Χαρδαλιάς: Πρόστιμο σε όσους φορούν ασπίδα προσώπου χωρίς μάσκα

Χαρδαλιάς: Η ασπίδα προσώπου δεν αντικαθιστά τη μάσκα

Χαρδαλιάς: Από ό,τι έχει φανεί μέχρι στιγμής, η μάσκα είναι ένα από τα ελάχιστα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορονοϊό. Ωστόσο πολλοί επέλεγαν να φοορύν ασπίδα προσώπου και να θεωρούν ότι προστατεύονται, κάτι που δεν ισχύει. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η ασπίδα προσώπου δεν αντικαθιστά τη μάσκα και έτσι θα τίθεται πρόστιμο σε όοσυς αντικαθιστούν τη μάσκα με ασπίδα προσώπου.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε, ωστόσο, πως τα όργανα της τάξης θα είναι πιο επιεική σε άτομα που έχουν ιατρικούς λόγους να μη φορούν μάσκα. «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πιο επιεικείς σε περίπτωση που κάποιος έχει χρόνιο νόσημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Χαρδαλιάς: Πρόστιμο σε όσους φορούν ασπίδα προσώπου χωρίς μάσκα

Δείτε αναλυτικά τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας και του Νίκου Χαρδαλιά για την ασπίδα προσώπου

Χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα, όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων. Θθεωρείται ότι προσφέρει η ασπίδα προσώπου, αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Οι ασπίδες προσώπου δεν ισοδυναμούν με μάσκα και η χρήση τους γίνεται συμπληρωματικά με τις μάσκες προστασίας. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι, καθώς και ο επαρκής καθαρισμός και απολύμανσή τους».

Τονίζεται επίσης ότι «ασπίδες που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και τη μύτη (mouth shields) θα πρέπει να αποκλείονται. Γιατί δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε σε άλλο άτομο και δεν θεωρείται ότι αποτελούν μάσκα προστασίας».

Σε ποιους αφορούν οι ασπίδες προσώπου

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, σημείωνε η ανακοίνωση του υπουργείου. Πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση, που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι. Επιπλέον, οι ασπίδες προσώπου μπορούν να διευκολύνουν άτομα με περιορισμένη συμμόρφωση στις ιατρικές μάσκες (όπως άτομα με ψυχικές και αναπτυξιακές διαταραχές, κωφοί και άτομα με προβλήματα ακοής, και παιδιά).

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα