Έκτακτο: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 3 εφαρμογές από τα κινητά σας – Κλέβουν χρήματα

by Maria Giannoutsou
Έκτακτο: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 3 εφαρμογές από τα κινητά σας – Κλέβουν χρήματα

Συναγερμός για τρεις κακόβουλες εφαρμογές τις οποίες οι χρήστες Android πρέπει να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν εγκαταστήσει στα τηλέφωνά τους.

Ερευνητές της ESET, μιας εταιρείας λογισμικού κυβερνοασφάλειας, εκφράζουν ανησυχία για τρεις κακόβουλες εφαρμογές που έχουν εντοπίσει στο Google Play Store και οι οποίες κλέβουν προσωπικά δεδομένα χρηστών Android.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι εφαρμογές μολύνουν τα smartphones και κλέβουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως:

Διαπιστευτήρια τραπεζών και άλλων οικονομικών εφαρμογών: Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα οικονομικά σας, καθώς οι χάκερς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κλεμμένα στοιχεία για να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές ή να αδειάσουν τους λογαριασμούς σας.

Προσωπικά στοιχεία: Τα κλεμμένα δεδομένα μπορεί να περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου, email και άλλες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δόλιο ταυτότητας ή άλλες κακόβουλες ενέργειες.

Αυτές οι εφαρμογές θεωρούνται εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων κι ενώ μπορεί να φαίνεται ότι παρέχουν βασικές λειτουργίες και φαίνονται νόμιμες, περιέχουν κακόβουλο λογισμικό XploitSPY.

Το τρομακτικό είναι ότι αυτές οι εφαρμογές έφτασαν μέσω του Google Play Protect. Αυτό «σαρώνει» καθημερινά όλες τις εφαρμογές σε συσκευές Android, για να «αποτρέψει την εγκατάσταση επιβλαβών εφαρμογών». Αν διαθέτετε κάποια από τις τρεις εφαρμογές που αναφέρονται παρακάτω, πρέπει να τις απεγκαταστήσετε άμεσα.

Ποιες είναι ο τρεις κακόβουλες εφαρμογές
Dink Messenger.

Sim Info.

Defcom.

Παρ’ ότι αυτές οι εφαρμογές έχουν αφαιρεθεί από το Google Play Store, εάν τις έχετε εγκαταστήσει στη συσκευή σας, μπορούν να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία και να βοηθήσουν τους χάκερ να εισβάλλουν στις οικονομικές σας εφαρμογές.

Πώς να τις διαγράψετε

Δείτε εάν κάποια από αυτές τις εφαρμογές βρίσκεται στο τηλέφωνο ή το tablet σας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις → Εφαρμογές → Εμφάνιση όλων των εφαρμογών. Κατόπιν μετακινηθείτε προς τα κάτω για να εντοπίσετε τις εφαρμογές.

Για να διαγράψετε μία εφαρμογή, ανοίξτε το Google Play Store → Πατήστε το εικονίδιο προφίλ στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης → Πατήστε Διαχείριση εφαρμογών και συσκευών → Πατήστε στην καρτέλα Διαχείριση → Επιλέξτε το όνομα της εφαρμογής που θέλετε να απεγκατασταθεί → Πατήστε Κατάργηση εγκατάστασης.

Πώς να καταλάβετε αν το τηλέφωνο έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό

Μπορείτε να προσδιορίσετε εάν το τηλέφωνο έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό XploitSPY προσέχοντας τα ακόλουθα σημάδια:

Η συσκευή σας λειτουργεί πιο αργά από το κανονικό με μειωμένη απόδοση, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων ταχυτήτων Διαδικτύου.

Έχουν αλλάξει οι ρυθμίσεις του συστήματος χωρίς την άδειά σας.

Αδειάζει πολύ γρήγορα η μπαταρία.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι τα χρήματα έχουν εξαφανιστεί από τις οικονομικές σας εφαρμογές ή έχετε πέσει θύμα κλεμμένης ταυτότητας, αυτά είναι σημάδια ότι το τηλέφωνο μπορεί να εκτελεί κακόβουλες εφαρμογές.

Πέραν του ότι βρίσκεται σε εφαρμογές που παρατίθενται στο Play Store, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εγκατασταθεί στο τηλέφωνο μέσω μολυσμένων συνημμένων σε e–mail, κακόβουλων διαφημίσεων που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και από scam ιστότοπους, που μπορεί να σας έχει ζητηθεί να επισκεφτείτε.

Προτεινόμενα