“Είστε ψεύτες! Μας απειλείτε με πόλεμο – Υπονομεύετε τη συνοχή του ΝΑΤΟ”: Οργή Ελλάδας για Τουρκία

by Τόνια Τζαφέρη
“Είστε ψεύτες! Μας απειλείτε με πόλεμο – Υπονομεύετε τη συνοχή του ΝΑΤΟ”: Οργή Ελλάδας για Τουρκία

Ελλάδα: Οι προειδοποιήσεις και οργή για την Τουρκία

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η επίσκεψη του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το Κογκρέσο προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, δημιουργώντας ξανά ρήγμα στις έχεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Για προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε μια ανακοίνωση που αποτυπώνει την οργή και την αγανάκτησή για τις τουρκικές πρακτικές, η ελληνική διπλωματία επισημαίνει τις απειλές πολέμου από το τουρκικό καθεστώς, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προς το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή της βορειατλαντικής Συμμαχίας στην νοτιοανατολική της πτέρυγα.

“Είστε ψεύτες! Μας απειλείτε με πόλεμο – Υπονομεύετε τη συνοχή του ΝΑΤΟ”: Οργή Ελλάδας για Τουρκία

«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες.

Περισσότερες πληροφορίες για το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες.

Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία».

Εκνευρισμός Ερντογάν για Μητσοτάκη και Ελλάδα

Έντονες αντιδράσεις στο τουρκικό καθεστώς έχει προκαλέσει η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το εξαιρετικό κλίμα που διαπιστώθηκε κατά τις συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, η κοινή βούληση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 φαίνεται πως προκαλεί πανικό στη γειτονική χώρα, που βλέπει τη χώρα μας να αποκτά ξεκάθαρη αεροπορική υπεροχή, ακόμα κι αν η Τουρκία προχωρήσει σε αναβάθμιση των F-16 της.

Πλεόν, η τουρκική ρητορική αποθρασύνεται και με τη βοήθεια των κατευθυνόμενων μέσων ενημέρωσης, δημιουργούν κλίμα εναντίον της Ελλάδας. Με τίτλο «Αντίδραση Ερντογάν στον Μητσοτάκη: Είπε να μην παρεμβαίνουν τρίτοι, αλλά πήγε και μίλησε στις ΗΠΑ», η εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύει στη σημερινή της έκδοση, την πληροφορία ότι κατά την συνεδρίαση της της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ (19 Μαΐου) ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που διαμαρτυρήθηκε για την Τουρκία, είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

“Είστε ψεύτες! Μας απειλείτε με πόλεμο – Υπονομεύετε τη συνοχή του ΝΑΤΟ”: Οργή Ελλάδας για Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, «η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ήρθε στο προσκήνιο κατά τη τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ που είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα της συνεδρίασης του ΑΚΡ».

Ο Ερντογάν που προέδρευε της συνεδρίασης φέρεται να είπε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, πρέπει να το αναθεωρήσουμε και αυτό. Ο Μητσοτάκης είχε πει «Να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά», αλλά πήγε και μίλησε με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα. Ύστερα από αυτό φαίνεται ο Ερντογάν να είπε στη συνεδρίαση του κόμματος ότι πρέπει να οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας και εταιρικής σχέσης ύστερα από την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να εμπλέξει “τρίτους”.

Ελλάδα – Τουρκία: Εκνευρισμός και οργή για την υπονόμευση του ΝΑΤΟ

Με «όπλο» την “a la carte” χρήση της διεθνούς συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας, η τουρκική ηγεσία επιχειρεί και πάλι να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η χώρα μας τόσο σε διπλωματικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο δείχνει σιγουριά, εγρήγορση και αποφασιστικότητα.

Οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας κινούνται μεταξύ «σφύρας και άκμονος», επιβεβαιώνοντας πως όσο περισσότερο η Ελλάδα αντιστέκεται στα σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν, οι Τούρκοι αποθρασύνονται στη ρητορική τους και εντείνουν τις προκλήσεις.

Οι συνεχείς παραβιάσεις του FIR Αθηνών με μαχητικά, UAV’S, ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, με την ταυτόχρονη έξαρση της εμπρηστικής ρητορικής που εμπλουτίστηκε εσχάτως και με ανήθικες, ανιστόρητες και πέρα για πέρα απαράδεκτες αναφορές στη Γενοκτονία των Ποντίων και την Μικρασιατική καταστροφή, συνθέτουν τα τελευταία 24ωρα το «πολεμικό» σκηνικό που επιθυμεί να στήσει και πάλι η Άγκυρα.