“Δικαστές του καναπέ” – “Πριν κρίνουμε, κοιτάμε και την άλλη όψη του νομίσματος”: Ξεσπάει εργαζόμενος του e-food

by Τόνια Τζαφέρη

Κύμα αντιδράσεων κατά της εταιρείας διανομής e-food

Μετά το τεράστιο ξέσπασμα στο διαδίκτυο κατά της εταιρείας διανομής, οι υπεύθυνοι ανακάλεσαν την απόφαση τους. Ωστόσο ένας από τους εργαζόμενους αποφάσισε με μια ανάρτηση του να δώσει την δική του εκδοχή για τον σάλο που έχει ξεσπάσει με το «τελεσίγραφο».

Το τελεσίγραφο που έθεσε η εταιρεία διανομής φαγητού efood σε εργαζόμενούς της, ζητούσε να εργαστούν ως freelancers αλλιώς δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις.

Ο ίδιος, όπως γράφει, εργάζεται στην efood εδώ και δύο χρόνια και πληρώνεται «την πρώτη του μήνα» και «όσες υπερωρίες μπορεί να χρειαστούν τις οποίες δεν με αναγκάζει κανένας να τις κάνω αλλά το επιλέγω μόνος μου, παίρνω τις νόμιμες άδειες και αργίες».

Όπως ισχυρίζεται, στο lockdown η εταιρεία ήταν από τις λίγες «που προσλάμβανε, έδωσε δουλειά σε εργαζόμενους που ασχολιόντουσαν με τουριστικά και άλλους κλάδους που είχαν πληγεί και ας μην είχαν προϋπηρεσία».

«Η εταιρεία μας προσφέρει full εξοπλισμό και ότι χρειαστούμε συμπεριλαμβανομένου και των διανομέων. Πλήρωνε taxi στο τηλεφωνικό κέντρο σε όσους ήθελαν να μετακινηθούν προς και από την εταιρεία στο lockdown ενώ στο πρώτο lockdown μας προπλήρωσε τον μισό μισθό του επόμενου μήνα για να νιώσουμε πιο άνετα» προσθέτει.

Αναλυτικά η ανάρτηση του εργαζόμενου για την απόφαση

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «οι CEOs της εταιρείας είναι από τους πιο ευγενικούς και προσιτούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει που χάρη σε αυτούς έχουμε όλες αυτές τις συνθήκες».

Ο χαμός ξεκίνησε μετά την καταγγελία ότι 115 διανομείς της efood έλαβαν μήνυμα από την εταιρεία, το οποίο έλεγε ότι εάν δεν δεχθούν να εργάζονται ως freelancer με μπλοκάκι ή τίτλο χρήσης, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασής τους.

“Δικαστές του καναπέ” – “Πριν κρίνουμε, κοιτάμε και την άλλη όψη του νομίσματος”: Ξεσπάει εργαζόμενος του e-food

Σε σχετική ανακοίνωση, το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής ανέφερε:

«Η μη ανανέωση των τρίμηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας Manpower Group αποδείχτηκαν το εργαλείο της efood ώστε, όποτε τη συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, που με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης. Τελικά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι ψέματα όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και στην εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον έναν χρόνο εργασίας όσοι είναι με τη Manpower, αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους. Μάλιστα, η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλλημα ή άνεργος ή “συνεργάτης”».

Η efood, για όλα αυτά, ανέφερε πως επρόκειτο για «λανθασμένη διατύπωση που δεν εκφράζει την εταιρεία».

Σε νέο μήνυμα που απέστειλε την Παρασκευή στους εργαζόμενους πρότεινε είτε την ανανέωση της ισχύουσας σύμβασής τους μετά τη λήξη της με τους ίδιους όρους είτε τη μετατροπή τους σε freelancer.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν