Ελλάδα Golden Visa: Η κερδοφόρα επένδυση της χώρας και η αγορά ακινήτων

by Newsroom i-diakopes.gr
Ελλάδα Golden Visa: Η κερδοφόρα επένδυση της χώρας και η αγορά ακινήτων

Ελλάδα Golden Visa: Η μεγάλη επένδυση της χώρας στην αγορά ακινήτων

Ελλάδα Golden Visa: Η Πορτογαλία είναι μια από τις χώρες που εισπράττει 5 δις ευρώ ετησίως από την Golden Visa. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα ακολουθεί μια κοντόφθαλμη λογική. Η τρέχουσα κυβέρνηση δίχως να έχει κολλήσει σε αναχρονιστικές ιδεοληψίες δείχνει σημάδια ότι έχει την πρόθεση να ενισχύσει τον θεσμό. Κοιτώντας στο μέλλον για τις θετικές προοπτικές που μπορούν να έρθουν μέσα από αυτόν τον θεσμό.

Παράλληλα η αγορά των ακινήτων έχει παρουσιάσει δραματική πτώση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020. Η πτώση είναι της τάξεως του 41%, σύμφωνα με τα δεδομένα εισροής ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας, για την αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει καταγράψει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα κεφάλαια στο σύνολο τους διαμορφώθηκαν φέτος σε 230,7 εκατ. ευρώ. Αντίθετα το προηγούμενο έτος στο αντίστοιχο διάστημα, το αντίστοιχο ποσό ανήλθε σε 392,7 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι φανερό το 2021, οι βαριές συνέπειες της πανδημίας του Κορωνιού, πρόκειται με βεβαιότητα να σηματοδοτήσουν την επιστροφή της αγοράς ακινήτων σε χρόνια προηγούμενα. Πίσω στο χρονικό διάστημα που οι ξένες άμεσες επενδύσεις για την αγορά ακινήτων δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 400-500 εκατ. ευρώ. Να τονίσουμε, οτι κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου, είναι βέβαιο ότι θα παρουσιαστεί ακόμα μια δραματική πτώση του μεγέθους των εισροών ξένων κεφαλαίων.

Οι συνέπειες της πανδημίας στην αγορά ακινήτων και το σχέδιο της Ελλάδας για τη Golden Visa

Άλλωστε πρόσφατα έκανε δήλωση για την απόκτηση ακινήτων, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Μητράκος. Ανέφερε ότι με γνώμονα και τα προσωρινά στοιχεία του Απριλίου, συνολικά κατά το πρώτο τετράμηνο του 2020, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων έχουν καταγράψει πτώση κατά 50%. Αυτή η πτώση αναλογικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

«Σήμερα η ζήτηση από το εξωτερικό, στην οποία κυρίως στηρίχθηκε η ανάκαμψη της προηγούμενης διετίας στην αγορά, είναι ανύπαρκτη. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε συλλέξει δείχνουν ότι τόσο οι τιμές πώλησης όσο και τα ενοίκια δέχονται πιέσεις. Κάτι που αναμένεται να ενταθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους», δήλωσε ο κ. Μητράκος.
Επισημαίνεται ότι το 2019 είχε αποτελέσει χρονιά-ρεκόρ για τις αγορές ακινήτων από ξένους. Καθώς οι δαπάνες έφτασαν σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,12 δισ. ευρώ το 2018. Το οποίο ήταν εξίσου ιστορικά υψηλό ποσό σε αναλογία με τα προηγούμενα έτη.

Ελλάδα Golden Visa: Η κερδοφόρα επένδυση της χώρας και η αγορά ακινήτων

Η φορολογία του προγράμματος ευνοεί τα έσοδα του ελληνικού κράτους

Ήταν τέτοια η κινητήρια δύναμη που είχε αναπτύξει η ελληνική αγορά ακινήτων τις τελευταίες χρονιές, ώστε οι επενδύσεις αυτές άρχισαν να αποτελούν το 35% του συνόλου. Οι επενδύσεις αυτές απέφεραν στο κράτος τεράστια έσοδα από τις εισπράξεις φόρων ακινήτων. Το κράτος λαμβάνει ως έσοδο ύστερα από κάθε μεταβίβαση ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ, για την απόκτηση της GOLDEN VISA, πόσο που φτάνει περίπου 20.000 ευρώ.

Να τονιστεί ότι ακόμα και τη φετινή χρονιά, που στη πραγματικότητα είχαμε αποχή από τους Κινέζους αγοραστές εξαιτίας της εμφάνισης της πανδημίας, εισέρρευσε στην Ελλάδα το ποσό 231 εκατ. ευρώ. Ο όγκος του ποσού είναι υψηλότερο αναλογικά με των αντίστοιχων τρίμηνων των προηγούμενων ετών, εξαιρείται το περυσινό. Για παράδειγμα, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2018, το ποσό αυτό δεν ξεπέρασε τα 171 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως το 2017 ήταν μόνο 67 εκατ. ευρώ.
Αποτελεί κοινό τόπο ότι η αγορά του Real Estate, έχει βασίσει τις ελπίδες της στην επιστροφή των ξένων επενδυτών.

Ο θεσμός της GOLDEN VISA έχει αποφέρει τα τελευταία 5 χρόνια σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Το ποσό προήλθε από επενδύσεις σε ακίνητα, με ταχεία αύξηση από το 2018 και αποκορύφωμα το 2019, όπου δόθηκε άδεια παραμονής στους αγοραστές και στις οικογένειές τους.

Το πρόγραμμα χορήγησης «GOLDEN VISA» με την αγορά ακινήτου αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε αναλογία της επενδυτικής ευκαιρίας, πρόσφερε στην εγχώρια κτηματαγορά περίπου 2.560 αγοραπωλησίες ακινήτων το έτος 2019. 1.833 αγοραπωλησίες το 2018. 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015,343 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα. Αν σε αυτό το νούμερο μετρηθούν και τα μέλη από τις οικογένειες των επενδυτών στα οποία δόθηκε άδεια διαμονής τότε ο αριθμός φτάνει στις 23.618 άδειες διαμονής.

Ελλάδα Golden Visa: Το πλάνο της Ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέχρι τώρα φαίνεται ότι πιστεύει και έχει επενδύσει στην ακίνητη περιουσία. Παρακολουθώντας στενά το πρόγραμμα χορήγησης GOLDEN VISA. Η κυβέρνηση συνεχώς φροντίζει να κάνει βελτιώσεις στον επενδυτικό νόμο, ώστε να μην διακινδυνέψει η διαφάνεια. Για να προφυλάξει την ομαλή λειτουργία και απόδοση του επενδυτικού προγράμματος. Επομένως οι ξένοι επενδυτές να νιώσουν ασφάλεια για να έρθουν να κάνουν επενδύσεις στη χώρα μας.

Όσοι είναι γνώστες δηλώνουν ότι η επανεκκίνηση της κτηματαγοράς το 2021, θα πραγματοποιηθεί μέσα από το βελτιωμένο νόμο GOLDEN VISA. Καθώς και μέσα από τα φορολογικά κίνητρα που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση. Φορολογικά κίνητρα όπως αναστολή ΦΠΑ σε νέες οικοδομές, μείωση ΕΝΦΙΑ, επιδότηση για την ανακαίνιση ακινήτων μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί μια ανάσα σε περισσότερα από 3.000 επαγγέλματα που έχουν να κάνουν σχέση με την οικοδομή. Παράλληλα θα λειτουργήσει ως αρωγός νέων υποδομών και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων .

Και αναφέρουν : «Οι Περιφέρειες σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης. Τους Δήμους και στελέχη της αγοράς, θα πρέπει να προβούν σε οργανωμένη – σωστή ενημέρωση των επενδυτών καθώς και να αναδείξουν – προωθήσουν τις εκάστοτε περιοχές υποδοχής».

Το σύνολο από χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους ανά χώρα

Κίνα 17794
Τουρκία 1424
Ρωσία 902
Λίβανος 502
Ιράν 386
Αίγυπτος 375
Ιράκ 367
Ιορδανία 205
ΗΠΑ 193
Συρία 191
Λοιπές χώρες 1279

TOTAL 23618Πηγή: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής

Προτεινόμενα