“Δεν κάνουμε βήμα πίσω”: Συλλαλητήριο των πυρόπληκτων στη Βόρεια Εύβοια

by Τόνια Τζαφέρη
“Δεν κάνουμε βήμα πίσω”: Συλλαλητήριο των πυρόπληκτων στη Βόρεια Εύβοια

Βόρεια Εύβοια: Διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν με συλλαλητήρια

Βόρεια Εύβοια: Λίγες ημέρες μόνο έχουν περάσει από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας που έκαναν τον γύρο του κόσμου. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες τόσο υλικές, όσο και οικολογικές. Όπως επίσης και τα χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν.

Οι πυρόπληκτοι κάτοικοί ακόμη προσπαθούν να κατακτήσουν τα αυτονόητα, αλλά όπως φαίνεται δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Πιο αναλυτικά στη Στροφυλλιά συγκεντρώθηκαν ρητινοκαλλιεργητές, δασεργάτες, μελισσοκόμοι, ο αγροτικός σύλλογος Μαντουδίου και εκπρόσωποι από άλλες κοινότητες της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας. Διαδηλώνοντας για τα αιτήματά τους. Στις κινητοποιήσεις έδωσε το «παρών» αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Βόρεια Εύβοια: Συλλαλητήριο των πυρόπληκτων

«Αυτό το έγκλημα, για το οποίο ευθύνονται διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο, δεν πρέπει να παραγραφεί. Γι’ αυτό είμαστε εδώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

Αιτήματα των πυρόπληκτων:

Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.

Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυσηόλων των πληγέντων, χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης

Περισσότερα αιτήματα των πυρόπληκτων κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας

Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100%χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αποζημίωση για την φετινή μας παραγωγήπου κάηκε. Ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης).

Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον συνάδελφο ρετσινά-δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.

ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίαςγια όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδωνστα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία. Με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων.

Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτηςαπό τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδωνμε σταθερή σχέση εργασίας, για την φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.

Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περεταίρω διάβρωση του εδάφους. Μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κάψουν όσα ξύλα έχουν μείνει για τις προσωπικές τους ανάγκες θέρμανσης.

Στελέχωση των δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.

Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.

ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου τις επόμενες μέρες προχωράμε σε σύσκεψη συντονισμού με τους άλλους συλλόγους και σωματεία της περιοχής μας και τις επιτροπές πυρόπληκτων των χωριών.

Προτεινόμενα