Δια βίου φυλάκιση: Ο νέος νόμος για το αδίκημα της γυναικοκτονίας

Γυναικοκτονία: Ο νέος νόμος για δια βίου φυλάκιση

Ένα βήμα πιο κοντά βρισκόμαστε στην αναγνώριση των εγκλημάτων σε βάρος των γυναικών. Η πρόεδρος του Νομοθετικού Σώματος, Αννίτα Δημητρίου κατέθεσε στην Ολομέλεια Πρόταση νόμου για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε να θεσπιστεί το αδίκημα της γυναικοκτονίας το οποίο θα επισύρει ποινή φυλάκισης δια βίου. 

Σύμφωνα με την κα Δημητρίου, «όπως είναι γνωστό, η γυναικοκτονία, ήτοι η δολοφονία γυναικών ή κοριτσιών κάτω των 18 ετών ως πράξη οφειλόμενη, μεταξύ άλλων σε ενδοοικογενειακή βία, ή σεξουαλική βία, ή σε λόγους τιμής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων και πρακτικών ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, στις πλείστες των περιπτώσεων παραμένει ατιμώρητη, εδραιώνοντας την αντίληψη ότι η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο αποδεκτό και/ή αναπόφευκτο». 

Δια βίου φυλάκιση: Ο νέος νόμος για το αδίκημα της γυναικοκτονίας

Ο νέος νόμος για τις γυναικοκτονίες

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται στο αιτιολογικό που κατατέθηκε στην Ολομέλεια, η βία κατά των γυναικών γίνεται ευρέως αποδεκτό ότι αποτελεί μία μορφή διάκρισης που παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας. 

Με την πρόεδρο της Βουλής να αναφέρει «κρίνεται σκόπιμο να θεσπισθεί το ιδιώνυμο αδίκημα της γυναικοκτονίας, προς αντιμετώπιση του νέου εγκληματολογικού και ανθρωπολογικού φαινομένου της γυναικοκτονίας, όπως αυτό εκδηλώνεται από μέρους ανδρών εις βάρος των γυναικών ακριβώς επειδή τα θύματα είναι γυναίκες». 

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, γυναικοκτονία θα ορίζεται η θανάτωση γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, βασανισμού και μισογυνισμού, λόγων τιμής, θρησκευτικών πεποιθήσεων, σχέσης εξάρτησης, εμπιστοσύνης ή επιρροής η οποία δημιουργεί ευαλωτότητα, ενδοοικογενειακής βίας και στοχοποίησης στο πλαίσιο ενόπλων συγκρούσεων. 

Η πρόταση κατατέθηκε στη βουλή την περασμένη Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν