«Δεν φοβόμαστε – Απόλυτη εμπιστοσύνη στους Έλληνες πιλότους»: Το μήνυμα των ακριτών στους Τούρκους μετά τις παραβιάσεις

Τουρκικές προκλήσεις: Πρωτοφανής αριθμός παραβιάσεων και θρασύδειλες υπερπτήσεις 

Παραβάσεις και πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά είχαμε τις τελευταίες ώρες, με την ένταση στο ανατολικό Αιγαίο να πέρνει και πάλι φωτιά.

Τη δική τους απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας δίνουν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών του Αιγαίου, που βλέπουν καθημερινά πλέον τα τουρκικά μαχητικά να «αγγίζουν» τις στέγες των σπιτιών τους.

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση με τη χώρα μας, με ακραία ρητορική εναντίον του ελληνισμού και δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά που εισβάλλουν στο Αρχιπέλαγος οπλισμένα.

Τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη (27/04) πάνω από το Αρχιπέλαγος είναι πρωτοφανή ακόμα και για τα δεδομένα της προκλητικής Τουρκίας, με την κατάσταση να θυμίζει σαφώς συνθήκες «θερμού» επεισοδίου. Από νωρίς το πρωί οι Τούρκοι πραγματοποιούσαν δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και στις 21:00 το βράδυ οι Τούρκοι συνέχιζαν να πετούν πάνω από νησάκια του Αιγαίου, ακόμα και σε χαμηλό ύψος. Πιο συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών προχώρησε σε υπερπτήσεις στις 19.58 πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ίμια στις 19.58 και 20:05, ενώ στις 20.08 πέταξε πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Μετά από δέκα λεπτά, στις 20:18, το ίδιος ζεύγος F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, ενώ ένα λεπτό αργότερα ξαναπέρασε πάνω από Λειψούς και Αρκιούς στα 24.000 πόδια. Στις 20.28 οι Τούρκοι συνέχισαν το κρεσέντο προκλητικότητας με νέες υπερπτήσεις πάνω από Ίμια και Κάλυμνο στα 23.000 πόδια. Ακολούθησε μπαράζ υπερπτήσεων στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στις 20:37 πάνω από τη Σύμη και λίγο αργότερα πάνω από τη Ρόδο, την Κω, τη Χάκη, τη Νίσυρο και τη Στρογγύλη, ενώ στη συνέχεια ξαναπέρασε πάνω από τη Σάμο. Ακολούθησε στις 21.07 υπερπτήση πάνω από το Πρασονήσι και στις 21:14 και 21:15 πάνω από την Κάρπαθο στα 25.000 πόδια.

Παρά το γεγονός ότι τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας δεν άφησαν καμία πρόκληση αναπάντητη, με τους Έλληνες πιλότους να απογειώνονται από όλες τις πολεμικές Μοίρες και να δίνουν δυναμικές απαντήσεις στους Τούρκους, οι Τούρκοι απέφυγαν τις εμπλοκές με τα ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως παρά τις δεκάδες υπερπτήσεις και παραβιάσεις, καταγράφηκαν μόλις δύο εμπλοκές.

Είναι προφανές ωστόσο πως η εμφανής και αναβαθμισμένη προκλητικότητα των Τούρκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή, με τον κίνδυνο ατυχήματος να ελλοχεύει κάθε στιγμή στο Αρχιπέλαγος.

Παρά τις καθημερινές ήττες και την ταπείνωση των Τούρκων πιλότων από τα ελληνικά μαχητικά, η τουρκική ηγεσία επιμένει να τους στέλνει να παραβιάσουν το FIR Αθηνών και μάλιστα να πετάξουν προκλητικά σε πολύ χαμηλό ύψος, νομίζοντας πως θα προκαλέσουν φόβο στους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας.

Το Newsbomb.gr μίλησε με κατοίκους στους Λειψούς, στους Φούρνους και στις Οινούσσες, οι οποίοι διεμήνυσαν πως καμία ενέργεια των Τούρκων δεν τους φοβίζει.

Ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος, o δήμαρχος Φούρνων Κορσεών Δημήτρης Καρύδης, και ο δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ, μίλησαν στο Newsbomb.gr για την τουρκική προκλητικότητα που επιμένει με θράσος σε κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Τι δήλωσαν οι δήμαρχοι των νησιών για τις τουρκικές προκλήσεις

Σχετικά με το ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 που πραγματοποίησε, την Τετάρτη 27 Απριλίου, υπερπτήση πάνω από τους Λειψούς μίλησε ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος, στο Newsbomb.gr.

«Τουρκικές παραβιάσεις έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης και το απόγευμα. Πετούσαν αρκετά χαμηλά, ήταν πάνω από τα κεφάλια μας, τα είδαμε με γυμνό μάτι», δήλωσε για τις σημερινές υπερπτήσεις ο δήμαρχος Λειψών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που καθιστά επικίνδυνη την υπόθεση είναι ότι κάνουν αδέξιους χειρισμούς

«Εμείς δεν ανησυχούμε, έχουμε εμπιστοσύνη στην Πολεμική μας Αεροπορία. Ούτε οι κάτοικοι ανησυχούν», είπε τονίζοντας ότι είναι ενοχλητικό να έρχονται πάνω από τον οικισμό τόσο προκλητικά.

Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι η αυξανόμενη προκλητικότητα είναι «στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού που παίζει η Τουρκία για να στρέψει το ενδιαφέρον της αλλού έτσι ώστε να μείνει μακριά από τα εσωτερικά της προβλήματα. “Σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει”, εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα εμπιστευόμαστε απόλυτα τους πιλότους μας»

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Τα δικά μας αεροσκάφη τα αναγνωρίζουμε. Όταν πρόκειται για αερομαχίες ο ήχος είναι δεκαπλάσιος. Ακούγεται πάρα πολύ δυνατά».

Σε ερώτηση για τον αν η Τουρκία προκαλεί μόνο από αέρος ή και από θαλάσσης, ο ίδιος είπε: «Δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει προκλήσεις από την θάλασσα καθώς στους Λειψούς το λιμάνι βλέπει προς την ενδοχώρα και όχι προς την Τουρκία».

Αναφερόμενος στο σπουδαίο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας και των πιλότων μας, ο δήμαρχος εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του, την εμπιστοσύνη και την υπερηφάνια τους για τα «γεράκια» της HAF:«Γνωρίζω προσωπικά κυβερνήτες και χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας, νιώθω σιγουριά και υπερηφάνεια τους ξέρω και τους εμπιστεύομαι. Πρέπει όλοι να τους στηρίζουμε, δεν πρέπει να τα μηδενίζουμε όλα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι γιατί όταν ο εχθρός μας βρίσκει αδύναμους επωφελείται, τα παραδείγματα από την ιστορία είναι πολλά ένα από αυτά είναι η Κύπρος».

Υπερπτήση πραγματοποίησε επίσης την Τετάρτη η τουρκική πολεμική αεροπορία με τουρκικά F-16 πάνω από τους Φούρνους.

Τουρκικές προκλήσεις πάνω από τα νησιά “Φούρνοι”

Ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών Δημήτρης Καρύδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr σχολίασε το γεγονός λέγοντας ότι: «Η τουρκική προκλητικότητα είναι συχνό φαινόμενο, βρίσκεται πλέον στην καθημερινότητα μας. Το έχουμε συνηθίσει, ανά δύο μέρες πετούν τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το νησί. Εμείς δεν φοβόμαστε, το πρόβλημα είναι ότι τώρα που ανοίγει η τουριστική περίοδος δεν είναι ωραίο θέαμα για τους τουρίστες».

Τέλος, ο ίδιος εξέφρασε την απεριόριστη εμπιστοσύνη του στην Πολεμική Αεροπορία λέγοντας: «Εγώ αυτό που έχω να πω σε όλους τους Έλληνες είναι να μην φοβούνται! Αν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουν οι Ακρίτες το πρόβλημα, θα το αντιμετωπίσουν. Με σιγουριά μπορώ να πω ότι δεν θα πατήσουν Τούρκοι στα ελληνικά νησιά».

Με αφορμή τις τουρκικές υπερπτήσεις που έλαβαν χώρα την Τετάρτη πάνω από τις Οινούσσες ο κ. Γιώργος Δανιήλ μιλώντας στο Newsbomb.gr είπε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Γίνονται αρκετά συχνά υπερπτήσεις. Δεν φοβόμαστε, είμαστε συνηθισμένοι στις εναέριες παραβιάσεις. Απλά μας ενοχλεί αυτή η συμπεριφορά».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε ένα με τον Στρατό και την Πολεμική Αεροπορία. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Είμαστε υπερήφανοι για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό που δίνουν το παρόν».

Τέλος, ο κ. Δανιήλ ανέφερε ότι «οι κάτοικοι των Οινουσσών αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τη συνεχή τουρκική προκλητικότητα, καθώς οι υπερπτήσεις είναι κάτι που επαναλαμβάνεται για πολλά χρόνια και κατά κάποιο τρόπο το έχουν συνηθίσει».

Με αφορμή τις τουρκικές υπερπτήσεις που έλαβαν χώρα την Τετάρτη πάνω από τις Οινούσσες ο κ. Γιώργος Δανιήλ μιλώντας στο Newsbomb.gr είπε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Γίνονται αρκετά συχνά υπερπτήσεις. Δεν φοβόμαστε, είμαστε συνηθισμένοι στις εναέριες παραβιάσεις. Απλά μας ενοχλεί αυτή η συμπεριφορά».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε ένα με τον Στρατό και την Πολεμική Αεροπορία. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Είμαστε υπερήφανοι για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό που δίνουν το παρόν».

Τέλος, ο κ. Δανιήλ ανέφερε ότι «οι κάτοικοι των Οινουσσών αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τη συνεχή τουρκική προκλητικότητα, καθώς οι υπερπτήσεις είναι κάτι που επαναλαμβάνεται για πολλά χρόνια και κατά κάποιο τρόπο το έχουν συνηθίσει».

Η πρακτική της Τουρκίας και οι προκλήσεις στο Αιγαίο

Η πρακτική της Άγκυρας έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Αθήνα, που μετά το διάβημα διαμαρτυρίας εναντίον της γείτονος ανακοίνωσε πως ακυρώνει την πρόσκληση στην τουρκική πολεμική αεροπορία στην άσκηση Tiger Meet που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία φέτος φιλοξενείται στην 335 Μοίρα «Τίγρεις».

Θυμίζουμε πως η «Tiger Meet» είναι η άσκηση στην οποία συμμετέχουν όσες Μοίρες φέρουν την ονομασία «Τίγρεις», με την άσκηση να θεωρείται – δικαίως – μία από τις πιο απαιτητικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Νωρίτερα, ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με διάβημα διαμαρτυρίας για σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

Related posts

Έλληνας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας: «Μου εμφανίστηκε η Παναγία και ο Χριστός και με επανέφεραν στην ζωή»

Η 9χρονη χρυσή πρωταθλήτρια: Η Μαριάντα Λάμπου ξεχώρισε με το παιχνίδι στο σκάκι στην Τουρκία

Νικόλαος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που έδωσε τη ζωή του για να μην πέσει το Mιράζ 2000 πάνω σε σχολείο του Ωρωπού

Τούρκος σεισμολόγος προειδοποιεί: «Να προετοιμαστούμε για ακραίο σεισμό και τσουνάμι στο Αιγαίο»

Ασύλληπτη τραγωδία: Σκύλος πυροβόλησε με την πατούσα του και σκότωσε το αφέντικο του σε κυνήγι

Αδιανόητο: Τραγωδία με νεκρό 32χρονο κυνηγό, πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον ίδιο του τον σκύλο

Πολεμική Αεροπορία: «Μολών Λαβέ» – Συγκλονίζει ο πιλότος του «ΖΕΥΣ» από τον ουρανό της Αθήνας

Τουρκία: Έκοψαν ξανά τον εθνικό ύμνο στο χρυσό του Ψωμά στο καράτε, τον έψαλε η ελληνική αποστολή

Μας κάνει υπερήφανους ο Γιώργος Ανδρουλάκης: Ο πιλότος από την Κρήτη που συγκαταλέγεται στους πρώτους διεθνώς