Έκτακτο: Πρώτος θάνατος ανθρώπου εξαιτίας της γρίπης των πτηνών H5N2 – Τεράστια ανησυχία

by Newsroom i-diakopes.gr
Έκτακτο: Πρώτος θάνατος ανθρώπου εξαιτίας της γρίπης των πτηνών H5N2 – Τεράστια ανησυχία

«Πρόκειται για το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της γρίπης Α (H5N2)» σε άνθρωπο, τόνισε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, στο επιδημιολογικό δελτίο που δημοσιοποίησε.

Μεξικό: Πρώτος θάνατος εξαιτίας της γρίπης των πτηνών H5N2
Σημειώνεται ότι το στέλεχος H5N2 διαφέρει από εκείνο (το H5N1) που προκαλεί το τρέχον διάστημα επιδημία στις αγελάδες στις ΗΠΑ, κατά την οποία έχουν επίσης καταγραφεί τρία κρούσματα μεταξύ ανθρώπων.

Ο άνθρωπος που απεβίωσε ήταν ηλικίας 59 ετών. Υπέκυψε την 24η Απριλίου, σε εξειδικευμένο ινστιτούτο της μεξικανικής πρωτεύουσας λίγες ώρες αφού εισήχθη σε αυτό για νοσηλεία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το μεξικανικό υπουργείο Υγείας διευκρίνισε πως επρόκειτο για άνδρα. Ο ασθενής παρουσίασε τη 17η Απριλίου πυρετό, λαχάνιασμα, διάρροια, ναυτία και γενική αδιαθεσία, ανέφερε ο ΠΟΥ, ο οποίος ειδοποιήθηκε για το κρούσμα την 23η Μαΐου.

Δεν είχε «καμιά» γνωστή επαφή με πτηνά ή άλλα ζώα, ωστόσο είχε αρκετά υποκείμενα νοσήματα, σημείωσε ο ΠΟΥ.

Έκτακτο: Πρώτος θάνατος ανθρώπου εξαιτίας της γρίπης των πτηνών H5N2 – Τεράστια ανησυχία

Δεν έχει εντοπιστεί άλλο κρούσμα της H5N2 σε άνθρωπο και «δεν υπάρχει κίνδυνος» για τον γενικό πληθυσμό, κατά το μεξικανικό υπουργείο Υγείας. Ο ΠΟΥ θεωρεί τον κίνδυνο εξάπλωσης «χαμηλό».

Ο θάνατος καταγράφεται μετά τον εντοπισμό τον Μάρτιο κρουσμάτων της H5N2 σε εκτρεφόμενα πτηνά στην πολιτεία Μιτσοακάν, η οποία γειτονεύει με την πολιτεία του Μεξικού, όπου ζούσε το θύμα.

Άλλα κρούσματα της H5N2 εντοπίστηκαν τον ίδιο μήνα σε πτηνά στην Τεξκόκο, στην πολιτεία του Μεξικού, και τον Απρίλιο στην Τεμασκαλάπα, στην ίδια πολιτεία.

Σε αυτό το στάδιο, «δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί αν αυτό το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο συνδέεται με την επιδημική έξαρση στα πτηνά», σημείωσε ο ΠΟΥ. Πρόκειται για «την πρώτη μόλυνση ανθρώπου από τον ιό H5 που αναφέρεται στο Μεξικό», πρόσθεσε.

Ο ιός H5N2, που θεωρείται λιγότερο παθογόνος από τον H5N1, έχει εντοπιστεί σε εκτροφεία πτηνών σε διάφορες χώρες του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο δεν είχε επιβεβαιωθεί καμιά περίπτωση μετάδοσής του στον άνθρωπο ως τώρα.

Όσον αφορά τον H5N1, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμιά απόδειξη μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως ο ΠΟΥ τον Απρίλιο εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία του» για την εξάπλωση αυτού του στελέχους.

Αξιολόγηση κινδύνου από τον ΠΟΥ
Αυτό είναι το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό της γρίπης A(H5N2) που αναφέρθηκε παγκοσμίως και η πρώτη μόλυνση από τον ιό A(H5) σε άτομο που αναφέρθηκε στο Μεξικό. Η υπόθεση είχε πολλαπλές υποκείμενες καταστάσεις και η έρευνα από τις υγειονομικές αρχές στο Μεξικό βρίσκεται σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί η πιθανή πηγή έκθεσης στον ιό. Οι ιοί της γρίπης A(H5N2) ανιχνεύθηκαν πρόσφατα σε πουλερικά στο Μεξικό.

Κάθε φορά που κυκλοφορούν ιοί της γρίπης των πτηνών στα πουλερικά, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και μικρών συστάδων ανθρώπινων κρουσμάτων λόγω έκθεσης σε μολυσμένα πουλερικά ή μολυσμένο περιβάλλον. Επομένως, οι σποραδικές ανθρώπινες περιπτώσεις δεν είναι απροσδόκητες. Ανθρώπινες περιπτώσεις μόλυνσης με άλλους υποτύπους H5, συμπεριλαμβανομένων των ιών A(H5N1), A(H5N6) και A(H5N8) έχουν αναφερθεί στο παρελθόν. Διαθέσιμα επιδημιολογικά και ιολογικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι ιοί A(H5) από προηγούμενα συμβάντα δεν έχουν αποκτήσει την ικανότητα να διατηρούν τη μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων, επομένως η τρέχουσα πιθανότητα παρατεταμένης εξάπλωσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι χαμηλή. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες, δεν έχουν ανιχνευθεί άλλα κρούσματα μόλυνσης από τον άνθρωπο με A(H5N2) που να σχετίζονται με αυτό το κρούσμα.

Δεν υπάρχουν ειδικά εμβόλια για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό της γρίπης A(H5) στον άνθρωπο. Υποψήφια εμβόλια για την πρόληψη της μόλυνσης από A(H5) στον άνθρωπο έχουν αναπτυχθεί για σκοπούς ετοιμότητας πανδημίας. Η στενή ανάλυση της επιδημιολογικής κατάστασης, ο περαιτέρω χαρακτηρισμός των πιο πρόσφατων ιών (σε ανθρώπους και πτηνά) και οι ορολογικές έρευνες είναι κρίσιμες για την αξιολόγηση των σχετικών κινδύνων και την έγκαιρη προσαρμογή των μέτρων διαχείρισης κινδύνου.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο τρέχων κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό που δημιουργείται από αυτόν τον ιό είναι χαμηλός. Εάν χρειαστεί, η αξιολόγηση κινδύνου θα επανεξεταστεί εάν καταστούν διαθέσιμες περαιτέρω επιδημιολογικές ή ιολογικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για τους ιούς A(H5N2) που ανιχνεύονται σε τοπικούς ζωικούς πληθυσμούς.

Προτεινόμενα