Ελεύθεροι ξανά: Άνοιγμα τουρισμού, ελεύθερες μετακινήσεις και τέλος τα Sms – Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα

by Αντώνης Βαλμάς

Άρση μέτρων: Αλλάζουν όλα από σήμερα Παρασκευή 14/5

Άρση μέτρων 14/5: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να γίνει ένα μεγάλο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Επιστροφή μετά από πολύμηνο lockdown και περιορισμών.

Συγκεκριμένα, από το πρωί της Παρασκευής καταργούνται τα SMS στο 13033 και 13032. Επίσης οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 00:30.

Παράλληλα, τις πόρτες τους θα ανοίξουν και τα μουσεία της χώρας.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Άρση μέτρων 14/5: Άνοιγμα τουρισμού, ελεύθερες μετακινήσεις και τέλος τα Sms

Σημειώνεται ωστόσο ότι για όλο το Μάιο θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Έτσι θα μετακινούμαστε στα νησιά μετά τη σημερινή άρση του μέτρου

Για τα ταξίδια προς τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια – που είναι προσβάσιμες οδικά – θα απαιτείται η χρήση του «πράσινου πιστοποιητικού», του λεγόμενου Green Pass.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει  πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πιστοποιητικό το οποίο εκδίδεται 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Εναλλακτικά PCR test 72 ωρών ή Rapid Test 24 ωρών ή Self Test 24 ωρών.

Αποδεκτή είναι και η βεβαίωση νόσησης, έχοντας εκδοθεί 2 μήνες μετά τη νόσηση και έχει ισχύ για εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά από τις ακτοπλοϊκές αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαποί, άνω των 5 ετών.

Άρση μέτρων 14/5: Άνοιγμα τουρισμού, ελεύθερες μετακινήσεις και τέλος τα Sms

Το self-test θα πρέπει να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα συνεχίσει να ισχύει για τους εισερχόμενους τουρίστες στη χώρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τη διενέργεια self-test πριν και μετά τα ταξίδια τους.

Τι ακολουθεί με τις άρσεις μέτρων

Για αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων (21/5) και των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5).

Από τον Ιούνιο θα πραγματοποιούνται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα