Δεκαέξι χρόνια από τον θάνατο του Σμηναγού από τουρκικό F-16: Κώστας Ηλιάκης

Κώστας Ηλιάκης: Δεκαέξι χρόνια από το θάνατο του

Ημέρα θρήνου είναι η σημερινή αφού η χώρα είχε χάσει στο καθήκον τον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, από τουρκικό αεροσκάφος F-16.

Ηταν Μάιος του 2006 όταν η Πολεμική Αεροπορία θρηνούσε μία ακόμα απώλεια. Την πτώση του αεροσκάφους του σμηναγού Ηλιάκη, η οποία ήταν τελείως διαφορετική από την υπόθεση Μπαλταδώρου. Γιατί ήδη από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές οτι το F16 του έλληνα σμηναγού έπεσε από έναν δολοφονικό ελιγμό του τούρκου πιλότου, που είχε κληθεί να αναχαιτίσει… Το θερμό επεισόδιο είχε και συνέχεια και λίγο έλειψε να δημιουργήσει μείζονα κρίση στις σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας. Ολα ξεκίνησαν λίγο πρίν τις 12 το πρωί της 23ης Μαΐου, όταν τα ελληνικά μαχητικά πήραν εντολή να αναχαιτίσουν 4 τουρκικά που συνόδευαν φωτογραφικό αεροσκάφος.

Τι ακριβώς είχε συμβεί με τον θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιακή

Οι έλληνες πιλότοι που απογειώθηκαν απο το αεροδρόμιο της Κρήτης, ήξεραν ποιός είναι ο στόχος των Τούρκων. Να φωτογραφίσουν τις εγκαταστάσεις των ελληνικών πυραυλικών συστημάτων S-300 που μόλις είχαμε προμηθευτεί. Οταν τα ελληνικά F-16 φθάνουν στο πέλαγος της Καρπάθου και πλησιάζουν τα τουρκικά σε απόσταση αναπνοής, ο τούρκος πιλότος Χαλί Ιμπραήμ κάνει έναν απότομο και επικίνδυνο ελιγμό και πέφτει πάνω στην καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη. Ο θάνατος του έλληνα πιλότου ήταν ακαριαίος, ενώ ο τούρκος πιλότος χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα και έπεσε στην θάλασσα. Μια ακόμα ελληνοτουρκική κρίση έχει μόλις ξεκινήσει.

Όταν οι Έλληνες παραλαμβάνουν τον Κώστα Ηλιάκη

Μαχητικά αεροσκάφη και απο τις δύο πλευρές του Αιγαίου παίρνουν εντολή να απογειωθούν και να κατευθυνθούν προς την περιοχή της Καρπάθου. Τα νεύρα είναι τεντωμένα… Τότε παίρνει την πρωτοβουλία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Π. Χηνοφώτης να επικοινωνήσει με τον τούρκο ομόλογό του ώστε να πέσουν οι τόνοι. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, μετέπειτα πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας, τηλεφωνεί στην Ντόρα Μπακογιάννη που επιστρέφει εσπευσμένα από το εξωτερικό. Οι ώρες είναι κρίσιμες. Στο μεταξύ στο πέλαγος το φορτηγό πλοίο Century περισυλλέγει τον τούρκο πιλότο. Αρχίζει νέο θρίλερ. Οταν έλληνες στρατιώτες ανεβαίνουν στο φορτηγό πλοίο για να παραλάβουν τον τούρκο πιλότο και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, εκείνος αρνείται να παραδοθεί και βγάζει πιστόλι.

Επικρατεί μεγάλη ταραχή στο Πεντάγωνο που δεν ξέρουν ποιά μπορεί να είναι η συνέχεια. Τελικά τα δύο επιτελεία συμφωνούν οι έλληνες να αφήσουν τον τούρκο πιλότο να ανέβει σε τουρκικό ελικόπτερο, που πετάει πάνω από το πλοίο και να τον οδηγήσουν έτσι στην Τουρκία. Τα προσχήματα έχουν σωθεί και η κρίση αρχίζει να παίρνει τέλος. Η σορός του σμηναγού Ηλιάκη παραμένει στο βάθος του πελάγους…Εκτοτε έχουν γραφεί πλήθος σεναρίων για το τί πραγματικά συνέβη αλλά το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί παραμένει: Ο ελιγμός του τούρκου πιλότου ήταν τυχαίος η σκόπιμος. Πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ..

Related posts

Tpόμος για βασικό μάρτuρα της τpαγωδίας των Τέμπη

Ραγδαίες εξελίξεις στην κυβέρνηση: Παραιτήθηκαν Παπασταύρου – Μπρατάκος

Σάλος με την δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη