Χειμερινός τουρισμός: Κραυγή αγωνίας – Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία και τα χιονοδρομικά κέντρα

Χειμερινός τουρισμός: Κραυγή αγωνίας – Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία και τα χιονοδρομικά κέντρα

Χειμερινός τουρισμός: Μεγάλο πλήγμα αναμένεται να υποστεί ο χειμερινός τουρισμός αυτή τη χρονιά

Χειμερινός τουρισμός: Μπορεί ακόμα να μην έχουμε χειμώνα, αλλά οι θερμοκρασίες έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν σε περιοχές στην Ελλάδα. Βέβαια, φέτος τυγχάνει να έχουμε και κορονοϊό, κάτι που ούτε ως ιδέα δεν υπήρχε πέρσι τέτοια εποχή. Ενώ λοιπόν κανονικά μετά την 28η Οκτωβρίου, τα ξενοδοχεία και τα χιονοδρομικά κέντρα θα ήταν στις επάλξεις για να υποδεχτούν επισκέπτες, μάλλον χλωμό είναι αυτό φέτος. Τόσο οι επιχειρηματίες στα ξενοδοχεία όσο και στα χιονοδρομικά κέντρα έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην κυβέρνηση και στους λοιμωξιολόγους.

Αφενός ένα lockdown στην Αττική, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την χειμερινή τουριστική κίνηση. Αφετέρου, η Κοζάνη είναι ήδη σε lockdown, ενώ άλλοι χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα επίσης δεν τα πάνε καλά σε κρούσματα. Επί ποδός λοιπόν είναι τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, τα Ζαγοριοχώρια, αλλά και τα Καλάβρυτα, η Αρκαδία, το Πήλιο. Καθώς και η Δράμα και η Καστοριά.

Χειμερινός τουρισμός: Κραυγή αγωνίας – Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία και τα χιονοδρομικά κέντρα

Τι ζητούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού και ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης

Τα βασικά αιτήματα του τουριστικού κλάδου είναι τα εξής:

Η εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2020 έως 31 Μαρτίου 2021 σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Η κάλυψη της αναλογίας της άδειας και του επιδόματος αδείας των εργαζομένων για τη χρονική περίοδο που αυτοί παρέμεναν σε αναστολή. Με την υποσημείωση ότι οι επιχειρήσεις προσέλαβαν προσωπικό, το οποίο δεν εργάστηκε ούτε μια ημέρα.

Η πρόβλεψη νέας ρυθμίσεως οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, διάρκειας έως 100 δόσεων. Στις οποίες θα μπορούν οι επιχειρήσεις να εντάξουν όλες τις οφειλές τους ως τις 31/12/2020.

Από την άλλη η κυβέρνηση σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει τα εξής μέτρα:

Παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας για το τελευταίο δίμηνο του έτους. Η «ομπρέλα» αυτή θα καλύψει τους κλάδους του Τουρισμού, της εστίασης κλπ.

Διαβάθμιση των παρεμβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα των περιοχών, έτσι ώστε τα μέτρα στήριξης να κλιμακώνονται ανάλογα με το εάν κάποια περιοχή είναι στο 2, στο 3 ή στο απόλυτο lockdown του 4.

Παρεμβάσεις για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, που έχουν «γονατίσει» από τις απώλειες τζίρου.

Προτεινόμενα