Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους: Μόλις στα 14 της, έχασε τη ζωή της από αποσμητικό – Το τραγικό λάθος και το αίτημα των γονιών της

Μ. Βρετανία: Η ιστορία της Giorgia Green που έχασε τη ζωή της από αποσμητικό

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση πως η Georgia Green μόλις στα 14 της, πέθανε εξαιτίας ενός αποσμητικού σπρέι. Οι γονείς της 14χρονης είναι συγκλονισμένοι και ζητούν απαντήσεις.

Οι γονείς της 14χρονης που έχασε τη ζωή της μετά από εισπνοή αποσμητικού αεροζόλ ζητούν σαφέστερη σήμανση στη συσκευασία του προϊόντος που θα ενημερώνει και θα προειδοποιεί τους καταναλωτές για τους πιθανούς κινδύνους.

Η 14χρονη Giorgia Green, έχασε τη ζωή της από καρδιακή ανακοπή, αφού είχε ψεκάσει με αποσμητικό την κρεβατοκάμαρά της.

Οι γονείς της 14χρονης δεν το άφησαν έτσι και έψαξαν και βρήκαν κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις με αυτήν της μικρής Giorgia Green. Αναζήτησαν λοιπόν στα αρχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας και εντόπισαν την λέξη αποσμητικό να αναφέρεται σε 11 πιστοποιητικά θανάτου από το 2001 έως το 2020.

Πιθανότατα όμως ο πραγματικός αριθμός θανάτων να είναι αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν, καθώς στα περισσότερα πιστοποιητικά θανάτου οι συγκεκριμένες ουσίες δεν αναφέρονται πάντα.

Η Βρετανική Ένωση Κατασκευαστών Αεροζόλ (BAMA) από μεριάς της απάντησε πως τα αποσμητικά έχουν «πολύ σαφείς προειδοποιήσεις». Σύμφωνα με το νόμο, οι συσκευασίες αποσμητικών με αεροζόλ πρέπει να τυπώνονται με την προειδοποίηση «Φυλάσσεται μακριά από παιδιά».

Μ. Βρετανία: Στα «ψιλά γράμματα» η προειδοποίηση

Οι γονείς της 14χρονης Giorgia με βάση αυτήν την απάντηση είπαν ότι η προειδοποίηση βρισκόταν μεν αλλά στα «ψιλά γράμματα». Και θεωρούν οτι αρκετοί γονείς που αγοράζουν αποσμητικά για τα παιδιά τους δεν βλέπουν καν αυτήν την προειδοποίηση.

«Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το περιεχόμενο αυτών των προϊόντων», είπε ο πατέρας της, Πολ.

Μ. Βρετανία: Το αίτημα των γονιών της

«Θα ήθελα κανένας άλλος στη χώρα – ή στον κόσμο – να μη χρειαστεί να περάσει αυτό που περάσαμε εμείς. Δε θέλουμε ο θάνατος της κόρης μας να είναι μάταιος».

Η Giorgia ήταν είχε διαγνωστεί με αυτισμό και ο πατέρας της ανέφερε ότι της άρεσε να ψεκάζει αποσμητικό σε κουβέρτες, καθώς έβρισκε τη μυρωδιά ανακουφιστική.

«Η μυρωδιά της έδινε μια αίσθηση χαλάρωσης», είπε ο κ. Γκριν.

«Αν ένιωθε λίγο ανήσυχη, θα ψέκαζε αυτό το σπρέι και θα της έδινε μια αίσθηση ανακούφισης, επειδή είναι ένα αποσμητικό που χρησιμοποιούσε η γυναίκα μου».

Ο μεγαλύτερος αδερφός της Giorgia, εντόπισε την 14χρονη χωρίς τις αισθήσεις της στο δωμάτιο της στις 11 Μαΐου 2022.

«Η πόρτα της ήταν ανοιχτή, οπότε δεν ήταν σε κλειστό περιβάλλον», είπε ο πατέρας της, αναφερόμενος στην ένδειξη που φέρουν τα σπρέι να μη χρησιμοποιούνται σε κλειστούς χώρους.

Η ιατροδικαστική εξέταση και οι παρόμοιες υποθέσεις ανθρώπων που πέθαναν από αποσμητικό

Η ακριβής ποσότητα του αποσμητικού δεν διευκρινίζεται, αλλά θα ήταν μεγαλύτερη από αυτή που θα ψέκαζε κανονικά κάποιος. Κάποια στιγμή η καρδιά της σταμάτησε ως αποτέλεσμα της εισπνοής του σπρέι

Ο ιατροδικαστής που ερεύνησε τον θάνατο τη 14χρονης κατέγραψε το περιστατικό ως ατύχημα.

Η ιατρική αιτία του θανάτου της ήταν «μη εξακριβωμένη, αλλά συνεπής με εισπνοή αερολύματος».

Το πιστοποιητικό θανάτου της Giorgia αναφερόταν σε «εισπνοή αερολύματος» και όχι σε «αποσμητικό». Το βουτάνιο -το κύριο συστατικό του αποσμητικού της Giorgia- καταγράφηκε ότι συμμετείχε σε 324 θανάτους μεταξύ 2001 και 2020. Το προπάνιο και το ισοβουτάνιο -επίσης συστατικά στο αποσμητικό της Giorgia- αναφέρθηκαν σε 123 και 38 θανάτους αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία οι ουσίες είχαν συνδεθεί με έναν αριθμό θανάτων. «Η εισπνοή αερίου βουτανίου ή προπανίου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη βρετανική οργάνωση για την αποφυγή ατυχημάτων (RoSPA) αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από υπερβολικό ψεκασμό αποσμητικού.

«ΣΥΝΗΘΗΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ»

Η Ashley Martin, σύμβουλος δημόσιας υγείας στη RoSPA, πρόσθεσε: «Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι είναι απολύτως ασφαλή και εντελώς απαλλαγμένα από κινδύνους. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι.

Η εισπνοή μεγάλων ποσοτήτων αερολυμάτων, όχι μόνο αποσμητικών, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σενάρια, επικίνδυνα για τη ζωή μας -από «μπλακ άουτ» και αναπνευστικές δυσκολίες, έως αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και, δυστυχώς, θάνατο.

Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι οι θάνατοι από αερολύματα συμβαίνουν μόνο σε περιπτώσεις κατάχρησης ουσιών, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια.

Έχουμε δει αρκετούς θανάτους τα τελευταία χρόνια, όπου παιδιά και νεαροί ενήλικες έχουν ψεκάσει υπερβολική ποσότητα αερολύματος -από εφήβους που έχουν επίγνωση της οσμής του σώματος, μέχρι παιδιά που αναζητούν καθησυχασμό από γνωστές μυρωδιές».

Οι γονείς της 14χρονης μέσα από την έρευνα τους ανακάλυψαν αρκετές ακόμα υποθέσεις παρόμοιες με την δικιά τους.

Μια από αυτές τις έρευνες αφορά και τον 12χρονος Daniel Hurley, επίσης από το Derbyshire, ο οποίος έχασε τη ζωή του, αφού ψέκασε τον εαυτό του με αποσμητικό στο μπάνιο.

«Ήταν το 2008, αλλά η κόρη μου πέθανε το 2022», είπε ο κ. Γκριν, σημειώνοντας πως εάν είχε γίνει κάτι από τότε θα μπορούσαν να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά, όπως και αυτό της κόρης του.

Ένα ακόμα αντίστοιχο περιστατικό με τον 13χρονο Jack Waple ο οποίος έχασε την ζωή του υπό πανομοιότυπες σχεδόν συνθήκες με την 14χρονη Giorgia το 2019. Ο Jack ψέκαζε με αποσμητικό όταν ένιωθε άγχος τις μέρες που η μητέρα του έλειπε από το σπίτι, καθώς μύριζε σαν εκείνη.

Related posts

Tpόμος για βασικό μάρτuρα της τpαγωδίας των Τέμπη

Ραγδαίες εξελίξεις στην κυβέρνηση: Παραιτήθηκαν Παπασταύρου – Μπρατάκος

Σάλος με την δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη