Χαρδαλιάς: «Δεκτό μόνο αρνητικό μοριακό ή rapid test για ταξίδι στα νησιά»

Χαρδαλιάς: «Δεκτό μόνο αρνητικό μοριακό ή rapid test για ταξίδι στα νησιά»

Χαρδαλιάς: Ταξιδεύουμε στα νησιά με μοριακό ή rapid test

Χαρδαλιάς: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αναφέρθηκε σε όσα απαιτούνται για ταξίδι στα νησιά. Αλλαγές από τη Δευτέρα 5η Ιουλίου.

Για τους ενήλικες: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης. Αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους: 12-17 ετών οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Από την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Για χερσαίες μετακινήσεις: Θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση στην χώρα, καθώς εξετάζονται τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Ποιοι εξαιρούνται; Οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα. Επίσης εξαιρούνται:

α) Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

β) Αυτοί που μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Χαρδαλιάς: Τι αλλάζει από τις 15 Ιουλίου για τους μεικτούς και τους αμιγείς χώρους;

Στο τέλος της ομιλίας του ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε πως δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα όπως τοπικά lockdowns. Τα όποια περιοριστικά μέτρα θα αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.

Δίνονται απαντήσεις σε 20 ερωτήσεις σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 15 Ιουλίου και τον τρόπο εφαρμογής από τις κυβερνητικές πηγές.

Πως θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι ανήλικοι σε χώρους αμιγώς εμβολιασμένων, τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και τι για τους τουρίστες. Δείτε όσα τονίζει ο Νίκος Χαρδαλιάς

Τα μέτρα είναι μια πολιτική διχασμού της κοινωνίας; Οδηγούν σε διάκριση σε βάρος των πολιτών (εμβολιασμένοι και μη) και σε άνιση μεταχείρισή τους;

Όχι μόνο δεν διχάζουν την κοινωνία, αλλά αντιθέτως συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία αφού η αντιμετώπιση της πανδημίας αφορά στο σύνολο της κοινωνίας. Είναι χρέος της Πολιτείας να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων. Είναι μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, ώστε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν το τείχος ανοσίας.

Για τη διαμόρφωσή τους, η κυβέρνηση συνεργάστηκε με την Επιτροπή Βιοηθικής και την Επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων. Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε πορεία ύφεσης, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει. Ασφαλείς είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες. Οι εμβολιασμένοι πολίτες επανέρχονται στην κανονικότητα, απολαμβάνοντας τα δικαιώματα που έχουν στερηθεί επί 16 μήνες. Διατηρούνται παράλληλα οι κανόνες δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους.

Χαρδαλιάς: «Δεκτό μόνο αρνητικό μοριακό ή rapid test για ταξίδι στα νησιά»

Νίκος Χαρδαλιάς: Οι απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, από τον

Τα μέτρα οδηγούν σε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών, θίγουν την αρχή της αξιοπρέπειας των πολιτών;

Η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά και με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που είναι Συνταγματική