Έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή κρίση: Οι ώρες που θα μειώνεται υποχρεωτικά το ρεύμα στην Ελλάδα

Ρεύμα: Νέα μέτρα με σκοπό τη εξοικονόμηση

Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για το ρεύμα, με σκοπό την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος, που έχει γονατίσει τη χώρα.

Τα σημαντικότερα μέτρα που αποφασίστηκε να εφαρμοστούν είναι τρία. Πρώτον, η υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και 5% στις ώρες αιχμής. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Μέτρα για την ενεργειακή κρίση: Ανώτατο όριο τα 180 ευρώ/MWh

Παράλληλα αποφασίστηκε ότι ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες πλην του αερίου να είναι τα 180 ευρώ/MWh και τέλος θα υπάρχει μια εισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων. Οι λεπτομέρειες για το μέγεθος της συνεισφοράς κάθε παραγωγικού κλάδου δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς», είχε δηλώσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις αρχές του προηγούμενου μήνα προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θέτει έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής δηλώνοντας πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι.

Oι ώρες αιχμής στην Ελλάδα σχετικά με το ρεύμα είναι συνολικά 5, από τις 9 ως τις 10 το πρωί και το τετράωρο 18.00-22.00, οι οποίες καθορίστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη για τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ.

Related posts

Νέος δυνατός σεισμός πριν από λίγα μόνο λεπτά

«Συναγερμός» για ακόμη ένα εμφιαλωμένο νερό: Περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες

Σοβαρό τροχαίο στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου