Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Για μετάλλαξη Δέλτα «Ο ένας μπορεί να κολλήσει 9 άτομα σε μισό λεπτό το πολύ»

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Ακολουθούν οι δηλώσεις του για τη μετάλλαξη Δέλτα

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Η νέα μετάλλαξη, η «Δέλτα», η οποία έχει ανησυχήσει πολλές χώρες, είναι 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη. Και σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως, η νέα μετάλλαξη είναι πάνω από 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν

Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία σήμερα αναμένεται να υπερβούν τις 3.000. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ υποστήριξε πως σε αυτή συνέβαλε η «χαλάρωση των μέτρων που υπήρξε και υπάρχει ακόμα». Αλλά και η «ανάπτυξη της μετάλλαξης Delta, προφανέστατα και στη Θεσσαλονίκη». Σε συνδυασμό με την παρουσία και άλλων στελεχών του ιού.

Ο ρυθμός μετάδοσης αυτός ανεβάζει τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, πρόσθεσε. Εξηγώντας πως ένας θετικός (σ.σ. φορέας της Delta) σε περιβάλλον δίχως ανοσία μπορεί να μεταδώσει σε 8 – 9 ανθρώπους τον ιό. Πολύ εύκολα και σε διάστημα μισού λεπτού, το πολύ.

Με το στέλεχος της Ουχάν, αντίθετα, «θέλαμε 15 λεπτά σε κοντινή απόσταση και να μιλάμε» προκειμένου να υπάρξει μετάδοση, υποστήριξε.

«Καταλαβαίνουμε όλοι», λοιπόν, «ότι είναι δύσκολο να το αποφύγεις αν δε τηρείς κάποια μέτρα», όπως οι αποστάσεις, η μάσκα κλπ., συνέχισε.

Η συνέχεια των δηλώσεων του Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Σε ερώτηση σχετικά με τη μετάλλαξη Epsilon, ο καθηγητής είπε πως δεν έχει καταγραφεί κρούσμα με αυτή την παραλλαγή στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως οι αλλαγές στην πρωτεϊνική ακίδα αυτού του στελέχους δημιουργούν ανησυχία για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε περίπτωση νόσησης, γεγονός που «αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού».

Ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση, ανέφερε ακολούθως ο κ. Σαρηγιάννης, όπως και η τήρηση των μέτρων.

Ο καιρός δεν μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα ενός τέτοιου ιού, συμπλήρωσε.

Καταληκτικά, είπε πως καλώς ελήφθησαν νέα μέτρα, δεδομένης της αυξητικής τάσης της πανδημίας, τόσο στη Θεσσαλονίκη. Όπου η τάση αυτή θα συνεχιστεί, όπως εκτίμησε – όσο και γενικότερα στη χώρα. Ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως έως τα τέλη Ιουλίου με πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, πάνω από το 50% των κρουσμάτων θα είναι με μετάλλαξη Delta.

Related posts

Tpόμος για βασικό μάρτuρα της τpαγωδίας των Τέμπη

Ραγδαίες εξελίξεις στην κυβέρνηση: Παραιτήθηκαν Παπασταύρου – Μπρατάκος

Σάλος με την δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη