«Δεν πέφτει ποτέ έξω»: Θα… βράσουμε, έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι με ακραίες θερμοκρασίες – Αναλυτικός πίνακας

by Maria Giannoutsou
«Δεν πέφτει ποτέ έξω»: Θα… βράσουμε, έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι με ακραίες θερμοκρασίες – Αναλυτικός πίνακας

Το πιο ζεστό καλοκαίρι αναμένεται να είναι το φετινό, λαμβάνοντας υπόψη τη μεσοπρόθεση πρόβλεψη για τη θερμοκρασία, στην Ευρώπη, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).

Ειδικότερα, το κέντρο δημοσίευσε δυσοίωνα προγνωστικά στοιχεία για την πορεία της θερμοκρασίας, το ερχόμενο καλοκαίρι, στην Ευρώπη και αξίζει να σημειωθεί, ότι οι προγνώσεις του μέχρι σήμερα, πέφτουν πάντα μέσα, με μεγάλη ακρίβεια.

Στο γράφημα του Meteo, παρουσιάζονται οι παρελθοντικές προγνώσεις κάθε μήνα Μαΐου από το 2017 μέχρι σήμερα, για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο).

Οι γκρι μπάρες δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών, από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος) και οι γκρι κύκλοι δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.

Τα κόκκινα στίγματα “Χ” δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς, μετά το πέρας των προγνωστικών περιόδων και παρατηρείται ότι το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022.

Όπως επισημαίνεται στην ανάρτηση του Meteo, θεωρείται ότι το μοντέλο του ECMWF έχει προβλέψει μέχρι στιγμής με μεγάλη ακρίβεια τη γενική πορεία που θα έχει η θερμοκρασία στην Ευρώπη, το καλοκαίρι και ελαφρώς υποεκτιμά τις πραγματικές τιμές.

Έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι των τελευταίων ετών
Advertisement

Για φέτος, η μπλε μπάρα στα δεξιά του γραφήματος δείχνει ότι προβλέπεται ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με μια ακραία τιμή απόκλισης κοντά στο +2.5 ºC.

Σύμφωνα με το Meteo, είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια, τον φετινό Μάιο, δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.

Τα Μερομήνια Καλοκαιριού “τρόμαξαν” τους μετεωρολόγους: Επιβεβαιώθηκαν τα δυσάρεστα, έτσι θα’ναι τελικά ο καιρός
Σύμφωνα με την αρχαία μέθοδο πρόβλεψης καιρού, τα γνωστά Μερομήνια, οι πρώτες ημέρες του Μάη αναμένεται να είναι με υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Αναμένεται μικρή κάθοδος στη θερμοκρασία από τα μέσα του μήνα, ενώ στη συνέχεια προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες, με πιθανότητα οριακού καύσωνα, κυρίως στα κεντρικά και νότια. Πριν το τέλος του Μαΐου, προβλέπονται τοπικές μπόρες.

«Δεν πέφτει ποτέ έξω»: Θα… βράσουμε, έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι με ακραίες θερμοκρασίες – Αναλυτικός πίνακας

Μερομήνια 2024:
Ιούνιος
Στις ημερομηνίες 13-19 του μήνα, προβλέπονται κακοκαιρία και φυσιολογικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια, προβλέπεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας προς το τέλος του μήνα, χωρίς την εμφάνιση φαινομένων κακοκαιρίας.

Ιούλιος
Το πρώτο μισό του μήνα προβλέπεται μια διαδοχή από υψηλές θερμοκρασίες, με παρατεταμένη διάρκεια, ενώ από τις ημερομηνίες 19 έως 25 αναμένεται έντονη ζέστη σε επίπεδα καύσωνα.

Αύγουστος
Το πρώτο δεκαήμερο του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες στα νότια και κανονικές στη βορειοανατολική περιοχή. Από τις 11 έως τις 21 του μήνα αναμένεται έντονος καύσωνας, ενώ από τις 22 έως τις 26 προβλέπεται ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες που θα εκδηλωθούν από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά, συνοδευόμενη από αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Το τέλος του Αυγούστου προβλέπεται να φέρει βελτιωμένες καιρικές συνθήκες και κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή.

Τι είναι τα Μερομήνια, η αρχαία αυτή μέθοδος πρόβλεψης καιρού;
Τα Μερομήνια αποτελούν μια αρχαία μέθοδο πρόβλεψης καιρού, η οποία διατηρείται στην επαρχία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι κάτοικοι, από γενιά σε γενιά, μετέδιδαν την πρακτική γνώση της παρατήρησης φυσικών φαινομένων και «σημάδιων» από τον ουρανό, με σκοπό να προβλέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.

«Δεν πέφτει ποτέ έξω»: Θα… βράσουμε, έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι με ακραίες θερμοκρασίες – Αναλυτικός πίνακας

Κρίσιμος ο Αύγουστος
Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο