Ελλάδα επιβατική κίνηση: 30 εκατ. λιγότεροι επιβάτες και 10 δις. ευρώ ζημίες για τη χώρα

Ελλάδα επιβατική κίνηση: 30 εκατ. λιγότεροι επιβάτες και 10 δις. ευρώ ζημίες για τη χώρα

Ελλάδα επιβατική κίνηση: Μεγάλο το πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού στον τουρισμό

Ελλάδα επιβατική κίνηση: Η πανδημία του κορονοϊού επέφερε μεγάλο πλήγμα στις αερομεταφορές και τον τουρισμό φέτος. Συγκεκριμένα, η χώρα μας είχε 30 εκατομμύρια λιγότερους επιβάτες από το αναμενόμενο. Μία μείωση που αφορά στο 61% των δεδομένων του 2019. Αυτή η πτώση αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την ελληνική οικονομία κατά 10 δις ευρώ,  ενώ θέτει σε κίνδυνο περισσότερες από 273.000 θέσεις εργασίας.

Τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται από και προς την Ελλάδα θα μειωθούν κατά περίπου €3,7 δις το 2020. Κατά μέσο όρο, οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως χάνουν περισσότερα από €250.000 ανά λεπτό.

Μάλιστα, ο περιφερειακός αντιπρόεδρος της IATA Ευρώπης, κ. Σβαρτζμάν ανέφερε ««Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είδε τα πλεονεκτήματα της πολιτικής διαγνωστικών τεστ που εφάρμοσε το περασμένο καλοκαίρι». Ακόμα, πρόσθεσε «Η δημιουργία μίας αποτελεσματικής, ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, τις καθυστερήσεις, τη χωρητικότητα και τα αερολιμενικά τέλη και χρεώσεις, είναι μακροπρόθεσμο αίτημα ολόκληρου του αεροπορικού τομέα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, εκκρεμεί η ψήφιση του νομοσχεδίου. Όσο συντομότερα θεσπιστεί ο νόμος, τόσο γρηγορότερα μπορούν να οικοδομηθούν ισχυρά θεμέλια για τη μελλοντική επιτυχία της αεροπορικής διασυνδεσιμότητας για την Ελλάδα»

Ελλάδα επιβατική κίνηση: 30 εκατ. λιγότεροι επιβάτες και 10 δις. ευρώ ζημίες για τη χώρα

Οι απώλειες της Ελλάδας στην επιβατική κίνηση ήταν μικρότερη από άλλες χώρες

Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, μετά το πρώτο lockdown, προχωρώντας σε επιλεκτικά τεστ PCR με βάση τους εισερχόμενους επιβάτες αίροντας την καραντίνα, είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει χαμηλότερο ποσοστό πτώσης στις πωλήσεις εισιτηρίων του Ιουλίου και Αυγούστου (58%), σε σύγκριση με παρόμοιες τουριστικές αγορές. Όπως η Γαλλία (-81%) , η Ιταλία (-81%), η Ισπανία (-85%), η Πορτογαλία (-81%) και η Κύπρος (-82%).

Προτεινόμενα