Δεν το περίμενε κανείς: Το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο στη μετάλλαξη Δέλτα

by Τόνια Τζαφέρη

Εμβόλια: Το πιο αποτελεσματικό εναντίον της μετάλλαξης Δέλτα

Εμβόλια: Κύμα ανεμβολίαστων πολιτών που συνεχώς υψώνεται καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία της χώρας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ, τη δημόσια υγεία, την οικονομία, τον τουρισμό. Οι εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε έναν μήνα αφορώντας στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστα άτομα.

Την ίδια ώρα, η χώρα βρίσκεται -όπως και δεκάδες άλλες χώρες- στη δίνη της μετάλλαξης «Δέλτα». Με την κινητικότητα λόγω των διακοπών αλλά και της διασκέδασης. Τη χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων και την επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών. Να μετατρέπονται σε επιβαρυντικούς παράγοντες στην τεράστια επιχείρηση που διεξάγεται για τον έλεγχο της επιδημίας.

Εμβόλια: Το πιο αποτελεσματικό εναντίον της μετάλλαξης Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα προελαύνει (και) στη χώρα μας λοιπόν και όσο αυξάνονται τα κρούμστα. Τόσο φουντώνει η συζήτηση για το πόσο αποτελεσματικά τελικά είναι τα εμβόλια στο νέο στέλεχος. Προηγούμενες μελέτες μιλούσαν για χαμηλή αποτελεσματικότητα, όμως μια τελευταία, καναδική που έγινε σε πραγματικές συνθήκες βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Μετάλλαξη Δέλτα και αποτελεσματικότητα εμβολίων

Σύμφωνα με αυτή το εμβόλιο της Pfizer παρέχει 56% αποτελεσματικότητα έναντι συμπτωματικής νόσησης που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, το εμβόλιο της Moderna 72% και το εμβόλιο της AstraZeneca 67%. Πρόκειται ασφαλώς για μεγάλη έκπληξη καθώς το εμβόλιο της Moderna ξεπερνάει κατά πολύ σε αποτελεσματικότητα το πολυδιαφημισμένο εμβόλιο της Pfizer.

Παράλληλα, η καναδική μελέτη δείχνει ότι μία δόση των τριών εμβολίων εμφανίζει μεγάλη αποτελεσματικότητα έναντι της πιο σοβαρής νόσησης που οδηγεί σε νοσηλεία ή θάνατο. Ειδικότερα, μία δόση των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca ήταν 78%, 96% και 88% αποτελεσματική αντίστοιχα στη μετάλλαξη Δέλτα.

Πρωτοπορία ξανά για την Moderna η οποία δείχνει ότι δημιούργησε ένα ασφαλές και άκρως αποτελεσματικό εμβόλιο.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα