Είσοδος μόνο με διπλή μάσκα ή μάσκα ΚΝ95 – Tα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

by Τόνια Τζαφέρη

Νέα Μέτρα: Προσπάθεια για περιορισμό της μετάλλαξης όμικρον

Μετά τις γιορτές θα έχουμε νέα μέτρα για την πανδημία, ενώ πολλοί ειδικοί έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown. Επίσης μεγάλη ανησυχια έχουν προκαλέσει και οι συνεχείς περιορισμοί σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της όμικρον. Έτσι και η χώρα μας δεν θα μπορούσε να ξεφύγει…

Νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί έως και τις 2 Ιανουαρίου θα ισχύουν από αύριο στα ΜΜΜ.

Είσοδος μόνο με διπλή μάσκα ή μάσκα ΚΝ95 – Tα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, για να μπει κάποιος στα ΜΜΜ θα πρέπει είτε να φοράει διπλή μάσκα, είτε μάσκα τύπου ΚΝ95. To ίδιο μέτρο θα ισχύει και στα σουπερ μάρκετ ενώ σύμφωνα με τα νέα μέτρα, από αύριο η χρήση της μάσκας γίνεται υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους γενικότερα.

Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης ΚΝ95 είναι περίπου 6 με 8 ώρες συνεχούς χρήσης και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 10 ώρες, αντί για 2 με 3 που έχουν οι συνηθισμένες μάσκες μίας χρήσης.

Πρόκειται για τη μάσκα που φέρει πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιωγενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Είσοδος μόνο με διπλή μάσκα ή μάσκα ΚΝ95 – Tα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Η χρήση της ΚΝ – 95 μάσκας στα μέσα μεταφοράς

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94 – 95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Πρόκειται για μάσκα που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ΚΝ95, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Είσοδος μόνο με διπλή μάσκα ή μάσκα ΚΝ95 – Tα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.

Επιπλέον βοηθάει στον αποκλεισμό εισόδων βιολογικών υγρών του φορέα μάσκας σε άλλους, για παράδειγμα όταν βήχει η φταρνίζετε. Ταυτόχρονα μειώνει την αρνητική επίδραση μικρών σωματιδίων αερολύματος που προέρχονται από το τριγύρω περιβάλλον.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo