Χιλιάδες Έλληνες τουρίστες στην Τουρκία για διακοπές και ψώνια παρά τις προκλήσεις του Ερντογάν

by Αντώνης Βαλμάς

Έλληνες στην Τουρκία: Νούμερα που σοκάρουν

Έλληνες στην Τουρκία: Και τι δεν έχει πει εις βάρος της χώρας μας τα τελευταία δύο χρόνια ο  Ερντογάν. Μας απειλεί καθημερινά με το «θα πετάξω τους Ελληνες στη θάλασσα». Επίσης συντονισμένη αμφισβήτηση του συνόλου των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από τον Εβρο έως το Καστελόριζο πλέον και με στρατιωτικά μέσα.

Η κατακόρυφα κλιμακούμενη προκλητικότητα της Αγκυρας το διάστημα αυτό φαίνεται ότι δεν πτόησε τους Ελληνες τουρίστες. Οι Έλληνες έσπευσαν μαζικά στην Τουρκία για διακοπές. Οι αφίξεις κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση ενισχύοντας σημαντικά την τουρκική οικονομία.

Έλληνες στην Τουρκία: Πάνε κατά χιλιάδες για διακοπές

Τα σταστικά στοιχεία των επισκέψεων Ελλήνων στην Τουρκία

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού στατιστικού ινστιτούτου, το 2019 οι Ελληνες επισκέπτες στην Τουρκία ανήλθαν σε 820.142. Έναντι 665.351 την χρονιά του 2018 σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 23,4%. Μάλιστα, το 2018 οι αφίξεις των Ελλήνων τουριστών στην τουρκική επικράτεια είχαν ήδη αυξηθεί κατά 11,8%. Συγκριτικά δε με το 2016, από τους 595.044 Ελληνες, οι οποίοι πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, φτάσαμε στους 820.142 συμπατριώτες μας, οι οποίοι επισκέφτηκαν το 2019 τη γείτονα, δηλαδή 225.000 περισσότερες αφίξεις.

Η Ελλάδα των 11εκατομμυρών ενισχύει την τουρκική οικονομία με το συνάλλαγμα 820.142 τουριστών. Αντίθετα από την Τουρκία με πληθυσμό 83 εκατομμύρια έφτασαν στην χώρα μας το 2019 συνολικά 783.918 επισκέπτες, σημαντικά λιγότεροι από τους 921.262 Τούρκους, οι οποίοι είχαν έρθει το 2017. Είναι χαρακτηριστικό πως το διάστημα 2016-2018 οι Ελληνες ξόδεψαν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ για τα ταξίδια τους στην Τουρκία. Ιδιαίτερα για το 2018, το ύψος των χρημάτων που έδωσαν οι συμπατριώτες μας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στη γειτονική χώρα είναι τεράστιο. Κινήθηκε πέριξ των 120 εκατ. ευρώ με τη συγκεκριμένη δαπάνη να συγκαταλέγεται μέσα στις 3 υψηλότερες σε ετήσια βάση από το 2005 και μετά.

Έλληνες στην Τουρκία: Πάνε κατά χιλιάδες για διακοπές

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της τουρκικής οικονομίας. Γι’ αυτό το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού να έχει επιδοθεί σε μία εκτεταμένη διαφημιστική καμπάνια τα τελευταία χρόνια. Προσπαθεί να προβάλλει την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε πολύ χαμηλές τιμές.

Οι επισκέπτες στην Τουρκία είναι κυρίως μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, οι οποίοι επιλέγουν all inclusive θέρετρα για να συνδυάσουν τις διακοπές τους με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία με πρώτο στη σχετική λίστα την Αγια Σοφιά, πριν φυσικά την μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν