλουν τα σπασμένα, χρεώνουν τις ξαπλώστρες σε διπλάσια τιμή από ό,τι στο παρελθόν. Ενώ σε άλλες τις χρεώνουν φέτος για πρώτη φορά, όταν τα προηγούμενα χρόνια συμπεριλαμβάνονταν στην τιμή του καφέ. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που στον αγώνα της επιβίωσης ρίχνουν τις τιμές θέλοντας να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί.

Τεράστια η οικονομική ζημιά για τους επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης της Χαλκιδικής

Φέτος, όπως λένε, η τουριστική πίτα έχει περιοριστεί απίστευτα. Συνέπεια αυτού, ότι οι χειρισμοί να πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί.

Χαλκιδική: Εικόνες με άδειες ξαπλώστρες που σοκάρουν

«Το φοβικό κλίμα λόγω κορωνοϊού έχει επηρεάσει και τις διακοπές του Έλληνα. Είναι μια χρονιά που μάλλον δεν θα θέλουμε να θυμόμαστε στο μέλλον. Θα έλεγα ότι σκεφτόμαστε από τώρα το 2021 ως μια χρονιά επιβίωσης και όχι ως μια χρονιά ανάκαμψης» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεσα εμπροσθοβαρή μέτρα και ρυθμίσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Χαλκιδική: Εικόνες με άδειες ξαπλώστρες που σοκάρουν

Πηγή: www.voria.gr

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα