Ελληνικά νοικοκυριά: Έρευνα του ΑΠΘ δείχνει τα τρόφιμα που σπαταλάνε τα περισσότερα νοικοκυριά

Ελληνικά νοικοκυριά: Οι νέοι πετούν τα περισσότερα τρόφιμα, πριν καν τα καταναλώσουν

Ελληνικά νοικοκυριά: Τα τρόφιμα που πετούν στον κάδο απορριμάτων ανακάλυψε με έρευνα υποψήφια διδάκτορας του ΑΠΘ. Η Βασιλική Αϊτσίδου, στο πλαίσιο εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής της με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κα. Όλγα Ιακωβίδου. Ερεύνησε τα τρόφιμα τα οποία συνηθίζουν να πετούν ευκολότερα στον κάδο απορριμάτων οι πολίτες των ελληνικών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 48,9% αφορά σε φρούτα και το 38,7% σε λαχανικά. Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά και τα δύο. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα, ότι πετώνται πριν καν προλάβουν να καταναλωθούν. Ακολουθούν το γάλα-γιαούρτι με 40,9% και το ψωμία σε ποσοστό 35% ως αποφάγια. Τέλος, είναι το κρέας με 35% και τα ψάρια με 31,8% που πετώνται ως αποφάγια, αφού έχουν μαγειρευτεί πρώτα.

Οι ηλιακιακή ομάδα 18-25 ετών είναι αυτή που πετάει ευκολότερα τα τρόφιμα. Μάλιστα το 20% πετάνε τρόφιμα πριν καν τα καταναλώσουν. Αντίστοιχα, η ηλικιακή ομάδα 26-35 ετών πετά τρόφιμα ως αποφάγια. Τέλος, το 70% των ηλικιωμένων, 65+ ετών δεν πετούν σχεδόν ποτέ τρόφιμα.

Ελληνικά νοικοκυριά: Ποια τρόφιμα πετάνε περισσότερο οι Έλληνες

Δείτε μερικά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία από την έρευνα για τα απορρίματα τροφίμων των ελληνικών νοικοκυριών

Το σοκαριστικό ποσοστό 72% αγοράζει τρόφιμα μόνο και μόνο επειδή είναι σε προσφορά και έχει χρήματα τη διάρκεια των αγορών. Μετά από τις αγορές, μόλις το 40% τοποθετεί τα ψώνια στα ράφια με βάση την παλαιότητά τους. Βέβαια, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 87% προσπαθεί γενικά να μην πετάει τρόφιμα.

Όσο για την έρευνα, περιοχή της έρευνας αποτέλεσε ο Δήμος Εορδαίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 279 ατόμων από 25/12/2016 έως 30/6/2017. Ολοκληρώθηκε δε, στις 28/5/2020. Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής είναι «Οικιακά Απορρίμματα Τροφίμων: Κοινωνικό-οικολογικές διαστάσεις μεταξύ αγροτικών και αστικών νοικοκυριών του Δήμου Εορδαίας».

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα