«Δεν φοβόμαστε – Απόλυτη εμπιστοσύνη στους Έλληνες πιλότους»: Το μήνυμα των ακριτών στους Τούρκους μετά τις παραβιάσεις

by Τόνια Τζαφέρη
«Δεν φοβόμαστε – Απόλυτη εμπιστοσύνη στους Έλληνες πιλότους»: Το μήνυμα των ακριτών στους Τούρκους μετά τις παραβιάσεις

Τουρκικές προκλήσεις: Πρωτοφανής αριθμός παραβιάσεων και θρασύδειλες υπερπτήσεις 

Παραβάσεις και πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά είχαμε τις τελευταίες ώρες, με την ένταση στο ανατολικό Αιγαίο να πέρνει και πάλι φωτιά.

Τη δική τους απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας δίνουν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών του Αιγαίου, που βλέπουν καθημερινά πλέον τα τουρκικά μαχητικά να «αγγίζουν» τις στέγες των σπιτιών τους.

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση με τη χώρα μας, με ακραία ρητορική εναντίον του ελληνισμού και δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά που εισβάλλουν στο Αρχιπέλαγος οπλισμένα.

«Δεν φοβόμαστε – Απόλυτη εμπιστοσύνη στους Έλληνες πιλότους»: Το μήνυμα των ακριτών στους Τούρκους μετά τις παραβιάσεις

Τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη (27/04) πάνω από το Αρχιπέλαγος είναι πρωτοφανή ακόμα και για τα δεδομένα της προκλητικής Τουρκίας, με την κατάσταση να θυμίζει σαφώς συνθήκες «θερμού» επεισοδίου. Από νωρίς το πρωί οι Τούρκοι πραγματοποιούσαν δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και στις 21:00 το βράδυ οι Τούρκοι συνέχιζαν να πετούν πάνω από νησάκια του Αιγαίου, ακόμα και σε χαμηλό ύψος. Πιο συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών προχώρησε σε υπερπτήσεις στις 19.58 πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ίμια στις 19.58 και 20:05, ενώ στις 20.08 πέταξε πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Μετά από δέκα λεπτά, στις 20:18, το ίδιος ζεύγος F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, ενώ ένα λεπτό αργότερα ξαναπέρασε πάνω από Λειψούς και Αρκιούς στα 24.000 πόδια. Στις 20.28 οι Τούρκοι συνέχισαν το κρεσέντο προκλητικότητας με νέες υπερπτήσεις πάνω από Ίμια και Κάλυμνο στα 23.000 πόδια. Ακολούθησε μπαράζ υπερπτήσεων στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στις 20:37 πάνω από τη Σύμη και λίγο αργότερα πάνω από τη Ρόδο, την Κω, τη Χάκη, τη Νίσυρο και τη Στρογγύλη, ενώ στη συνέχεια ξαναπέρασε πάνω από τη Σάμο. Ακολούθησε στις 21.07 υπερπτήση πάνω από το Πρασονήσι και στις 21:14 και 21:15 πάνω από την Κάρπαθο στα 25.000 πόδια.

Παρά το γεγονός ότι τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας δεν άφησαν καμία πρόκληση αναπάντητη, με τους Έλληνες πιλότους να απογειώνονται από όλες τις πολεμικές Μοίρες και να δίνουν δυναμικές απαντήσεις στους Τούρκους, οι Τούρκοι απέφυγαν τις εμπλοκές με τα ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως παρά τις δεκάδες υπερπτήσεις και παραβιάσεις, καταγράφηκαν μόλις δύο εμπλοκές.

Είναι προφανές ωστόσο πως η εμφανής και αναβαθμισμένη προκλητικότητα των Τούρκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή, με τον κίνδυνο ατυχήματος να ελλοχεύει κάθε στιγμή στο Αρχιπέλαγος.

Παρά τις καθημερινές ήττες και την ταπείνωση των Τούρκων πιλότων από τα ελληνικά μαχητικά, η τουρκική ηγεσία επιμένει να τους στέλνει να παραβιάσουν το FIR Αθηνών και μάλιστα να πετάξουν προκλητικά σε πολύ χαμηλό ύψος, νομίζοντας πως θα προκαλέσουν φόβο στους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας.

«Δεν φοβόμαστε – Απόλυτη εμπιστοσύνη στους Έλληνες πιλότους»: Το μήνυμα των ακριτών στους Τούρκους μετά τις παραβιάσεις

Το Newsbomb.gr μίλησε με κατοίκους στους Λειψούς, στους Φούρνους και στις Οινούσσες, οι οποίοι διεμήνυσαν πως καμία ενέργεια των Τούρκων δεν τους φοβίζει.

Ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος, o δήμαρχος Φούρνων Κορσεών Δημήτρης Καρύδης, και ο δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ, μίλησαν στο Newsbomb.gr για την τουρκική προκλητικότητα που επιμένει με θράσος σε κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Τι δήλωσαν οι δήμαρχοι των νησιών για τις τουρκικές προκλήσεις

Σχετικά με το ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 που πραγματοποίησε, την Τετάρτη 27 Απριλίου, υπερπτήση πάνω από τους Λειψούς μίλησε ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος, στο Newsbomb.gr.

«Τουρκικές παραβιάσεις έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης και το απόγευμα. Πετούσαν αρκετά χαμηλά, ήταν πάνω από τα κεφάλια μας, τα είδαμε με γυμνό μάτι», δήλωσε για τις σημερινές υπερπτήσεις ο δήμαρχος Λειψών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που καθιστά επικίνδυνη την υπόθεση είναι ότι κάνουν αδέξιους χειρισμούς

«Εμείς δεν ανησυχούμε, έχουμε εμπιστοσύνη στην Πολεμική μας Αεροπορία. Ούτε οι κάτοικοι ανησυχούν», είπε τονίζοντας ότι είναι ενοχλητικό να έρχονται πάνω από τον οικισμό τόσο προκλητικά.

Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι η αυξανόμενη προκλητικότητα ε