Δωρεάν εξέταση κορονοϊού: Δυνατότητα να ζητούν οι πολίτες δωρεάν τεστ – Ανοίγει η διαδικτυακή πλατφόρμα την Δευτέρα

by Antonis Spyropoulos

Δωρεάν εξέταση κορονοϊού: Ενεργοποιείται η διαδικτυακή πλατφόρμα testing.gov.gr για να ζητούν οι πολίτες δωρεάν εξέταση

Δωρεάν εξέταση κορονοϊού: Από την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα Testing.gov.gr, για όσους επιθυμούν να κάνουν δωρεάν ελέγχους.

Πιο συγκεκριμένα, διεξάχθηκε η παρουσίαση της νέας πλατφόρμας. Στόχος της πλατφόρμας είναι για τον «τυχαιοποιημένο έλεγχο κορονοϊού στην κοινότητα». Την παρουσίαση έκανε ο λοιμωξιολόγος, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πλατφόρμα testing.gov.gr θα ενεργοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα. Παράλληλα, έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου για την εξέταση. Τα σημεία ελέγχου αποτελούνται από κέντρα υγείας, μονάδες των ενόπλων δυνάμεων αλλά και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ. Μέσω της πλατφόρμας κάθε πολίτης μπορεί να κάνει αίτηση να πάει σε ένα κέντρο να εξεταστεί με rapid test.

Το υπουργείο Υγείας κατέθεσε νομοσχέδιο στο οποίο υπάρχει άρθρο που θεσμοθετεί τη δυνατότητα στον ΕΟΔΥ να πραγματοποιεί δωρεάν τεστ κορονοϊού σε πολίτες, που θα έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση.

Να επισημανθεί, όπως αναφέρουν οι διατάξεις, ο ΕΟΔΥ θα καθορίζει ημερησίως συγκεκριμένο αριθμό φυσικών προσώπων που θα μπορούν να υποβάλλονται σε δωρεάν έλεγχο ανίχνευσης του κορονοϊού.

Δωρεάν εξέταση κορονοϊού: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα δωρεάν τεστ

Με τυχαία επιλογή προσώπων θα γίνονται οι δωρεάν εξετάσεις για τον κορονοϊό

«Τα φυσικά πρόσωπα, που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή για να υποβληθούν σε έλεγχο ανίχνευσης κορονοϊού. Θα καταχωρούν σε προσωρινή βάση δεδομένων τα ακόλουθα στοιχεία. Ονοματεπώνυμο, ηλικία, επιλογή από προκαθορισμένο κατάλογο επαγγελματικής ομάδας, κρίσιμης για την διαχείριση της πανδημίας. Κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας και ταχυδρομικό κώδικα τόπου διαμονής».

Τονίζεται πως η επιλογή μεταξύ των προσώπων που θα έχουν κάνει αίτηση για δωρεάν έλεγχο κορονοϊού θα διενεργείται τυχαία. Η επιλογή θα είναι τυχαία με βάση της αρχής της τυχαιοποιημένης επιδημιολογικής παρατήρησης. Λαμβάνοντας υπόψη την διαθεσιμότητα των πλησιέστερων Κέντρων Υγείας, Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) και των υγειονομικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων.

Τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού διεξάγονται από τις ΚΟΜΥ, από επιλεγμένα Κέντρα Υγείας ανά την επικράτεια και από τις υγειονομικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα