Έκτακτη ανακοίνωση: Πετάξτε αμέσως αυτά τα κουτάλια – Μην τα χρησιμοποιήσετε ποτέ

by Ioanna Themistocleous
Έκτακτη ανακοίνωση: Πετάξτε αμέσως αυτά τα κουτάλια – Μην τα χρησιμοποιήσετε ποτέ

Υγεία: Όλοι όσοι έχουν μαύρα πλαστικά σκεύη στην κουζίνα τους προειδοποιούνται να τα ξεφορτωθούν και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν….

Σύμφωνα με την express.co.uk τα νοικοκυριά που έχουν μαύρα πλαστικά σκεύη στην κουζίνα τους καλούνται να τα πετάξουν το συντομότερο δυνατό, αφού διαπιστώθηκε ότι μπορεί να περιέχουν μια απαγορευμένη τοξική χημική ουσία.

Μια νέα μελέτη εντόπισε ανησυχητικές ποσότητες εξαιρετικά τοξικών επιβραδυντικών φλόγας σε διάφορα καθημερινά οικιακά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων παιδικών παιχνιδιών, δοχείων για φαγητό και σκευών κουζίνας, όπως πλαστικές σπάτουλες, πολτοποιητές πατάτας, σουρωτήρια ζυμαρικών και κουτάλια σερβιρίσματος.

Τα επιβραδυντικά φλόγας είναι χημικές ουσίες που εφαρμόζονται στα προϊόντα για να τα κάνουν λιγότερο πιθανό να πιάσουν φωτιά ή να καούν.

Όμως, εάν καταποθούν ή εισπνευστούν, ορισμένα από τα κοινά χημικά που χρησιμοποιούνται, όπως η τετραβρωμοβισφαινόλη Α ή το τριοξείδιο του αντιμονίου, έχουν συνδεθεί με προβλήματα ανάπτυξης του εμβρύου σε έγκυες γυναίκες ή ακόμη και με ηπατική βλάβη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μαύρα πλαστικά σκεύη κουζίνας μπορεί να εκτίθενται καθημερινά σε 34,7 μέρη ανά εκατομμύριο δεκαβρωμοδιφαινυλαιθέρα (decaBDE).

Υγεία: Τι είναι η «κρυφή πείνα» που πάσχει ο μισός πλανήτης – Τα συμπτώματα

Μία “τεράστια πρόκληση για τη δημόσια υγεία” αποκάλυψε μεγάλη επιστημονική έρευνα: 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν λαμβάνουν επαρκείς απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή τους.

Αυτή η εκτεταμένη «κρυφή πείνα» επηρεάζει περισσότερα από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού για ορισμένα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας δυνητικά σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Global Health, παρέχει τις πρώτες ολοκληρωμένες παγκόσμιες εκτιμήσεις για την ανεπαρκή κατανάλωση μικροθρεπτικών συστατικών.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία περιλαμβάνουν διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, είναι ζωτικής σημασίας για τις σωστές σωματικές λειτουργίες, την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη συνολική ευεξία.

Ακόμη και μικρές ελλείψεις μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, την παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής ειδικούς από τη σχολή Δημόσιας Υγείας Τσαν του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Σάντα Μπάρμπαρα, ανέλυσαν διατροφικά δεδομένα από 185 χώρες, καλύπτοντας το 99,3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα ευρήματά τους δίνουν μια απογοητευτική εικόνα της παγκόσμιας διατροφής:

Πάνω από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό ιώδιο, βιταμίνη Ε ή ασβέστιο στη διατροφή τους

Σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου

Επιπλέον, περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται επαρκούς ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος και βιταμίνης C.

Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν εκπληκτικά ποσοστά του παγκόσμιου πληθυσμού – 68% για το ιώδιο, 67% για τη βιταμίνη Ε και 66% για το ασβέστιο.

Η έλλειψη σιδήρου, που επηρεάζει το 65% των ανθρώπων παγκοσμίως, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς είναι η πιο κοινή αιτία αναιμίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αδυναμία και μειωμένη γνωστική λειτουργία.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά», λέει ο Ty Beal, ανώτερος τεχνικός ειδικός στην Παγκόσμια Συμμαχία για Βελτιωμένη Διατροφή, σε ανακοίνωση. «Οι περισσότεροι άνθρωποι –ακόμη και περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σε όλες τις περιοχές και χώρες όλων των εισοδημάτων – δεν καταναλώνουν αρκετά από πολλαπλά βασικά μικροθρεπτικά συστατικά. Αυτά τα κενά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και περιορίζουν το ανθρώπινο δυναμικό σε παγκόσμια κλίμακα».

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ενδιαφέροντα μοτίβα στις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες είχαν γενικά υψηλότερα ποσοστά ανεπαρκούς πρόσληψης ιωδίου, βιταμίνης Β12, σιδήρου και σεληνίου. Οι άνδρες, από την άλλη π